futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Film Hoytékról francia stílusban

2014. április 07. - SimonyiBalázs

photo2.jpg

Miután PB-t futottam a Párizs maratonon (2:52:36), este még egy sportfilm is beficcent. Egy hete mutatták be a francia mozik a De toutes nos forces (kb. Minden erőfeszítésünkkel) c. filmet, ami angolul Finishers néven fog futni a mozikban. Hozzánk talán kábelen vagy torrentbe kerülhet el. A sztori egy apátiás tűzoltóról, egy céltalanul, elhidegült házasságban élő apáról és mozgáskorlátozott fiáról szól, akik teljesítenek egy ironmant.

Ismerős a dolog: Rick és Dick Hoyt ezt csinálják évtizedek óta. Vajon kaptak-e jogdíjat? Hisz a filmbeli apát az ő példájuk inspirálta. Sőt még egy róluk szóló cikket is bevágtak a filmbe. Íme egy közös kép Hoyt-apuk+én tavaly Bostonban.

524082_529200240455148_711916036_n_1.jpg

Maga a film igazi franciás témát rejt: megjavítandó apa-fiú kapcsolat, egymáshoz közelebb kerülés megpróbáltatásokon át, szentimentális dráma sportba ágyazva, örömkönnyek stb. Érdekessége, hogy az úszás részt élőben forgatták a tavalyi nizzai ironmanen. Az egyik kedvenc francia színészem játszik benne (Jacques Gamblin, aki már a Hátralévő életed első napja c. filmben a szívembe lopta magát), a mozgássérült fiú alakítása pedig lehengerlő színészi teljesítmény, lévén épként hozza teljesen hitelesen a szerepet.

A sztori egyenes vonalvezetésű, a 2/3-a az UTMB hegyei között, Savoie-régióban játszódik, szép tájak, faházak, kisvárosi körülmények közt. Az európai családi kamaradrámát lassan felváltja készülődés, a tréningek bemutatása, majd a versenyt övező Hollywood-i szirup, ennek megfelelően megható momentumokban bővelkedik a film, az ironmant macsó és rituális fantasztikumnak mutatja be, némi hatásvadászattal és túlzással. 

photo1_1.jpg

A film nagy reklám az Ironman-licensznek, annak ellenére, hogy a film elején negatívan mutatják be a céget, mert megtagadják az indulást a családtól. De aztán mégis a jóságos,és a család újraösszehozását segítő kompánia lesz belőlük, ráadásul temérdek alkalommal tűnik fel a logó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr485888773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.04.07. 15:32:24

Érdekesnek tűnik, nagyon sírós? Sírós filmeket nem nézek.

SimonyiBalázs 2014.04.11. 11:48:09

@rrroka: rajtad múlik, meghatódsz-e. Szép, giccshatáron egyensúlyozó, nem szokványos sportfilm.
süti beállítások módosítása