futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Ismétlőpróbák - megfejtés kerestetik!

2013. december 28. - SimonyiBalázs

fotó-7.JPGA remek karácsonyi ajándékommal együtt a csajom egy kis filológiai kutatást is a nyakamba varrt. Kaptam egy remek ofszet plakátot (69x48cm), amely egy hatvan évvel ezelőtti "kötelezően ajánlott" tömegsport-tevékenységet népszerűsít, hirdet.  Vincze Lajos: Dolgozók - fiatalok! Előre az MHK ismétlőpróbák jelvényéért! 1953-as plakátja, amellett, hogy a nappali dísze lett a bordásfal mellett, és mindig ámulatba ejt, hogy a fehértrikós fazon pont ugyanúgy néz ki, mint a pirostrikós, fejtörést is okozott, hisz a fene se tudja, mik voltak azok az ismétlőpróbák. Aki tud az ismétlőpróbákról valamit, kommenteljen! Az internet sem segít: kidobja magát a plakátot, kidob pár színházi próbát (ezt a teátrumi szaknyelven felfrissítő, beálló emlékpróbának hívjuk), és egyetlen egy linket, amelyen a Szegedi Egyetem saját újságának április 29-ei facsimile számát lehet végiglapozni.

Az utolsó oldalon egy nyúlfarknyi bejegyzésben közlik, hogy a Dolgozó Ifjúság Szövetsége "felszámolta a lazaságokat", amik a Munkára Harcra Kész mozgalmi (MHK) jómunkásemberek, de főleg az ismétlőpróbák környékén uralkodtak. Gyönyörű a szövegben a "személyi lapot fektet fel" újbeszél-bürokrata kifejezés, de sokatmondó és krimiszerű "a dolgozóknál még teljes a csend" félmondat is. Én összeszarnám magam egy ilyent olvasva egyetemi lapomban, akár ifjú, akár dolgozó lennék, akár 2 in 1. Csehov óta tudjuk, hogy ha egy színdarabban az első felvonásban egy puska lóg a falon, akkor az a harmadikban el kell hogy süljön. Tehát a dolgozók csendje nem jelent jót. De a mélyütés akkor következik, amikor a helyi csapat 3. veresége után az újság sportszerkesztője megállapítja, hogy "ez az eredménye, hogy legjobb hallgatóink nem éreznek közösséget velünk és idegen érdekekért küzdenek." Az idegen érdekek akkor azt jelentették, hogy Szeged helyett Hódmezővásárhely felé húz a középcsatár szíve. Ismerős, mi?

De mik lehettek ezek az ismétlőpróbák? Sehol semmit nem találok róla. Nyilván valami (terep)futós cucc, hisz a plakáton a derék iharossándorok valami ösvényen nyargalásznak. Talán egy havonta/negyedévente megismétlődő sportvetélkedő? Vagy egy egyszeri dolog, ahol magát a "próbát" (legyen az bármi) ismételték meg a nap folyamán többször? Vagy több sportból álló erőpróba, amit ciklikusan újra és újra megrendeztek egyetemek között, vagy csak a szegediek között, és amolyan pontozásos kommunista grand slam volt? Merthogy repetitio est mater studiorum, és a tudás anyját a rákosista sporember-eszmény sem vetette meg? 

UPDATE! Sárkányfog hasznos infókkal látott el a poszt megjelenés után, lásd lenti kommentje. A mellékelt linkekből idézve:  A legkisebb tanyai iskolában is évente megrendezték a versenyeket futásból, kislabda dobásból, távol- és magasugrásból, súlylökésből, kerékpározásból, városokban úszásból, akadályfutásból. A nagy létszámú versenyzőből így kiválasztódhattak a tehetségesek. A jó eredményt elérő tanyasi gyerek eljuthatott akár országos szpartakiádra is. Úgynevezett MHK próbákat kellett letenni „ügyességből, ruganyosságból, gyorsaságból, állóképességből, erőből és elméletből” és aki ezeket megszerezte, megkaphatta az MHK jelvény bronz, ezüst, arany fokozatát is. Jóllehet, politikai megfontolásokból hozták létre 1949-ben ezt a mozgalmat és „illő” volt részt venni az MHK próbákon, a pozitív hozadéka megvolt: sok-sok embert mozgásra ösztönzött, és a saját egészségmegőrzésen felül előiskolája lett az élsportnak is. A már említett 1952-es olimpiai eredményeken felül megismerhette a világ Iharos Sándor sokszoros futóbajnok nevét is.

Magyarán, egyfajta pótvizsga lehetett az ismétlőpróba a bukott vagy meg nem jelent sportoló ifjaknak/dolgozóknak, hogy jobb legyen az MHK-statisztika.

Képernyőfotó 2013-12-28 - 17.40.30.png

Akinek nincs nagyítója: S P O R T Az egyetemi DlSZ Bizottság felszámolja az MHK terén mutatkozó lazaságokat Az ismétlőpróbák megindulásával újabb lépést tettünk a szocialista sport felé. A jelentkezések lezárultával derült ki, hogy igen sok hallgatónk csak részben teljesítette a próbát, és aki teljesítette, annak sinccs igazolványa. Az ismétlőpróbázók tervelőirányzatát teljesíteni szabályos körülmények között nem lehet. A DISZ Bizottság elhatározta, hogy minden MHK-ra jelentkezett hallgatót ellát igazolvánnyal, nyilvántartja az igazolványszámokat, minden MHK-zóról személyi lapot fektet fel és ismétlőpróbára csak azokat engedi, akik igazolvánnyal rendelkeznek. Ezzel vállalta, hogy globálisan túlteljesíti az az MHK tervszámot, de részleteiben nem, mert az ismétlőpróbázók száma kevesebb  lesz az előirányzottnál. Ezzel akarja megszüntetni az MHK terén elharapózott lazaságokat. Ebben az évben tisztázni kell az ifjúság MHK munkáját. Az ifjúság jó példával jár el, de a dolgozóknál még teljes a csend. A szakszervezeti sportfelelősök még alusznak. Eredményeink: Labdarúgás: Hódmezővásárhelyt Dózsa —Haladás 2:0, megyei bajnoki. Harmadik veresége a csapatnak. Ez az eredménye, hogy legjobb hallgatóink nem éreznek közösséget velünk és idegen érdekekért küzdenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr685714698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarkanyfog · http://www.zajlik.hu 2013.12.28. 23:12:35

Helló,

egy futó kolléga linkelte a posztot, és bár nem vagyok történelem- vagy futás-szakértő, leírom amit én találtam. :)

Bár nem 100%-os infó, de elég valószínű:
-a Rákosi rendszerben a központosítás érintette a sportot is, és a tömegsport egyik megnyilvánulása volt ez a "Munkára, Harcra Kész" (MHK) mozgalom. Ezen a wikipedia cikken látszik is egy olyan plecsni, mint ami a plakáton: hu.wikipedia.org/wiki/Munk%C3%A1ra,_harcra_k%C3%A9sz
-Hogy pontosan milyen sportágak voltak az MHK-ban, arra jó forrás a WP-cikkben lévő link, vagy még inkább az MHK kézikönyv tartalomjegyzéke, amelyben részletes felsorolás olvasható, lentebb:
tegyunkajovonkert.hu/2008_10_tu_elsport_tomegsport.html
www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=mhk-kezikonyv&ID=195786&gb_w=t

A fentieket összevetve az általad idézett ismétlőpróbás cikkel: szerintem ez a kifejezés csak arra utal, hogy afféle pót-versenyeket rendeztek azoknak, akik nem vettek részt, vagy nem vették eléggé komolyan az eredeti próbákat.

SimonyiBalázs 2013.12.29. 11:33:06

@sarkanyfog: Köszi a gyors infót, hasznos! Tehát egyfajta pótvizsga volt ez a bukott vagy meg nem jelent sportoló ifjaknak/dolgozóknak, hogy jobb legyen az MHK-statisztika.
süti beállítások módosítása