futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Hatékony futóstílusok, mesteri futótechnikák

2012. november 19. - SimonyiBalázs

Moses Mosop technikájával, Gordon Pirie tanácsaival, és a magyar Joe teli talpas videóival indítjuk a hetet. Előbbi atlétánk, aki Bostonban nem hivatalos világcsúcson belül futott idén, egy sajátos technikát villnat meg Rotterdamban. Pirie pedig egy angol futólegenda, a Guinness Rekordok Könyve (1992) szerint ő a valaha is legtöbbet futott ember, 216 000 mérföldet (347 544 km) tett meg 1941 és 1981 között.

Ismerősöm hívta fel a figyelmet erre az érdekes, és egyre inkább (főleg profik közt) elterjedt futótechnikára. Mivel ismerősöm régebben triatlonozott, és jövőre ironman akar lenni, az edzéseit óvatosan újra kezdte a tenisz mellett. De hogy a futásból (legyen az cipő, stílus vagy bármilyen más gond) eredő gondjait kiküszöbölje, elkezdett ráállni az itt látható módszerű futásra. Állítólag a térdfájása ezzel elmúlt. 

Moses Mosop "ellépésében" a legérdekesebb, az hogy egyszerre van egy szökellő fázis, és egy szinte álló/levegőben suhanó fázis, mintha távolugrana. Külső talpélre érkezik, de főleg: a talpa elejére-közepére. Tisztára gazella-mozgás.

Pirie jótanácsai, futókiskátéja itt olvasható: http://powerhiker.fw.hu/pirie.htm

Itt pedig hazai futókollégánk, Joe elmélkedik videópéldák alapján a telitalpas "natural running" technikáról:
http://futonaplo.blogspot.hu/2011/04/telitalpas-futas-natural-running.html

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr514912511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.12.03. 13:23:36

Ó micsoda megtisztelés, hogy elég érdekesnek találtad megosztani a kis videógyújteményt, köszönöm. :) Több mint 1 évvel az írás után már eléggé belejöttem ebbe a futómozgásba. :)

SimonyiBalázs 2012.12.04. 11:51:04

na és használ? próbáltam, de úgy érzem, csak rövidtávon (10km) hatásos-hatékony, utána sok energiát pazarol az ember a mozgás fenntartására, a szökellésre...

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.12.05. 13:59:41

Szökkelés az furán hangzik lehet nem annyira természetes még a mozgásod így, kezdetben én is erőltetetm és nagyokat léptem szökkeltem. Mostmár, ha lassan ha gyorsan futok mindig alattam ér földet a lábam először, nem érkezek sarokra. Innentől kezdve meg minden magától megy. Hogy érted használ e? Szerintem egyszerűen ez az optimális futómozgás. Ami inkább biztosabban kijelenthető, hogy belefékezni sarokkal teljes testtel minden lépésnél, az az mi nem vitamin.

SimonyiBalázs 2012.12.05. 17:56:11

használ-e? arra gondoltam, hogy az optimális futómozgás nem emészt-e el túl sok energiát pusztán a stílusra, illetve, hogy az ember a fáradással egyre inkább "felejti" ezt a begyakorolt mozgást, nem? és ez a stílus tán csak síkon alkalmazható...nem?

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2012.12.05. 20:09:14

Nem a futás van a futóstílusért hanem a stílus, vagy jobb szó futó technika van a futásért.
Ezért nem is olyan jó szó a stílus talán hanem inkább futótechnika.
Ha kialakul a technikád akkor miért változna meg a lényege fáradástól. A lényegen sem a tempó sem a terep nem változtat. Nem egyáltalán nem fárasztóbb, sőt, szakemberek szerint, de én nem vagyok. :)

SimonyiBalázs 2012.12.10. 22:02:21

Joe, egyszer fussunk már egyet, mutasd meg élőben is a stílust, tökre érdekel. Keress meg privátban. Köszi.
süti beállítások módosítása