futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Lábjegyzet a maratonhoz

2015. április 24. - SimonyiBalázs

kepernyofoto_2015-04-24_15_33_58.pngTöbb kérdés is felötlött bennem, miközben a 119. (!) bostoni maratonnak hétfő délutáni közvetítését néztem. Nem, nem nosztalgiáztam két évvel ezelőttről, amikor ott futottam a merénylet napján, hanem inkább a sok érdekes dolgon töprengtem. 1) Mi a maratonfutás ideális időpontja a hobbifutónak? 2) Mi a különbség a férfi és a női boly között? 3) Milyen giccset találnak ki a robbantások 2. évfordulójára? 4) Ki az a láthatóan pályát tévesztett sapkás arc, aki az élen robogott 2 kilométeren át?

1) Egy ideális világban úgy kéne tán maratont futni - akár első, akár sokadik - hogy nem is tudod, mikor futsz majd. Készülsz, edzel szívósan. Míg egyszercsak valamelyik nap, egy súlyos kéz nehezedik a válladra, és halkan azt mondja valaki: Most jössz! Persze az edzők megőrülnének, nem tudnának célversenyt kitűzni, visszaszámolni az ideális felkészülési ciklust, viszont megelőzhető lenne az izgulás, a kétkedés, a lelki teher, az álmatlan éjszaka, a maraton közeledő rémalakja. Bár kétségkívül hasonlítana a japán halálsorra. De valószínűleg nem lenne a felőrlő "mi lesz, hogy lesz" jajongás, nem lenne a szorongás a fájdalomtól, bukástól, és a bizonyítási vágy sem nehezedne teherként a futóra. (Pont ezt történt velem 1 hónapja Barcelonában, életem legjobbját futottam, hamarosan megírom.) Ja és ha lehet még ideálisabb világ, akkor a maraton legyen késő délután, vagy este, akkor jobban teljesít a szervezet.

A legideálisabb világban pedig nem is maratont, hanem 24h-s versenyt futnak azok a "szerencsések", akik most hétvégén mennek az OB-ra Sárvárra. Mivel a női és férfi mezőny válogatott futói 2 hete a torinói vébén vitézkedtek, így most nagy esély nyílt sokaknak fellépnie a dobogóra. A vébén gyomorpanaszok miatt hátráltatott Máthé Zoltánon kívül ott lesz Belej-Fekete Bálint (12h OB győztese), és pár Spartathlonra készülő is. A női mezőny még ennél is níltabb. Aki kipróbálná magát, hajrá, a belengetett pódium még külön is motiváló lehet. Apropó, egy friss cikk Lubics Szilvirő a 24h-s futás kapcsán a 168 órában.

2) A Boston Marathon netes közvetítése parádés volt, osztott képernyőn mutatták a félórával korábban indult női és a később rajtoló férfi mezőnyt, igényes kommentárt nyomtak a közvetlenül a boly előtt haladó kísérőrautókról. A 32-33 km környékén még együtt futott 6-10 férfi és nő is a saját bolyában. Döbbenetes volt a különbség: amíg a férfiak az istenért sem voltak hajlandók egymásnak fogni a szelet (nem voltak nyulak, és nem érezték, hogy szívességet kéne tenni bárkinek), a lányok szép, tölcsészerű libasorban haladtak, váltott vezetéssel. Lásd a képen:

boston_marathon_2015_pack_2.png

A fiúknál a veterán Meb Keflezighi élre állt, de rájött, hogy senki nem lesz gáláns átvenni tőle a homlokszél elleni küzdelmet, és szépen ő is szétszórodott a csatárláncba. Itt tán jobban látszik az alakzat:

boston_marathon_2015_pack_1.png

Ritka szar időket futottak idén a bostoni versenyen (2:09-es férfi, 2:24-es női beérkezés), ahol rendre a világrekordon belül futnak, persze a pálya lejtése és kialakítása miatt ez sosem lesz hivatalos. Szóval most sem kerültem közelebb a szélárnyékozás problematikához, viszont a másik vesszőparipám, a végesprint fényesen igazolódott. Akár rendezhettek volna egy 400 méteres sprintet is a két női menőnek, mert végig egymás mellett/mögött haladtak, és keményen beleállva egy side-by-side hajrába döntötték el az egészet - a hórihorgas, fura fogazatú Rotich javára. Pedig Dibaba nagyon szép stílusban futott, csak a lába volt félméterrel rövidebb Rotichénál.

3) A bostoni robbantásos giccs 2015-ből. Persze szép, megható, de olcsó, hollywoodi és maximum terápiaként értelmezhető.

4) Egy feltűnési viszketegséges csávó úgy döntött, kicsit megkavarja az élmezőnyt. Kandikamera poénnak is ócska lett volna, de mivel megidealizálta, így még szánalmasabb. Derek Yorek majdnem 2 km-en át vezette az élbolyt, csupán azért, hogy 2 és 5 éves gyerekeinek örömet szerezzen (és nem okozzon, ahogy a cikk írja). A kőkemény sprint hamar vállalhatatlan anaerob-küzedelemmé változott, így lemorzsolódott Yorek. Amúgy 3:04:57-tel bejött, és nem is olyan rossz futó, hisz tud ő 2:34-es maratont is. Lám, mennyit kivesz egy 2 km-nyi ATP-rohasztó tortúra a maratonistából. A bosszantó és ciki, hogy köze nem volt az élmezőnyhöz, poénnak vagy jófejségnek ciki, a gyerekeinek pedig egy ócska hazugság lesz majd, amit apuka művelt, ha kicsit nagyobbak lesznek. Értelme semmi, de sok emberben rokonszenvet keltett ez a marhaság.

kepernyofoto_2015-04-24_14_20_44.png

 

 

 

 

 

 

+ 1 ráadás: nemcsak a kicseszett fonódó villamoshálózat felújítása miatt nehéz a Margitszigetre Budán eljutni, vagy épp egy négyeshatossal, de már nem is érdemes azoknak, akik a külső körön futnának. Lesz még egy kis felújítás a már rég átadásra ígért rekortánon.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr567395422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.26. 07:40:48

Nem értem miért vagy kikelve az élen futó csávóra. Tökre nem szánalmas.

SimonyiBalázs 2015.04.26. 08:25:54

@rrroka: A verseny írott és íratlan szabályait is megszegte, de legalábbis az etikáját biztosan. Ez a szánalmas, meg az, h fogalma se volt arról, hol a helye. Ha valaki erőn felül teljesít, tiszteljük. Ez a csávó ebből csinált viccet azért, hogy idióta módon "benne legyen a tévében." S mindezt kivagyiságból, magamutogatásból. A csávónak nem elit rajtszáma volt, magyarán oda keveredett, ahol nem az ő helye van. Téged nem zavarna, ha egy maratonon egy másik zónás embert kéne kerülhetned? A bostoni rajtnál ugyan egyszerre indítják az elitet és az első hullám 7500 futóját, de mivel futottam ott, tudom, hogy van egy kordon, amit önkéntesek fognak láncban, a kordon mögöttt pedig 20-30 méterre vannak az elitfutók, pont azért, h ne keveredjenek. Magyarán a csávónak vmi indokkal vagy sunyulva be kellett lógnia az elithez.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.27. 05:41:26

@őze bálint: aham, mostmár értem miért mondod, viszont nem értek egyet vele. nem vagyok elit, de ha az lennék, nem zavarna szerintem az ilyen. :) de én semmit komolyan nem vevő "liberális mikiegér" vagyok...

SimonyiBalázs 2015.04.27. 07:44:50

@rrroka: az írott szabály áthágásában nem vagyok biztos, akár brutál sprinttel fel is futhatott az elitra, még ha későb is indult. Az elitet kéne arról megkérdezni, zavarná-e, valszeg ott sem ismeri mindenki egymást, de azért az látszik, ki tartozik közéjük, ki nem. Volt vmi focisztori, h két élcsapat felsorakozására (talán Liverpool az egyik) mezben odaállt egy fan, a játékosok észre sem vették. Na mindegy. Én csak azt kérdezem ettől a futótól: mi értelme volt?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.27. 08:19:58

@őze bálint: igen, mondjuk, ah konkrétan megszegett szabályt, az már elég komoly gond. én úgy képzeltem, hogy felsprintelt, de ez ugy csak az én elképzelésem. :) szerintem teljesen jó indok, hogy a gyerekei lássák a tv-ben élen futni, mondjuk azt nem tudom, hogy a két éves ebből mennyit értett. szerintem nem az volt a célja, hogy a gyerekei azt higgyék, hogy apa nyerni is fog.

igorx 2015.04.27. 22:08:05

Nem rögtön jött az elejére, a közvetítésen látszott, hogy kellett idő mire előre áltt. Több amatőr is ott loholt az elitek mögött. Igazából nem zavart senkit, le sem tojták, gondolom már megszokták. Ettől függetlenül, bármilyen nemes is a cél, akkor sem illik, kicsit pofátlanság volt.

Mentségére szolgáljon, hogy nem állt ki és elmondása szerint a legnehezebb versenye volt. Kvázi vezekelt érte ott helyben :)

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2015.04.28. 11:35:18

Lehet bajod a sráccal, saját döntésed, de le faszkalapozni valakit látatlanba, azért az erős és semmi esetre sem korrekt.

Azt nem értem, hogy neked miért fáj az, amit a srác tett, neked mitől lesz rosszabb, miért kell trágár jelzővel illetned a tettéért...Szerintem te sem örülnél annak, ha rólad írna így valaki, téged faszkalapoznának egy blogon, amit többen olvasnak. Jó, nagy az esély arra, hogy Yorek nem olvassa a blogod.

Amúgy érdekességként itt a futók java része nem úgy gondolja, ahogy te:
edzesonline.hu/hir/7765/ciki_vagy_meno_azert_futott_elen,_hogy_gyerekei_lassak_teveben#mess

SimonyiBalázs 2015.04.28. 15:09:09

@snatch_: Felolem barki azt gondol rola vagy rolam, amit akar. Az indokai, lasd fentebb. Amugy nevetseges, magamutogato, hasztalan, teljes szereptevesztesrol tanuskodo, amit csinalt. Fura fogalmai lehetnek a buszkesegrol vagy az apasagrol, peldakepsegrol is, ha a gyerekeinek akart bevagodni igy.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.05.27. 13:03:04

@snatch_: csak most olvasom ezt a bejegyzést. Én is tök meglepődtem az EO olvasók liberális, toleráns, etc. hozzáállásán. Sűrű "faszkalapozást" vártam :)

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2016.03.26. 08:29:06

Szeretnék egyszer olyan "faszkalap" lenni, hogy elit maratonistákkal 2km-t tudjak futni, akár úgy is, hogy utana azonnal kiálljak, mert az azt jelentené, hogy 3 perc alatti ezrekkel tudnék resztavozni. Felőlem utana annak titulálnak az emberek, aminek csak akarnak :)
süti beállítások módosítása