futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #16 Futóórák és egyéb kütyük | Don Razzino, MagPet és Sanyosz

Kisokos nagyokosoktól

2020. június 19. - SimonyiBalázs

Miről beszélek, amikor a futóórákról beszélek? Vagy amikor a trackekről, szintemelkedésről, köridőről, regenerálódásról, edzésterhelésről, VO2 maxról? Mi mutatja ezeket és hogyan? 

Következzen kétórányi kétórányi kisokos nagyokosoktól - a sportág nagy és színes egyéniségeivel!

És hogy még sok adás és blogposzt jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itthttps://www.patreon.com/nemaze 

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

oras_adas_2_resz.jpg

Remélem, tetszik a pólóm és remélem, tudod mi az.

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. 

Nem az a kérdés, hogy...

...ki vagytok éhezve a karantén után a versenyekre, hanem hogy fel vagytok-e készülve? A tények makacs dolgok: egy óra adatai elég jól megmondják, hogy állsz testileg. De mennyire hihetünk az adatoknak? És ha hiszünk, mit tudunk belőle kiaknázni laikus felhasználóként?

Az óra szolgál minket, vagy mi vagyunk az óra rabjai, hiszen állandóan mérünk vele távot, időt, pulzust, kalóriát, monitorozzuk a testünket, edzéseinket. A mérhetőség mindig is az emberiség vágya, célja volt a természet kordában tartására, vagy legalábbis rendszerezéséhez.

Három bőbeszédű alannyal kellett elbírnom, mint anno a Napkelte Össztűyben. Az interjú helyszínét a Suhanj Fitness biztosította, ami újra nyitva, menjetek a nagy kékségbe. Akinek ez hosszú, olvasson a podcast előző vendégétől, Szabó Gábortól néhány jótanácsot a futóórák kapcsán.

Vendégek:

- Magyar Péter, alias MagPet óramágus és sporttárs.

Erdei Andrew alias Don Razzino terepversenyszervező, akiről muszáj elárulnom, hogy a világon a 18. Facebook-regisztráló volt 2004-ben, tehát csak a Zuckerberg-brancs és Chuck Norris előzi meg.

MarCOACHán Sándor, tehát a nevéből adódóan is edző. Szakmai nevén Sanyosz, aki egyben címerállata is a róla elnevezett futóistállónak, a jó hangulatot és eredményességet biztosító Sanyosz Könnyűatlétikai Klubnak. Sanyosz profi atléta volt az előző évezredben, a következőben pedig az edzőség mellett az időmérésbe is belekóstolt, lévén a Checkpointsystem alapítója. Akit érdekel a versenyek profi mérése, a februári podcastunkat javaslom Szarvas Gáborral.  

20200521_161536.jpg

Tehát eme hármasfogat osztja meg tapasztalatait és kételyeit az okosóráról, ami persze csak annyira okos, amennyire a gazdája. Eleve: kell vagy nem kell óra, mit mér, mit nem, és mit kéne? Mi a haszna és hátránya? Mi az a GPS és mi van a soha el nem érhető pontossággal?

Ehhez kapcsolódik, hogy Sanyosz - elmondása szerint - sosem futott 42195 méteres maratont, pedig nagy versenyek hitelesített pályáin rótta, amikor atlétaálmából évtizeddel később főnixmadárszerűen felébredt. Oké, a külső íven vette a kanyart, meg áthúzott a túloldalra a frissítőponthoz, de túl sok az eltérés ennek ellenére. Utolsó 5 maratonjának a pályái és kilométerei következnek egyben (és ha képre klikkelsz, akkor részleteiben):

Ami még szóba kerül az adás folyamán:

- DC Rainmaker hivatásos óratesztelő és óraösszehasonlító

- egy legendás fénykép, ami a '90-es évek elején készült a Budapest Sportcsarnok körüli kismaratonin (30km).  Sanyosz ideje a kismaratonin 1:37:40 lett, előtte futott be Szűcs Csaba. Sanyosz ígérte, hogy idén elkészítik a fotó hasonló beállítású színes párját 30 év után.  71328.jpg

 - A szívlüktetés, kilométerek ügyes-bajos dolgai mellett a modellek ár-érték aránya, tudása és navigáció lehetőségeik is szóba kerülnek. Meg persze az örök dilemma: helyettesíthet-e egy edzőt egy okos algoritmus, ami az adatelemzés során kínál edzésterveket, amiket újra- és újraír a folyamatosan kapott eredmények alapján?

- Milyen óra való terepeseknek és milyen extrái vannak? Ismeretlen terepen hogyan lehet a biztonságérzetet növelni?

- Mennyire jól használható-e futópályán egy profi óra? Vagy - triatlonosok figyelem - épp nyílt vízi úszás közben?

- a szervezők pályakimérése vagy a futóórák mérése a pontosabb?

- a pulzusmérés lebecsülése ("nem kell nekem rendes pulzusmérés, nem vagyok én olyan komoly futó...") 

- És mi van a tervezett elévüléssel, magyarán a garancia utáni elromlással?

- Most először hallgatói kérdések is előkerülnek és társadalomszociológiai megfigyelések.

A divat mellet praktikus és modern funkciókkal vannak tele az órák: lehet velük fizetni, zenét hallgatni, alvást megfigyelni, oxigénszaturációt nézni, időjárásinfót kapni, élőben követni a futót (féltékeny házastársaknak javallott), baleseti értesítést leadni (egyfajta pánikgomb).

Szóval masszív függést is eredményez, hisz többnyire magunkon tartjuk. Jöjjön tehát minden illetve minden is, amit nem mertél a futóórákról megkérdezni, vagy ha megmerted, pont annyira képlékeny választ kaptál, amennyire képlékeny egy nyári kánikulában felpuhult rekortán.

oras_adas_1_resz.jpg

 

A BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. Az adás támogatója a Garmin sportórák hivatalos magyarországi forgalmazója, a garmin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr6915753452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingyonbingyom 2020.06.22. 22:10:19

Tök jó volt! Viszont egy megjegyzés, amire nem tudom a megoldást... Ha ilyen sok vendég van egyszerre, akkor néha nehéz követni, hogy ki beszél éppen.

Tibor Osbáth 2020.06.29. 15:29:03

nagyon köszönöm Balázs hogy rákérdeztél az óra megbeszéltetésére!
jómagam is alig látó vagyok.
nekem egy Apple watch Órám van, ezzel mérem a futásokat.
az Apple termékekben benne van alapból a beszélő program, ezért is választottam ezt a megoldást.
ezzel a bejegyzéssel csak jelezni szerettem volna, hogy szerencsére van megoldás látássérülteknek is.
Guide-ra azért még szükségünk van☺️
süti beállítások módosítása