futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

IZZÓSZTÁR #7 Őze Tibor | Testnevelés: trauma vagy játék?

2021. június 20. - SimonyiBalázs

xoze_izzosztar_fekvo.jpg

Szagoljunk bele a nicoflextől, büdős atlétáktól, a feromonszagtól terhes tesiöltözőbe! Vendégem a hetedik adásban Őze Tibor testnevelőtanár és atlétaedző. A 144 perces teljes adást a Patreonon találod. Itt csak az előzetest. 

A következő hetekben különböző podcastjaimban vissza-visszatérően fogok foglalkozni a testnevelés múltjával és jelenével: egykori és mai tanárok, diákok és szülők szemszögéből. Nagyon körbejárom majd a témát.

Az iskolában van 10-15 szellemi tantárgy 15, és egy fizikai. A mostani Izzósztárba azért készítettem nagyinterjút a sokdiplomás Őze Tiborral (aki nem azonos az MLSZ-es Őze Tiborral), hogy egy átfogó, négy évtizeden és politikai-társadalmi érákon átívelő képet kapjak a testnevelésről és testnevelő tanárokról (nem tornatanárokról!), hogy elsőkézből halljuk a szakma örömeit és visszásságait egy tapasztalt, önmagával is kritikus, immár visszavonult, de gyermekcentrikus pedagógustól, vagy ahogy ő mondja: egy ritka állatfajtól.

Olvass tovább! Hallgatózz! Érdekel a teljes adás? Légy mecénás!  https://www.patreon.com/nemaze

Ez itt az IZZÓSZTÁR podcast, a blog különkiadása. Ami nem fér más podcastjaim keretei közé, vagy ami sajátos, speciális futós tartalom, az itt jelenik meg.

buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

Szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas alakokkal, alakokról készülnek.

Hiszem, hogy ironikus és belemenős mondandója okulásra és szemléletformálásra is alkalmas. Persze vélhetően azok azok nem hallgatják, akiknek igazán kijárna egy kis szemléletformálás.

A "tornából felmentett" szófordulattal fejezik ki emberek az ellenszenvüket valakivel kapcsolatban. Woody Allen híres mondása:

Aki nem tudja csinálni, tanítja. És aki tanítani sem tudja, abból lesz a tornatanár.

Sorolhatnám még. 

201382995_4086528634778735_3615591643693018939_n.jpg

A fenti idézetekből, mondásokból is látszik, hogy a fizikai edukáció milyen mély nyomot váj a közgondolkodásba és lelkünkbe. De tényleg így van? Vajon hány szülő kéri ugyanúgy számon a gyerekén a tesit, mint a matekot, törti vagy magyart? Hány szülő megy be fogadóórára a tanárhoz elbeszélgetni erről ahelyett, hogy egy kurta felmentést firkantson az ellenőrzőbe, e-naplóba?

ozetibor.png

Beszélgetünk a tekintélyről, hitről, önigazolásokról és szülői igazolásokról, rávezetésről, hitelességről, generációs változásokról, a szexuális kísértésnek kitettségről, értelmetlen vagy értelmes gyakorlatokról, pepszi kóláról (pedagógia, pszichológia). Miért nem alaptananyag a bringaoktatás a suliban? Mi vezet a

bedobom a labdát és egészség legyen gyerekek

-hozzáálláshoz?

200044751_547746869941945_5222015953494560995_n_1.jpg

Szó lesz válságban levő, frusztrált, rossz, unott kiégett, tesitanárokról, akik csak fizikailag vannak jelen - és persze motivált szakemberekről is. Tanítási tippekről, trükkökről, praktikákról, hogyan tegyük játékossá a sportot, hogy kedvet kapjanak a kövér, inaktív, tesivel ellenérzéssel rendelkező gyerekek.

Egyszóval hogyan hangoljuk őket mozgásra? De kitérünk a vidék-város különbségekre, és a végén egy szép filozófiai síkra is eljutott a beszélgetés.

kepernyofoto_2021-02-17_1_38_59.png

A hetven körüli Őze TF-t végzett - nem meglepő módon -, de akkor az még egészen más volt. Később még 4 diplomát szerzett, most szeretné a hatodikat megszerezni. Nagyon szeret tanulni, van jógaoktatóit, vagy buddhizmusta képzettsége is, de tanult keresztény teológiát is, de nehéz volt,összeegyeztetni a vallásokat.

26 évet tanított gimiben, 12 évet általános iskolában Fejér megyében: valódi vidéki tanár, így erre a szférára külö rálátása van a vízfejű budapesti tapasztalatokhoz képest. Nemcsak az iskolában, de a sportéletben is nyakig benne volt. Mostanában diáksport egyesületet visz (az általa vezetett Hunyadi DSE). Fő hangszere a futás és a gyaloglás. Válogatott versenyzői is vannak, voltak.

201754440_191486196231069_2439985787868940761_n.jpg

A suliban klasszikus csendőrpertus tanár volt, magázott és vezetéknéven szólított mindenkit. "Erőt, egészséget!" így köszöntek kölcsönösen egymásnak. Síppal a nyakában jártkált susogós melegítőben, és ha késett egy diák, 10 fekvőtámaszt nyomatott vele. Mégsem volt poroszos oktató, bár ezt mondják a frontális oktatás megfelelőjének a tesiben.

Egykori tanítványai szerint valami olyan nyugalom, magabiztosság áradt belőle, hogy egyszerűen kellemes volt a közelében lenni. Valódi régivágású tanár, modern gondolkodással. De ebben a "csomagban", az is benne van, hogy nagyon nyitott ember, de egyben keményfejű is.

201525603_328338632142106_4049488568987812813_n.jpg

Sokszor ment szembe az igazgatóival is az osztálya érdekében. Hóna alatt a naplóval - mint az osztályt képviselő bajvívó - tréningruhában rontott az igazgatóiba, hogy tárgyaljon egy nem várt nagydolgozat elhalasztásáról. Neki a vannak gyerekeim azt jelenti: tanítok gyerekeket. 

Szakmai anyagok:

- mai testnevelési tanterv gimiseknek

- mai testnevelési tanterv felsősöknek.

- mai testnevelési tanterv alsósoknak.

Jöjjön tehát Őze Tibor, akinek a hangja egyesek szerint dohányos női recsegésre hasonlít, mások szerint Kolláth György alkotmányjogászéhoz. Ne a külsőt figyeljétek, hanem a mondandót!

Tetszett az előzetes? Szállj be a finanszírozásuba, légy patronáló, és férj hozzá további extrákhoz.

Become a Patron!

MILYEN PODCASTOKAT HALLGATHATSZ TŐLEM? Keresd a Spotify, Mixcloud, Anchor streaming platformokon őket.

4_podcast_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr7316598772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása