futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

IZZÓSZTÁR #1 Tasnádi Péter

2021. január 31. - SimonyiBalázs

izzosztar_tasnadi_tegla_exkluziv.jpg
Na ezt sem gondoltam volna, hogy valamikor itt a futós blogon egy Tasnádi Péter-poszt szerepel majd és egy vele készült, tartalmas podcast. De hát a futás világ elég nagy mind horizontálisan, mind vertikálisan, és tele van meglepetésekkel.

Ez itt az Izzósztár podcast, a blog különkiadása. Ami nem fér a Büntetőkör vagy a Laza Tízes futós podcastjaim keretei közé, vagy ami sajátos, speciális futós hangi tartalom, az itt jelenik meg.

izzostar_logo.jpgEz a műsor előzetese:

A 2h 14 perces adás a Patreon-támogatóknak elérhető itt: www.patreon.com/nemaze. Egyre több lesz az olyan, dedikált tartalmakból, amik a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas alakokkal készül, és amiknek teljes terjedelmét - tehát nemcsak egy negyedórás zanzásított előzetest - csak a patronálók hallgathatják, hisz ők (Ti) ezért is kötelezték el magukat a tízéves blog mellett.

Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, Spotify, Mixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. És hogy még sok portréinterjú, kerekasztal-beszélgetés, tudományos érdekesség, műhelytitok és futós téma jöhessen podcast és poszt formában, támogasd a Nem Azét 1 eurótól kezdve bármilyen összeggel itt.

Miért? Évtizede kvázi közszolgálatként, lelkesedésből csinálom a blogot, és a havi rendszereséggel a sok különböző podcastot. Az erre fordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé tenni vagy reklámokkal telipiszkolni. Kövesd, oszd meg, értékeld a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson.kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Sokan kérdezitek, hogy

- megbízható-e a Patreon? Jelenleg ez az egyetlen és legtisztább, legtranszparensebb patronálós oldal.

- miért tesz az adományokra 27% áfát? A magyar szabályozások miatt, így legális. Köszönöm!

Három órát beszélgettem az emberrel, akit az ország csak öltönyben vagy melegítőben látott, és akinek jellegzetes, különböző érzelmeket keltő orgánumát mindenki ismerte. A Wikipediát idézve: Tasnádi Péter vállalkozóval. A Maffiózok mackónadrágban könyv szerint: kereskedő. Ma már kisnyugdíjasként él, kölcsönlakásban, szociális sgeélyből - a hírek szerint.

 

 

A bő két órásra szerkesztett adás nem életút-interjú, nem oknyomozás, nem jogi vagy kriminalisztikai élveboncolás. Sem szerecsenmosdatás, sem kritizálás, és végképp nem celebkreálás. big_0008177222.jpg

Azt szeretném bemutatni elsősorban egy közismert, véleményes VIP példáján keresztül, hogy mennyire nagy a futás világa, a futás - akár tetszik, akár nem - közös nevezőre hoz, a sport befogadó és tisztító jellegű. Nincsenek illúzióim, nem szeretém relativizálni a vélt vagy valós dolgokat, amihez interjúalanyomnak köze van, de engem mindig az ember érdekel, ezért készítek beszélgetéseket - és itt ezen belül a futó ember. Aztán, hogy mire megyünk egymással - hallgasd meg és kiderül.

19927625_d3f179c576e431bbbc48c77bc3a8aea2_wm.jpg

Az első órában a Tasnádi egész életét meghatározó sportról és futásról volt szó...

Járt tárgyalni futva is, vagy járt futni tárgyalva, döntsétek el:

kepernyofoto_2021-01-27_10_33_42.png

Az adás második óráját pedig átszövik életének egyéb meghatározó dolgai. Ide-oda csapongva és vissza-visszatérve a futáshoz talán más oldaláról is megismerhetjük.

big_0003098414.jpgVagy mélyebben belelátunk abba, amit ismerni vélünk az elmúlt 40 év egyik emblematikus magyar figurájáról, aki még ma is népszerű, régen pedig pláne közismert és hírhedt volt.

Volt külön index-fóruma, sok celeb barátja és "barátja", no meg intenzív sajtója.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal összesen másfél évtizedet töltött börtönben önbíráskodás, súlyos testi sértésre való felbujtás és adócsalás miatt.

Ott saját bevallása szerint

ölni kell az időt, mert különben ő öl meg, viszont nem a bent töltött idő mennyisége, hanem a minősége számít.

Mivel ölte? Napi 10 km futással a börtön tetején levő "kutyakennelben." De már évtizedek óta futott a Szigeten, a Normafán, vitte magával mindenhova a világban a futócipőit. Most, 71 évesen is napi 10 kört letol a pályán vagy a Rákos-patak mentén kocog. De erről majd mesél ő a műsorban bőven. Itt egy ifjúkori fotó: castin directoroknak javaslom, hogy Thuróczy Szabolcs játssza el Tasnádit egy filmben.

big_0004958696.jpg

Tasnádi apja katonatiszt volt, ő a Csikágónak nevezett VII. kerületben nőtt fel egy Damjanich utcai bérházban. Dolgozott a biztosítási szakmában, de kiszeretett belőle, mert nem volt verseny az állami vállalatoknál.

Ötleteivel megelőzte a korát: az elsők között tartott szállóvendégeknek aerobic-órákat, aztán mielőtt Magyarországon a body building megjelent volna, ő már a hetvenes évek közepén megalapítja az első testkultúra szalont, majd kisvártatva egy másikat, csak nőknek. Ott kezdődött egy messzire ívelő, kacskaringós üzleti karrier. Jelzi ezt, hogy a kevés fekete Mercedes egyike az övé volt a 70-es években.

big_0008177238.jpg

A '80-as években szervezett ökölvívó bajnokságot, szervezett szépségversenyt, és később a szervezett alvilággal kapcsolatban is felbukkant a neve a sajtóban. Voltak műszaki üzletei Bécsben.

A '90-es években behozta az utcai harcot, ennek szövetségi országos elnöke s volt. Megalapította az elsősorban bokszolásra specializálódott Budapest Maccabi Sportklubot, és elnöke vagy alapítója különböző küzdősportok szervezeteknek is. A józsefvárosi Négy Tigris piac negyede az övé volt. Jó pár évet élt Amerikában.

Bár az egykori reggeli egyeduralkodó műsorban, a Gyárfás Tamás-féle Napkeltében azt találta mondani egyszer, hogy egy vagyonőrnek az

átlaghőmérséklettel megegyező az IQ-ja,

mégis fantáziát látott egy személy- és vagyonőrző cég megalapításában.

Biztosította az 1992-es LGT koncertet, vigyázott a Dalai Láma, Uri Geller vagy Omar Shariff biztonságára. Tapasztalat volt, hisz korábban izraeli anti-terrorista kiképző táborban tanult, és egy gyémántkereskedő testőre volt a maga közel 200 centijével és 100 kilójával.

Azt mondta 1999-ben:

Évek óta testőrökkel járok, mert egy testőrcégem van. De nincs értelme, ilyen esetekben ők sem segítenek, mert akit meg akarnak ölni, azt úgyis megölik.

ry5ktkpturbxy9jmtfkytdkm2yxywqxoduxntvlzty0ytnjzme0ndq3yi5qcgerlqlnawgawsm.jpeg

Emlékezetes erődemonstrációt tartott 1992-ben a siófoki Flört diszkó előtt, ahol 40 autónyi kigyúrt emberrel vonult fel. Ahogy a Szemlőhegy utcai erődkastélya is budapesti látványosság volt a testőrökkel, bekamerázott falakkal. Íme a hely, ahol a háziőrizetét is töltötte közel két évig, és a családi címer:

tasnadi_2.jpgÉs mintha a Macskafogó zárójelenete elevenedne meg, amiben a rossz oldalon álló macskák megszelidülten, megtisztultan csúszdáznak ki a Vasbulldogból.

Tasnádi ma már visszavonult, kvízjátékozik, kis üzleteket bonyolít le, és számlaadást elmulasztására váró NAV-ellenőrökkel hadakozik legfeljebb.

Szerepelt a Hal a tortán főzős-házhozhívós valóságshow-ban, egy különleges adásban, amibe olyan vendégeket hívtak meg, akik, egy kivételével, több évet töltöttek börtönben vagy fegyházban. Tehát börtönviselt celebek főztek egymásnak. Tasnádi meghívta Nagy Évát, Zalatnay Saroltát, Stadler Józsefet és Pápai Jocót, remek ételeket főzött, főleg libát, majd a végén még tánc is volt. Az adásért 35 milliós bírságot kapott a TV2 a hatóságtól.

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem nappali tagozatos hallgatója. Tasnádi nagy olvasó, de írni sem rest.

1994-ben a Maffia életre-halálra?,

2002-ben a 983 nap a Fidesz börtönében,

tavaly pedig A gengsztervilág titkai c. könyvével rukkolt elő. Lásd a képen:

xkepernyofoto_2020-11-19_23_34_45.png

Mindenkinek szívesen dedikálja, keressétek bátran a honlapján található telefonszámon. Illetve kövessétek a Youtube csatornáján, ahol aktuális ügyekre reflektál vagy filozofikus problémákon monologizál, valamint archív felvételeket is közzétesz.

big_0003103384.jpgBeszélünk majd kompetitivitásról, az egykori és mai életmódról, önmotivációról és továbblépésről körről körre, az égő zsigeri zsírról, a testtel való foglalatoskodás műhelytitkairól.

Könyvekről, zsidó tradíciókról, Uri Geller meghajlított kanaláról. A zűrös 90-es évekről, bizniszről és a Viszkisről, életről és halálról és annak áráról.

Valamint a rendvédelmi szervekkel való antagonisztikus kapcsolatáról és persze keresztapaságról, amit sokan szerepjátéknak, sztereotip rájátszásnak tartanak, mások az imidzs valós, bár nyilvánosan mindig ironikusan tagadott részének, megint mások szerint Radnai László volt az igazi keresztapa.

qwuktkpturbxy8zzgnjoddhnjcynzhinta0zwqwnmrlmjbkyjhkzddhmi5qcgerlqlna6uawsm.jpeg

images-20_2.jpegTasnádi megnyilvánulásai, szerepfelfogása is megosztja a közvéleményt.

Vannak, akik szerint történeteiben a münchausen bárói nagyotmondás dominál, mások pedig a kendőzetlen őszinteségét és hitelességét emelik ki.

A pandémia miatt online vettük fel az adást, a telefonos hang ennek tudható be.

Az Izzósztárban jöjjön, akit a sajtó csak

a gengszternek, a rettegettnek, a szívtiprónak, az elítéltnek, és persze a keresztapának

aposztrofált évtizeden át. 

image_aspx-5.jpeg

További érdekességek: mindent azért nem szedek össze, tele a net, de ez például egy izgalmas HVG-interjú 14 évvel ezelőttről Tasnádival, vagy még a régi jó Origóban egy 20 évvel ezelőtti másik interjú, amiben még a belügyminiszterséget is vállalná. Az interjúban a kommentelők is kérdezhettek.

Itt a Maccabi megalapításáról beszél:

Itt pedig nagyívű tervekről: rögbi, karate, birkózás is érkezik a klubhoz, aminek anyagi hátterét a biztonsági szolgálat, bevételek visszafordítása adja. A nem jogvédett Maccabi név felvételéről is szó esik.

Röpke 30 évvel később pedig, 2020. szeptemberében pedig Gyárfás-ügyről:

Nézzétek meg egy napját 70 évesen!

 Vagy egy korabeli híradót, celeb hátán celeb!

Fontos ki-ki meccses periódus volt életében a maffialeszámolások időszaka, ami Prisztás József 1996-os lelövésével kezdődött, és Seres Zoltán 1999-es (a napfogyatkozás éve) lelövésével zárult.

Az alvilági háború utolsó etapjáról ebben a videóban láthattok részleteket, benne a kor ismert figurái, a szóvívők gyöngyei, Hardy Mihály és Garamvölgyi László.

Idézet egy korabeli cikkből:

Ma már jóval diszkrétebben intézik leszámolásaikat az alvilági körök: el se lehetne képzelni, hogy fényes nappal gépkarabéllyal kivégezzenek valakit a nyílt utcán. Szakértők szerint ez a térfigyelő kamerarendszernek, illetve a szigorú büntető törvénykönyvnek köszönhető.

Jó hallgatózást és kösz a támogatást!

Become a Patron!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr8216405200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása