futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #61 Futás babakocsival 2.

Nyári Fruzsina, Kóródi Ági & Farkas Árpád

2022. október 27. - SimonyiBalázs

 futas_babakocsival_blog_2.jpg

Folytatjuk a szakértőkkel!

Emlékeztetőül: a babakocsis futás látszólag egy szubkultúra szubkultúráját (kisgyerekesek + futók halmazmetszése) érinti, de ez is olyan, mint sok más: érintve voltál, vagy vagy, netán leszel. Az első részben a Runner's World főszerkjével, Birta Brigivel beszélgettem, aki korábban pontokba is szedte a babakocsis futás pro-jait.

Itt lesz velünk Nyári Fruzsina, a Fuss babakocsival! megalapítója.

nyari_fruzsina_1_kis.JPG

Kvázi monopolhelyzetben van, mert nem igazán foglalkozik más azzal, hogy egyszerre tisztítson, bérbeadjon és forgalmazzon / eladjon új vagy használt babakocsikat  és futóbabakocsikat egyszerre. Egy évtizedet rakott bele, hogy közösséget teremtsen, masszív jelenléttel mutassa meg versenyeken és a hétköznapokban a bababkocsis futás fontosságát, hasznosságát. 

Ha kedvet érzel, próbáld ki, van akár egynapos vagy minimáldíjas havi bérlés is! A honlapján sok leírást, tanácsot is találni a dologról, sőt információt is a történetükről. A közösségtől is sok tanácsot lehet kapni. Igaz a honlapon szinte csak anyukás képet látok babakocsival kocogni. Férfiak, tessék odatenni magatokat!

A műsor másik vendége egy futókörökben jól ismert páros: Kóródi Ági és Farkas Árpád.

farkas_arpad_es_korodi_agi_x.jpeg

Ők a munkájuk és szeretett hobbijuk, a futás mellett altruizmusból vágtak bele egy speckó utánfutós-babakocsi limitált forgalmazásába. Az általuk továbbfejlesztett, hazai viszonyokra hangolt Kidrunnert nekem is volt alkalmam tesztelni pár hétig a gyerekekkel. Nemcsak a derekadra kapcsolhatod, hanem a biciklire is, könnyített karbonanyagból készül a legtöbb része.

Ráadásul azoknak is jó, akik hosszú tripekre indulnak futva, és a sátrukat, cuccukat, kajájukat is magukkal hurcolnák. Vagy azoknak, akik nehezített edzést csinálnának és megpakolnák két karton ásványvízzel. Emlékezetes példa a lengyel aszfaltnyűvő, Piotr Kurylo, akinek komoly eredményei vannak, és aki egy Spartathlonra Lengyelországból Athénba egy jótékonysági gyűjtés keretében szintén egy hasonló elven alapuló, bár sokkal nagyobb és házilag eszkábált utánfutóval jutott el.

piotr-kurylo-biegnie-do-aten-fot_-archiwum-prywatne-1024x768.jpg

piotr-kurylo.jpg

És ne feledjük, hogy a Suhanj! Alapítványnak is vannak futókocsijai. Erről Gusztos Péter így mesél:

A suhanjos spéci futókocsikban mozgássérült, vagy értelmi sérült gyerekek ülnek ezekben, nagyobbak is. Kétféle kocsink van, a nagyobb akár 90 kilóig is oké. És ezek a cuccok, kifejezetten futásra, futókra vannak tervezve, nagyon jó velük futni. Olyanok, mintha felnagyított babakocsik lennének, ezért is szeretik ezek a gyerekek, mert nem olyan, mint egy kerekesszék.

2010-ben, a Suhanj! hajnalán, azon a kőkemény, esős maratonon még egy klasszik kerekesszékben toltuk végig Tamást, akinek az volt az álma, hogy maratont teljesítsen. Sokat változott azóta a technika,és sajnos már Tamás sincs velünk. 

Technikai rész következik.

Egy kis rugózás jól jön a kerekek ringásán túl, szóval törekedjetek rugós futósbabakocsi vásárlására. Nem minden háromkerekű, gumikerekes babakocsi futóbabakocsi!

Minimum 16 collos felfújható kerékkel bíró babakocsi az alap, az extrák száma (dupla-szimpla, pakolhatóság, befedhetőség stb.) rajtad múlik. Én a könnyített változatot javaslom, travel light!

Előnyök:

1) Együtt vagy a gyerekkel egy olyan tevékenység közben, amit mindketten élveztek, kedveltek és hasznos. Ha ring a baba, hamar elalszik, ha fenn van, érdeklődve nézi a suhanva változó világot.

2) Többnyire állítható a babakocsi fogantyújának hossza és dőlésszöge, ki milyen karhosszúsággal szeretné tolni, lehet egy kézzel is irányítani, és még annyi pozitívuma van, hogy a futó kartartást is elég jól beállítja.

3) Ráadásul szerintem az ellépés is javítható valamelyest babakocsival, mert a támaszkodás segíthet a lépéshossz és a rugaszkodás megérzéséhez.

4) Téli kilométergyűjtéshez vagy nyári levezetésnek, második edzésnek, regeneráló futáshoz ideális. Hegynek fölfelé súlytolással nehezített dombfutás is összehozható.

Hátrányok:

1) Defekt (tüskés királydinnye, üvegszilánk, szög, járdaperem tudja megkeseríteni a babakocsi futó életét.)

2) Bár strapabíró és rugalmas egy kocsi, de azért nem könnyű emelni még nekem sem, és nagyon széles, így az ajtókon, kapukon néha manőverezni kell. Lépcsőn pedig megemelni derékgyilkos mutatvány.

3) Kicsit rossz, hogy a karlengést a kocsi tolása-fogása miatt, nem lehet gyakorolni, csak a karpozíciót tartani. Emiatt hidegben, vékony kesztyűben fáznak az ujjvégek, mert nem aktív a kar. 

Egy baba - tapasztalatom szerint és etetéstől függően - kezdetben 45 percre van kvalifikálva, ennyire biztonsággal el lehet távolodni otthonról, mamától. Az éhség/felébredés/megunás miatt így kb 8-9 km-t lehet vele futni, de aki elviseli a panaszos csecsemősírást, annak többet is: ne csak futással meg jó levegővel edződjön a légző- és keringési rendszer, hanem ordítással is, így 10-11 km is összehozható.

img_0460x.jpeg

A baba az út elején általában sír, mert átzsilipel a szobából a külvilágba, meg persze (télen nyilván) be van hurkázva egy kocsiba. De aztán garantáltan elalszik pár percen belül a kellemes rázkódástól, a helyreálló hőmérséklettől és a szeme előtt pörgő rengeteg infotól. Volt már ké és félórás futásunk is.

És még egy tévhit eloszlatása: a baba nem fázik, ha rétegesen fel van öltöztetve és be van takarókba bugyolálva. Öröm nézni a levegőzés utáni pírt az arcán.

A szeretném érzékeltetni mindezzel, hogy az, ami egészséges, jóleső, mozgásos (és akár családi) tevékenység, mennyi furcsállást is szülhet az ehhez nem szokott, és sajnos erre nem is szocializált emberekben.

Mintha nekem lenne szégyellnivalóm, mintha őrült vagy tiltott dolgot csinálnék. Mintha felelőtlenül kényszerítenék egy csecsemőt valami rosszra.

Mint említettem, korábban rendszeresen hallottan megjegyzéseket, amikor elhaladtam nyuggerek vagy kisgyerekes szülők mellett, manapság kevesebbet.

Egyszer megálltam meg, és visszakérdeztem, amikor ezt a lesajnálást hallottam egy nőtől: Szegény gyerek. Miért is?! Mert a levegőn van? Vagy ha 4km/h-val sétál az jobb, mintha 9 km/h-val? Miért gondolják, hogy a leszedált, gyógytempóban tologatás jobb, mintha futnának a gyerekkel? Mert a menetszélben megfázik? Mert a rázkódástól kiugrik az agya?!

De mielőtt félreértés lenne: természetesen ez az egész futás babakocsival egy "ajánlat" volt, nem pedig lehurrogása egy másik életformának, és sok függ a gyerekek számától, lakókörnyezettől, lehetőségektől, időtől. Nem kategorikus ráerőltetés, hanem inkább egy másik perspektíva.

Szóval tök jó lenne valami szemléletváltás, hogy ne a furcsállás, rosszallás vagy az "én is csinálnám, de nem visz rá a lélek" irigységi effektusával találkozzon a fenti tevékenységeket űző ember. Hajrá! 

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr5917957206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása