futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #37 Sütő József | Járógéptől az olimpiai döntőig

2021. június 01. - SimonyiBalázs

xsuto_fekvo_1.jpg
Sűrű élete volt. Talpraesett magyarként átélte a II. világháborút, '56-ot, indult két olimpián, Svájcban kapott politikai menedékjogot. Ma is 6 km-t fut naponta 84 évesen. Az első részben az 1964-es tokiói olimpiáig vezető utat elevenítjük fel képben, filmben és óriási dumálásban. A magyar atlétika élő legendája a múlt évezredből. Edzett Balczóval, meccselt Iharossal, tanította Rózsavölgyi, versenyzett Bikilával. 

Fülelj: iTunes, Spotify, Mixcloud | Figyelj: Még több poszt és podcast, futós kerekasztal, portré, szakmai vita és műhelytitok❓Patronálj: Légy mecénás! www.patreon.com/nemaze. Itt hozzáférsz exkluzív tartalmakhoz is | Tudd: Írni, hangosítani bizony munka. Az erre fordított energiákat, időt fedezni kell. Köszönöm!buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

Még három éves sem volt, amikor meghalt Kellner Gyula magyar atléta, az első újkori játék, az athéni olimpia bronzérmes maratonifutója. Eredetileg a 4. helyen ért célba, de az előtte befutó görög versenyző diszkvalifikálása miatt végül a 3. helyen végzett. Időeredménye: 3:06:35.Bal oldalon áll kigyúrtan, kefehajjal.

kepernyofoto_2021-05-24_15_07_24.png

A kis dongalábakkal született Józsika nem sejtette, hogy a nyomdokaiba lép. Kellnert nem számítva magyar maratoni futó azóta sem ért el olyan jó helyezést, mint Sütő, ötödik helyet. (Időből volt jobb, Szekeres Feri bá 2:15-ös moszkvai futása.) Most újra Tokióban lesz - már ha lesz - olimpia, férfi maratonistánk nem lesz, és nincs sok sansz, hogy Sütő elért helyezését vagy Szekeres idejét honi versenyző valaha is megdönti.

img_3403.jpg

A Landler Jenő gépipari technikumban osztálytársa volt Zana József színész, Ganxsta Zolee apukája.

landler.jpg

Ő pedig a Járművfejlesztési Intézet autótechnikusaként helyezkedett el félig sportállásban. A hatvanas évek egyik legjobb magyar hosszútávfutója volt az Óbudai Harisnyagyár majd a Vasas színeiben, sporttársai Mecser Lajos vagy épp Iharos Sándor voltak. Edzője meg egy darabig Rózsavölgyi.

img_3401.jpg

De súlycsoportot váltott, mert sikerre vágyott. Az első maratoni OB-n ahol elindult, rögtön országos csúcsot futott, 2:23-at. 

De mivel maratonból a szocialista blokkban csak évi hármat rendeztek, hol voltak akkor még a nagy városmaratonok, így megtartotta a tízezret is, mert csereszabatos szám volt és mert nem akarta munka nélkül tölteni a szezont.

img_3400.jpg

Zsinórban 3x lett magyar bajnok maratonon. Voltak nyolcezer kilométeres évei.

img_3404.jpg

A Népsportnak lenyilatkozta: "Nem vagyok tehetséges, csak szorgalmas..." A  cikk hatására nevezte el a családja  "szerény" Józsikának. Szerinte 3 dolog kell a jó maratonhoz: akarata, akarat és akarat.

nepszabadsag_1965_01_nagyit.jpg

A maraton annyira bejött neki, hogy minden idők legjobb magyar olimpiai helyezését hozta össze 2:17:56-tal közel 60 éve az 1964-es tokiói olimpián.

Nem ám zselékkel futott, hanem citromos vízzel. És nem ám karbonlemezes pillecipőben, hanem 308 grammos, tehát rohadt nehéz bőrcsukában, ami megtekinthető a Váci úti Spuri futóboltban. Csak mondom, hogy a mai versenycipők 125 gram körüliek.

cipo_montazs_x.jpg

Még az sem rettentette meg Józsi bát, hogy a mezőnyben futott az etióp császári testőrség tagja, Abebe Bikila, az 1960-as római olimpia mezítlábas maratoni aranyérmese, aki ezt a versenyt is több stadionhosszal nyertte. Sütő ötödik lett, még egy japán képregénybe is bekerült. A korabeli Népsport szerint leckét adott küzdőképességből és lelkesedésből a leszerepelt középtávfutóknak.  esti_hirlap_nagyit.jpg

Zárójeles megjegyzés: persze az újkori olimpiák bármennyire is a sport nemes csúcsrendezvényének számítanak, ingoványos alapokra épültek, kábé mint egy bűnös város, ami indián temetőre. Sportkultúrtörténeti könyveket forgatva hamar kiderül a szervezet romlottsága, belterjessége és machinációktól sem visszariadó pénzgyár jellege.

Ettől még minden sportoló álma és neki rangot adó eseménye, ahol fantasztikusak versengések - és persze mocskosak is - zajlottak már. A klasszikus Olümpiába, ahogy másik egykori ókori játékok helyszínére is, el lehet menni (Nemea, Isthmos, Delphoi), megvannak a régi stadionok, el lehet merengeni, sőt, ultraversenyeket is rendeznek a városok között.

Józsi bá eredményei:
kepernyofoto_2021-05-24_15_08_18.png

Jöjjön két részben a magyar atlétika élő legendája, akinek ma is úgy vág az esze, mint az borotva, akinél kapaszkodni kell, olyan pergőn adok-kapok a beszélgetés, aki kenterben verné az ultrafutókat, és aki egyszer megetette a szappant Iharossal.

Most az első részben a születési rendellenességekkel súlyosbított kezdetektől eljutunk az 1964-es tokiói olimpia maratoni döntőjéig, tehát Makótól (ahol Józsi bá született) Jeruzsálemig Tokióig.

A második részben kielemezzük a döntő mozzanatait kezdve az az etióp mezítlábas bajnokkal, Bikilával, a nehéz bőrcipőn át (ami ma is megtekinthető a Váci úti Spuri futóboltban), egészen Cuburajáig - megtudjuk, miért lett öngyilkos futótársa, a bronzéremes japán.

img_3398.jpg

A futókarrier ívét az 1968. évi mexikói olimpiai játékokkal zárjuk. Hősünk tanúbizonyságát adja életrevalóságnak és leleményességnek: miként boldogult a svájci disszidálását követően 29 éven át taxisként. Vitte Alain Delont, Sophia Laurent, Charles Aznavourt.

img_3406.jpg

2002 óta kétlaki életet él, hol Lausanne-ban, hol Balatonszárszón lakik. Szenvedélye a borok gyűjtése, a villanyvasút modellezés, és a sportközvetítések maratoni nézése. Szókimondón beszél a könnyűatlétikáról és ultráról. Nagy idők nagy tanúja, aki manapság is, mindennap, végigkocog a déli parton.

Become a Patron!

MILYEN PODCASTOKAT HALLGATHATSZ TŐLEM?

Keresd a Spotify, Mixcloud, Anchor streaming platformokon őket.
4_podcast_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr8216515784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása