futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #32 Mecser Lajos | Megtört pálya, színes utóélet

2021. március 24. - SimonyiBalázs

mecser_2_resz_blogra.jpgA második részben szó lesz terhelésről, ellenfelekről, hozzáállásról, mezei futásról, az eltiltáshoz, megcsömörléshez vezető interjúról, azaz a Mecser-ügyről, Schirilláról és vérrel írt levélről. A folytatásban a derékba tört karrier utózöngéit idézzük fel Mecser Lajos atlétalegendával. Hogyan lesz kora egyik legjobb futójából kőműves, majd ruhatáros, vízóra-leolvasó, vincellér, méhész, országgyűlési képviselőjelölt, de főleg: egy évtizeden át vattacukor árus?!

Az adás vendége Szekeres Ferenc kiváló maratonista és egykori versenytárs (kétrészes podcast vele itt), valamint Mecser salgótarjáni földije Gusztos Péter a SUHANJ!-tól (podcast vele itt), aki a 2002-es választáson, országgyűlési képviselőjelölt volt ugyanott, ahol Mecser.

Múltkor részletes pályaképet adtunk Lajos báról, most még a kimaradt fontos cikkek jönnek. A karrier meghatározó pontjait idézzük fel.

Ha visszamegyünk egy évtizedet, mielőtt Mecser (kvázi) profi futó előtt, ...

Az adások itt érhetők el: iTunes, Spotify, Mixcloud

Még több ilyen poszt készüljön, még több  futós kerekasztal, portré, szakmai vita és műhelytitok rögzüljön?Légy mecénás! www.patreon.com/nemaze

Itt exkluzív tartalmakhoz is hozzáférést kaptok. Írni, hangosítani bizony munka. Az erre fordított energiákat, időt fedezni kell. Köszönöm!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

...akkor még így nézett ki egy futós kiadvány 1951-ben.

unadjustednonraw_thumb_3031_1.jpg

És a zárszó is figyelemreméltó:

unadjustednonraw_thumb_3033_1.jpg

A sportok kapui kitárultak a nép széles rétegei előtt, így került a bükkaranyosi munkásfiú, Mecser is a futás közelébe. Aztán sorra nyert mindent ötezren, tízezren. Mezei futásban 11-szeres magyar bajnok. Azokból múltkor egy képet közöltem, tessék, ilyen az ezüstérem.

10e_m_ob.jpg

Sokat is vártak tőle:

hetfoi_hirek_1965-10-04_40_szam.png

Ez nem a Szent Grál, hanem egy római verseny győzelmi kupája.

img_2430.jpg

Felállított 6 mérföldös és 3 mérföldös Európa-csúcsot is, de néha ott is lejjebb szorult a dobogón. Ez az 1966-os londoni hatmérföldes 2. helyéért, és az 1967-es 3. helyéért járó plakett.

img_2434.jpg

Könyvében ír kenyai kiruccanásáról, amikor helyiekkel futott mezei versenyen. A piacon vette ezt a szobrot, ami egy fából van kifaragva. A magyar konzul felesége riménkodott, hogy adja neki, de Mecser hajthatatlan volt.

img_2451.jpg

A L'Humanité versenyen is sokszor győzeldelmeskedett. Érdekes ennek a képpárnak a kontrasztja.

27227897.jpg

Mi vezetett ide? Érdekes, hogy annak idején hír volt egy fegyelmi ítélet. Mintha ma a Story magazinban paparazzók várnák az atlétát a MASZ-székház bejáratánál.

magyar_ifjusag_1969-12-31_53_szam.png

Egy hetvenes évekbeli cikk pont ezen sajnálkozik. Cinikus, hisz pont az újságok és a sportirányítás tette pályaszélre Mecsert.

iharosek_utodja.jpg

Az egész szcénáról itt egy remek összefoglalás, ami Iharoséktól vezeti le a "szent őrültek" keserű sorsát.

kepes_sport_1988-04-12_ossz_1.jpg

A kor két nagy eltiltott renegátja: Veres Győző súlyemelő és Mecser Lajos futó.

kepernyofoto_2020-10-05_21_44_11.png

Ugrás a kilencvenes évekre. Mecser visszatér seniorként és az adidas szponzoráltja lesz. A másik hasáb Zemplényi György úszószövetségi menedzser (Rózsa Norbert, Güttler Károly stb) zavaros ügyeivel foglalkozik. Nekem ez a kamaszkorom és a sportra eszmélésem időszaka!

nepszava_1997-09-30.png

És nema adja fel...

img_3607.JPG

Mi lett edzőjével, Híres Lászlóval? Hát az sem egy sikertörténet, inkább szomorú.

kepernyofoto_2021-03-24_0_03_13.png

És egy 2020 április cikk Lajos báról a Magyar Nemzetben, ahol Somoskő váránál a mexikói olimpia magaslati levegőjén elszublimált olimpiai járadékról mesél 

202004010105mi.jpg

Ma már csak mosolyog és koccint Mexikóra, ezzel a nem kicsi konyakos pohárral.

img_2442.jpg

Innen átadom a szót Lajos bának! Életút-interjú, 2. rész.

Become a Patron!

A beszélgetés első része és számos kép, cikk, videó itt érhető el.

MILYEN PODCASTOKAT HALLGATHATSZ TŐLEM? Itt van mind a négy!

Büntetőkör

Runner's Worlddel közös adás, és itt az újsággal közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. 

kepernyofoto_2020-08-28_16_31_39.png

Többek közt a patronálók támogatásából indult két további futós podcastom is.

IzzóSztár

Minden, ami a Büntetőkör kereteit szétfeszíti, ami speciális, ami szívügyem vagy ami extra és ekluzív. Dedikált tartalom egy elkötelezett közösségnek.

izzostar-logo-kis-transparent.png

 

Laza Tízes. A Büntetőkör szakmai, "futószubkulturálisabb" adásával ellentétben ez könnyedebb, populárisabb. Az első évad 6 részes, és tavasszal indul a második évad.

Házigazdaként olyan közismert emberekkel beszélgetek, akik az élet különböző területein munkálkodnak, a futás mégis összeköti őket. Elég impozáns a vendéglista: Palya Bea, Parti Nagy Lajos, Nick Thorpe, Veiszer Alinda, Nagy László, Esterházy Marcell, Bagossy László, Tompa Andrea, Ónodi Eszter, Miklósa Erika, Gajdos Tamás és még sokan mások...

lazatizes_fb_cover_v2_1.jpg

És hamarosan indul a VersenyKözpont podcast, amiben nagy témákat dolgozok fel, illetve amiben márkázott tartalom jelenik meg: igényes környezetben hallhatsz versenyekről, futós cuccokról, táplálékkiegészítőkről. 

versenykozpont_logo_1x2.jpg

Keresd a podcastokat ezeken a streaming felületeken: iTunes, Spotify, Mixcloud, HearThis, Anchor. 

Podcastet hallgatni akkor is tudtok, amikor főztök, autóztok, tömegközlekedési járművön robogtok, kertészkedtek, pakoltok, szobát festetek, amikor könyvet olvasni sajnos nincs idő vagy lehetőség, és persze amikor sportoltok. Informál, szórakoztat és elgondolkoztat. Altatónak sem utolsó. És kevesebből is kijön a támogatása, mintha vennél egy levél xanaxot vagy macskagyökér-kivonatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr8616457988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása