futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

A trikó visszavág / Az atléta visszatér

2019. február 14. - SimonyiBalázs

Évtizede lobbizom azért, hogy az ATLÉTATRIKÓ (ez a szóösszetétel pont annyira redundáns mint a CD-lemez) visszakerüljön a megérdemelt helyére a futás panteonjának, és belekerüljön a rajtcsomagba. Jogot mindenkinek, hogy szabadon teregethesse hónaljszőr-pamacsait. Hogy formás rotátorköpenyét kivillanthassa (kivéve a kígyóvállú értelmiség, ugye). Hogy kóla-reklámba illő ablakmosónak érezhessük magunkat, vagy olajos autószerelőnek.

Imáim meghallgatásra találtak! Nem is imák: követelések. Vertem a frissítőasztalt a futócipőimmel, mint Hruscsov. Plakátokat ragasztgattam ki "Állítsuk meg a pólót! Stop T-shirt!" szövegekkel.

img_0522.jpg

És íme: a hiánycikk, amivel tömegesen utoljára a nyolcvanas években lehetett találkozni, újra betörni látszik a versenyszervezői piacra: valódi trikó kerül egy rajtcsomagba. És az a futó, aki az egész telet végigszenvedte tétlenségben az Achilles-gyulladása miatt, újra betörni látszik a rekortánok gyűrűjére. Mint a mesében: happy end, a szerelmesek Valentin-napon egymásra találtak. 

(Ha jól tudom, a budapesti Vár a Hármason és a KKM-en (Keszthelyi Kilométereken) adtak/adnak atlétatrikót még Illetve pár éve a Berlin100 mérföldön.)

Hiszitek vagy nem, állítólag atlétát gyártatni drágább, mint pólót. Ezért sem preferálják a szervezők. Persze boltban lehet venni. Nyáron meg egyenesen kívánja a test (ha már muszáj felvenni valamit) az atlétát. Sőt: hidegben is jobb ráhúzni egy hosszúujjúra, mint egy pólót. Ennek ellenére drágább a trikó. Pedig azt még Besenyő Pista bácsi is észreveszi, hogy kevesebb anyag van benne. A miniatűr gyerekholmikkal is ez a helyzet, dehát a szülők és a futók mindent megvesznek, ha a kiskedvencükről van szó.

Azért tegyünk egy ellenpróbát is:

Távol álljon tőlem az influenszerkedés, de a sztori a következő. A Korinthosz-verseny prototípusa nálam landolt, gondolom azért, hogy végre kussoljak be. Elég a rinyából, Balázska, nesze a trikó. Az meg sem fordul a fejemben, hogy kétszeres győztességem (2014, 2018) okán kaptam, hiszen sikerrel nulláztam le amúgyis véleményes nimbuszom tavaly a macskapólós-videókkal. Meg voltak olyan versenyek a töltésen, amikről jobb nem beszélni, csak írni (2015 és 2016).

Először is nagyon fontos lenne tisztázni, mi a frász az a trikó, ehhez ezt a remek, közérthető nyelvészeti cikket javaslom. Megfelelően összekavar, hogy aztán már ne is merd használni a T-shirt, trikó, póló szavakat. Ide is másolom a lényeget:

"A T-shirt magyar megfelelőjeként előfordul a trikó is, melynek elsődleges jelentése persze ’atlétatrikó’, azaz ’ujjatlan, kivágott nyakú alsóruha’. Az atlétatrikó mellett az egyszerűbb atléta elnevezés is használatos, ritkábban előfordul az atlétaing és a trikóing is, a határon túl pedig a majka/májka is – ennek a ruhadarabnak sajnos nem találtuk nyomát a magyar Wikipédiában, ami azért a T-ing címszó részletes kidolgozottsága mellett meglepő.  Ezt a ruhadarabot Észak-Amerikában undershirtnek ([andörsört] vagy [andősőt]), Nagy Britanniában vestnek [veszt] nevezik. Az utóbbi szó Amerikában is ismert, ott ’mellény’ jelentésben használják – ennek a ruhadarabnak Nagy-Britanniában waistcoat [véjszkót] a neve. Amerikában ezt ritkán használják, akkor is [véjszköt]-nek ejtik.

A Korinthosz-trikó névre szóló, rajta van minden olyan szó, amitől a környezetünkben szuperhős magasságokba emelkedhetünk (spartathlon, korinthosz, ultra, running, race). A szépséghiba, hogy az ámuló tekinteteket nem látjuk, lévén mindez a trikó hátára került. Elől a stilizált hoplita, ami tökéletesen szimbolizálja az ultrások szemellenzős mivoltát.

Kérlek, értékeljétek: egy tüdőgyulladást, s így a teljes tavaszi szezonomat kockáztattam, hogy a mínusz két fokban nyárias hangulatban pózólhassak.

Az augusztusi melegben a gáton jobb is ebben futni, sőt a vállat is sofőrpirosra lehet égetni benne. Megjegyzem akármilyen szép és jó anyagú ez a trikó, én nem veszem fel a Korinthosz80-on, lévén évek óta félmeztelenül futok, hiszen Öcsiék és a Men's Health magazin külön rajtpénzt fizetnek érte.

img_0523.jpgAz anyaga fincsi, bár én azért egy klasszikus '80-a évekbeli lukacsos változatra is beneveznék. Ha bebüdösödne, mert szarrá izzadjátok magatokat a felkészülés során, akkor a bevált szag- és folttalanító, futóretek-eltávolító módszert javaslom: ecettel és szódabikarbónával hintsétek meg külön majd a mosógép mosóport tartályát.

A méretezés európai, tehát nem az elhízott amerikaikhoz passzoló arányokkal kell számolni, ahol az S-es inkább L-es méret. Itt az M-es M-es, feszül is rendesen. Aki a lazábbat szereti, eggyel nagyobb méretet rendeljen a 40/80/160 km-es nevezése mellé a http://korinthosz.hu oldalon.

(Meg kell jegyeznem, hogy az ínséges időkben azért elvétve tudtam trikókhoz jutni, például a 42K is csinált a Spartathlon-indulóknak egyedi darabokat.)

Ha ezt a posztot valaki bújtatott reklámnak értékeli, ne feledje: pont olyan kontraproduktív lehet azoknál, akik megszállottan csak a T-shirt alakú technikai pólókat - legyen akár Nike vagy minimalista sárvári kék pamut - szeretik. Őket ez el is tántoríthat ettől a remek Szekszárd-Baja futástól, de így jártak. Járás helyett inkább fussanak!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr614626606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2019.02.14. 19:15:02

Üdv! Baromi jók az írásaid már azt hittem sosem jön az újabb :) Várható szösszenet az elmúlt (következő?) 1-2 hónap történéseiről, 2018. summa, 2019. tervekről, stb? Köszi.

Burgermeister 2019.02.15. 05:59:31

Polo inkább, ezt max nyáron.
süti beállítások módosítása