futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

A bácskai Forrest Gump visszatér

2015. december 28. - SimonyiBalázs

1500997_946534142094236_2947175593202868833_o.jpgA Vajdaság meg visszavág. Update a szerb Lazar Rišarról, akiről a legutóbb ezt tudtuk meg: puszta véletlen folytán fedezte fel a sokszorosan hátrányos helyzetű kamasz,  hogy szeret és tud is futni. Az egész sztori meglehetősen groteszk és megható, mint egy skandináv film: nem volt cucca, sportcipője, nem tudta, hogy vehet a frissítőkből és illendőségből bevárta sporttársait a helyi versenyen. Aztán pár jótevőtől, politikustól és futótól akadt felszerelése, de az életkörülményei ugyanolyan rosszak voltak. A népszerűségének fényében sütkéreztek helyi potentátok, de a további segítség elmaradt.

browserpreview_tmp.jpg

A pirospólós képen Lázár pár évvel ezelőtt, a jobboldali képen napjainkban. Ott hagytuk abba, hogy a legutolsó netes bejegyzés és fotó róla 2013-as. Amúgy 2013-ban II. lett a Baja-Zombor futóversenyen, amin hazai kiválóságaink is érdekeltek voltak - Németh Zolika szervezi.

Itt hagytuk el Lazart:

img_7517.JPG

Lazarról sokáig kuss volt, a szerb B92 vagy a Pink tévé sem forgatott róla. Aztán most megint felkapták a sztorit. Most a szenttamási ismerősöm kutatott és rálelt Lazarra, aki pár évvel idősebb, tapasztaltabb lett - és rommá nyerte magát. Ne szaladjunk előre: Lazar kapott munkát egy benzinkúton, majd ült 2 hónapot börtönben januártól márciusig, mert megvádolták egy lány molesztálásával. Hazugság volt, kiderült utólag, azonnal feloldották az előzetesét. Közben a benzinkútnál elvesztette az állását.

Csapódott onnan ide, innen oda, de közben nem hagyta abba a futást: a mostani fotókon jól látszamnak a kupák és érmék a Smederevac típusú tűzhelyen. Amúgy tüzelője nincs. Továbbra is egy zombori házban húzza meg magát, meleg víz, fürdőszoba és - mint írtam - fűtés nélkül. A családja a város másik oldalán él: apja, mostohaanyja és rengeteg testvére odaköltöztek, amikor ő a börtönben volt. Az anyja meghalt, amikor ő csecsemő volt. 

Lazar nem vesz fel szociális támpogatást. Szerbiában nagy adománygyűjtés indult be, Német- sőt Olaszországból is kap csomagokat.

1493358_688434307855588_452493590_o.jpg

Ultrázni is kezdett: lenyomta az Eszék-Apatin versenyt (55 km). Szeretné a középiskolát is befejezni. Sokat elmélkedik és mesél: Istenről és az ember, az életéről, a sporttársak szívesen hallgatják a szinte írástudatlan fiút, aki soha nem tanult meg helyesen beszélni. Most lesz 22 éves.

Találtam videót is róla:

Mit lehet írni végezetül? Hajrá, Lazar! Nem vagyok híve az adományozásnak, sokkal inkább az öngondoskodásnak, de Lazart lehet dínárral és devizával si támogatni itt.

941006_10204144490007581_3863689069227509848_n.jpg

Amúgy ha már adomány, akkor hadd ajánljak a figyelmetekbe egy elég fasza nemzetközi mikrohitel programot (KIVA), ami nemcsak remek kezdeményezés, hogy egy kezdőlökést adjon vállalkozó szellemű, de szegény egyéneknek, hanem van valami jótékony oldala is. Nem adomány, hanem egy fontos és támogató kölcsön, amit a fejlődő országokbeli egyes embereknek adsz oda, akik egy NGO-n keresztül visszafizetik neked 6-12 18 hónapon belül, kamat nélkül. Van itt, aki székeket akar venni a talponállójába, akad, aki kis fűszeres boltot nyitna, vagy éppen latrinát ásna, de nincs miből. A KIVA oldalán nemrég 100 dollárt adtam (4 x 25) kölcsön

- egy kolumbiai kakasviadalosnak, aki sarkantyút meg sisakot akar a kakasoknak :-)

- egy szamoai fagyitorta készítő néninek

- egy tadzsik állatfedeztetős parasztnak
Ahogy látom, a projektjeiket 100%-ban megfinanszírozták, szóval már csak valóra kell váltani az elképzeléseiteket és te is, ők is a pénzüknél lesznek.

Van még egy pár izgi projekt, nézzetek körül! Leírás a KIVÁról magyarul itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr998199768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nezumi 2015.12.29. 11:51:18

Köszönöm szépen a folytatást, karácsonyra tökéletes időzítés :) Jusson eszembe, akárhányszor nehezemre esne a meleg szobából kimenni a hidegre futni, nála fűtés sincs. Utalok :)
süti beállítások módosítása