futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #66 Sportdietetika 1.

2023. január 18. - SimonyiBalázs

bk_sportdietetika_1_fin_1.jpg

Podcastként a PodPaden vagy a Spotify-on, mozgóképben csak a Patreonon.

Mérlegeld minden szavad és minden grammod. A kalóriaszámlálás kiirthatatlan "betegség" - mondják sportdietetikusok. Akik arról is panaszkodnak, hogy az első konzultáció után nagy a lemorzsolódási arány. Mintha mindent azonnal megtanulnánk és alkalmaznánk a táplálkozással kapcsolatban. Holott pszichológushoz sok alkalmon át, néha évekig is járunk.

diet.gif

A magyarok rendkívül léha és stresszes életet élnek, nagy volumenű az elhízás, 60 százaléka a népességnek. Két és fél 1 millió embernek van valamilyen alapbetegsége.

De én úgy tartom:

a glutén az más tészta.

Két részben igazít el minket a dologban Éva és Evy.

Török Éva, a maratonfutó olimpikon Józsa Gábor (interjú vele itt) felesége táplálkozástudományi szakember (dietetian BSc, nutritionist MSc).

Asiama Evelyn sportspecifikus dietetikus, non-diet dietetikus, az intuíciókra támaszkodó táplálkozási szemlélet, avagy antidiéta szemlélet egyik képviselője, az elhíresült 10 pont szerzője.

 A műsorban nem beszélünk közhelyekről vagy bornírtságokról:

- mit egyél edzés előtt, után, verseny közben

- öt tipp hogy indulj el futni és a hozzá hasonló bulvárfaszságok

- vitaminokról és pezsgőtablettákról

- pasta partizzál-e maraton

- mit csinálj a székleteddel futás közben, stb.

Sok könyv van és persze Dr. Google is. Érdemes megnézni a beszédes nevű Anita Bean Modern sporttáplálkozás c. könyvét, illetve nemrég jelent meg a Runner's World futótáplálkozás bookazinja, vagy ez az interjú a TE egyik szakértőjével, de van infó étrendbeállításról is.

Vagy javaslom egy 2022-es őszi Runner's World cikkemet az ókor kései szakaszában dívott tetrasz-szisztémáról (négynapos ciklusokat tartó edzésterv) és az anankophagiáról (sportdiéta). 

Beszélgetünk a tápanyagok hasznosulásának legideálisabb hogyanjáról és mikéntjéről.

A zselével való kísérletezés drága mulatság voltáról. 

Mákról, ételpazarlásról, falászavarról, verseny közbeni súly- és folyadékvesztésről.

Akit érdekel egyetemi szinten, itt tájékozódhat a felvételiről.

Egy remek filmet is ajánlok, a Food Design-t, ami könyv formában is megjelent.

Become a Patron! 

Innen folytatjuk a 2. részben!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify és Podpad, Anchor streaming platformokon. 4_podcast_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr4617989746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2023.01.26. 06:58:03

Dr. Google helyett más Prof ChatGPT rendeláseit érdemes felkeresni!

Nagyon tetszett mindkét rész, köszi!

egy elméleti kérdés: ha patreont nem hosszabbítom meg, elérem-e továbbra is a régi részeket, vagy az egész hozzáférés megszűnik? annyi restanciám van, hogy sosem tudom behozni. hosszúak a beszélgetések!
nem gondoltál rá, h legyen mindnek egy rövidebb verziója? vagy a vágás iszonyú sok meló lenne?

SimonyiBalázs 2023.01.26. 10:28:22

@rrroka: fuss többet fülessel és a végére érsz. Én a hosszabb, tartalmasabb, kifejtősebb, mélyremenősebb, vesézősebb beszélgetésben hiszek, szarrá vágni nem érdemes és igen, rengeteg pluszmunka, mindenkinek tetszeni nem lehet. Asszem a régiekhez hozzáférsz support.patreon.com/hc/en-us/articles/4407273239693 Remélem, ez csak elméleti kérdés marad részedről.
süti beállítások módosítása