futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

A nyomkövető

Miniinterjú Sidló Csabával

2017. június 16. - SimonyiBalázs
clipboard01.jpgMindenkinek ismerős ez az ikon, ugye? Sidló Csaba műve ez a flegma, lefittyedt szájú, egykedvű kék emberke, aki egy hasonlóan elkékült, megfáradt futót ábrázol, aki PacManként eszi a távolságot. Csaba a hazai futószcéna szürke eminenciása, az informatikai háttérember, aki láthatóvá, átélhetővé teszi a futók vergődését, fussanak bármilyen tájon, terepen. A repertoár széles: itt vannak a közvetítések listázva (http://movingobject.co).
Volt már közvetítés (azaz adott GPS jeladókat futóknak) a Körről, Milano-San Remóról, UTMB-ről, Kék Szalag futásról, Kazinczy200-ról, Mátra 115-ről és még sok más kocorászásról. És persze neki köszönhető, hogy évről évre a Spartathlonon lehet kárörvendeni, irigykedni a vánszorgó magyar versenyzőkön.
ultra_crewsta_b_fb_layout_sidlo.jpgAZ ULTRA készítőiként is respect Csabának, mert az ő segítségével, és a csak nekünk létrehozott titkos oldallal tudtuk magabiztosan követni a szereplőinket, logisztikázni a stábot.
Legutóbb a görög 215 kilis ultrához kértem tőle 3 jeladót. Úgy képzeljétek el, mintha mini terrorista plasztikbomba lenne, két gyufásskatulya méretű, az áramelltását egy primitív mobilakksi biztosítja, és az egész egy nylonba van húzva, mert a futó ugye izzad. 
Pikk-pakk összerakta a cuccost, a csekkpontok alapján leszúrta a térképen a lehetséges útvonalat, amit mi, a futók töltöttünk ki szabásmintás vonalakkal. Későbbi referenciának is jó volt, így 2019-ben már profibb LIVE-ot lehet adni.
Ő is szokta nézni a saját közvetítéseit, de tízpercenként azért nem bámulja az ikont, hogy levonja azt a következtetést, hogy pl. amikor a jeladó megindul 80 km/h-val, akkor már egy autó viszi a kiesett versenyzőt. Ezt csak az igazi perverz futószakik csinálják.
INTERJÚ
 
Hogy jött ez a MovingObject? Hobbi, szerelem...? Az MTA Sztakiban dolgozol, gondolom, csukott szemmel összeraksz bármilyen infoteches cuccot, amit kitalálsz.
 
A movingobject nyomkövetés egy Schaffer Krisztián barátommal közös startup ötletből ágazott el - informatikusokként egy waze jellegű rendszert építettünk 2008 környékén. Azt aztán végül elengedtünk, de egy másik barátomnak, Medveczki Gyurinak elkezdtünk segíteni a Mátra 115 (ez egy nagyon jó közösségi túra / futás) szervezésében és közvetítésében - a mostani alkalmazás ezekből nőtt ki, amit aztán  szabadidőben viszek és fejlesztek.

Mióta biztosítod a Spartathlon követését? Hogyan történt a dolog?
 
Gyurin keresztül ismerem Lőw Andrást, vele 2012 óta kísérletezgetünk a Spartathlon követésével. András jól ráérzett arra, hogy a családtagoknak és szurkolóknak sokat jelent egy ilyen nyomkövetés, tök jó hogy kicsit közelebb jön az egész rendezvény. Ennek mondjuk az az ára, hogy a tényleges melóból a készülékek cipelése, kipróbálása, kiosztása rajt előtt rá maradt. Én mindig csodálkozom hogy van hozzá - ehhez is - türelme.

dscf4698.JPGTe is futsz? Vagy csak a magyar kárörömöt akartad kielégíteni, amikor nézhetik a szenvedők ikonjait a fotelből? Ingyen és bérmentve csinálod az egész LIVE közvetítést, mi az oka? Altruizmus? 
 
Futni egyébként én is szeretek, főleg terepen, még ha mostanában csak ritkán jutok is ki sajnos. Ahhoz képest viszont amit ilyen hétköznapi futóként művelek a Spartathlon és hasonló rendezvények, az ottani teljesítmények lenyűgözőek, ezért szeretem összerakni és nézni a közvetítéseket. Informatikusként pedig jó perspektíva-tágító gyakorlat is. Szponzor nincs, a Spartathlon követés saját forrásokból megy és fejlődik egyelőre. Szerencsére ha a jeladó készülékek már megvannak a működtetés már nem túl költséges - de készülékből jellemzően mindig jó jönne több. 

A protokoll az, hogy a Lőw 10 perccel a rajt előtt füzetből nézegeti a jeladók számait és a listákat. Előző nap meg kapcsolgatja, szentségel, tesztel. Évről évre finomítod az adatsorokat - milyen extrák várhatók a jövőben? 
 
Jó sok fejlesztési ötletem van eltéve vagy félig készen, ma már egészen ütős sokrétű közvetítéssé lehetne fejleszteni a GPS követést. Hamarosan lesz egy új térképes felület szintekkel, távokkal, kommentekkel. Nagyon érdekes lenne bekötni élő vidós közvetítéseket, képeket, videókat csatolni az útvonalhoz, vagy visszajátszhatóvá tenni a versenyt. Lehetne GPS készüléket fejleszteni, a hosszú távokhoz pl egyelőre házilag módosítok a jeladókon - ezek egyelőre váratnak magukra. 
 
Szponzort keresel?
 
Klasszikus szponzort direktben nem kerestem eddig - egyszer-kétszer a Mátra 115-höz szerveztem, de elég fájdalmas feladni a reklámmentességet. Ha komolyra venném persze jól jönne, vagy akár egy befektető. Ehhez egyelőre túl kicsi a projekt - addig hátha valaki be akar szállni készülékekkel, arra már volt példa más eseménynél.
Hajrá és köszi, Csaba!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr1612531027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása