futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #27 Csipi és Varga Joe | Tehetség, taktika, terepfutás

2020. december 16. - SimonyiBalázs

csipi_joe_blog_1_kocka.jpg

Ez az első rész. A másodikat itt találod. Az egyik 10 éve fut, 10x teljesítette a KÖRT és elsőként a Privát Ultrabalatont. A másik 30 éve fut, állandó válogatott a magyar skyrunning csapatban, és számos korosztályos OB-arany, és mezei vébé 5. hely tulajdonosa. És hogy  a "végén összeálljunk majd egy képpé", a posztba számos jópofa időutazós fotográfiát és videót raktam, nehogy kihagyd!

Két olyan sporttárs következik, akik alkatuk és kinézetük folytán is feltűnő jelenségek a versenyeken, de ez csak a felszín: tevékenységük, letett dolgaik is is szóra érdemesek. Influenszerek és sokoldalú futók: tapasztalataikra, meglátásásaikra érdemes odafigyelni, pláne ha azokat szókimondóan artikulálják. Előre szólok: a közel hatórás beszélgetés kétszer másfélórás kivonata explicit szövegelést tartalmaz és nincs kifütyülve. 

paros.png

Eredetileg úgy terveztük, hogy a Pilis-tetőn tábortüzezünk, iszunk, énekelünk és hálózsákban kihúzzuk valahogy a nulla fokban, de a felvétel napjára nagy eső jött, így Joe házában csicskultunk a kemence mellett mi, "sokatlátott, kemény futók" négyesben: Csipi, Balázska, Bud és Joe. És persze Joe párja, Juliska meg a macsekok.

Nehéz fiatalkorról, sírós futásról, nyomasztó tehetségről, az együtt futásról, taktikáról és edzésfelfogásról, gyaloglásról és terepfutásról, izgalmas versenyekről és még izgalmasabb vállalásokról dumáltunk az első részben. 

Persze számtalan dolog került kivágásra az adásból pl. versenyszervezők machinációiról, etikátlan futótársakról, de ahogy mondani szokták, ami a pályán történt, ott is marad.

A két interjúalany szinte egy évben született,...

Csipi jelenést lát a sokadik KÖR teljesítésén. Először azt hiszi, hallucinál. Aztán, hogy a fejlámpája baszakszik. De akkor mi ez?

Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, Spotify, Mixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. És hogy még sok portréinterjú, kerekasztal-beszélgetés, tudományos érdekesség, műhelytitok és futós téma jöhessen podcast és poszt formában, támogasd Nem Azét 1 eurótól kezdve bármilyen összeggel. https://www.patreon.com/nemaze   

csipi_patreon.jpg

Sokan kérdezitek, hogy

- lehet-e egyszeri vagy külön támogatást adni? Igen lehet, itt a menete. Vagy írj nekem.

- megbízható-e a Patreon? Jelenleg ez az egyetlen és legtisztább, legtranszparensebb patronálós oldal.

- miért tesz az adományokra 27% áfát? A magyar szabályozások miatt, így legális. 

Lassan tíz éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből csinálom a blogot, két éve low-budgetban a podcastot. Az erre fordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé tenni vagy reklámokkal telipiszkolni. Kövesd, oszd meg, értékeld a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. Köszönöm!

... tehát már a 45-49 korosztályban vitézkednek, de rájuk aztán nem igaz a mondás, hogy vastag könyvbe ne kezdjen tartós tejet ne vegyen. Állandóan mozgásban vannak, mint a cápa, és a futás fiatalítja őket, mint a Fabulon kenőcs.

Nézzük Varga Józsi és Takács Krisztián fejlődéstörténetét fotókon. Amúgy nem akarom elviccelni, mert nem éppen könnyed gyermekkoról számoltak be. Megvallom, többször elérzékenyültem a beszélgetés alatt, de mivel kibaszott sokatlátott és kemény futó vagyok, könnyeim visszanyeltem, jó lesz máskor sópótlásra.

Csipi és Joe az M 0-4 age groupban:

paros2.jpg

A mosolyalbum folytatódik. A történet párhuzamosan fut Pest és Buda különböző részein. Joe serdül. Felhívom a figyelmet a '90-es olasz foci vébé klasszikus tetrisemberes pólójára és a korszak elmaradhatatlan vállkamerájára, amivel a Bibioneba vagy Lloret de Marba vezető utakat "örökítették meg" a családok.

joe2.jpg

Ki ez a telepi suttyó, akire a kosárpalánk árnyéka vetül? Görkorizol, cigizgetsz, kishaver? Régen KMK lettél volna (közveszélyes munkakerülő). Takarodsz el katonának, ott aztán vetítheted memoriterből a Hairt, kis Bergerem.

csipi1.jpg

Amíg Csipi a hont védi, addig Joe szexepilje csak nő. A kilencvenes évek sztilói egy triptichonra sűrítve.

joe3.jpg

Na de voltak hobbik is: a badizás és építkezésen falmászósdi, és persze a pozőrködés.

paros3.jpg

A pozőrködés megmaradt.

paro5.jpg

Jó dolgozó, jó sportoló. A cimbora a kép közepén a következő Joker lehetne. Joe érdekes dolgokat mondott az autószerelő műhelybeli stiklikről az adásban.

joe4.jpg

Honnan hova jutnak el? A vízen járó Szent Ember és Gulliver az Óriás Fanyűvők földjén.

paros4.jpg

A beszélgetés elején úgy tűnt, hogy az évszámon, a nemükön, amatőrségükön és a futás iránti elkötelezettségükön kívül sok közös nincs bennük. Aztán kiderült: nemcsak a sajátos gyermekkor és apakép köti őket össze, hanem számtalan más. Nekem a srácokról ez a szám jutott eszembe:

És még a különbözőségek is szépen kiegészítik egymást.

Az egyik 10 éve magányos dzsungelharcosként szeret futkorászni.

A másik harminc éve megszállottan versenyez és közösségi ember.

Az egyik egyesületen kívüli szólista, aki nem lenne tagja olyan klubnak, ami felveszi őt a tagjai közé.

A másik az MFSE titánja, de senki ne ezt üsse be a weben, mert különben a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületébe fog belépni, hanem www.futosport.hu-t.

Az egyik az egyszer résztávozott eddig pár hetet, a másik imádja és a futófelkészülés ékkövének tekinti.

Az egyik soha nem dolgozna együtt edzővel. A másik az edzéstervet tekinti irányadónak.

Az egyik 10x teljesítette a terepfutók Bermuda-háromszögének tartott hazai KÖRT - hogy ilyen matematikai képzavarral éljek. És mire ezt hallgatjátok, tán meglesz a 11. is. Sőt.

A másik állandó válogatott tagság a magyar skyrunning csapatban és számos korosztályos OB-arany valamint mezei vébé 5. hely. tulajdonosa.

Az egyik a Kriminális bűnügyi műsorban szerepelt - nem szakértőként. Maga Csipi, az "áldozat" nyilatkozik!

A másik a Várom a párom párkereső műsorban vetélkedett. Aki még nem élt, annak itt egy ízelítő a műsorból - sajnos amiben Varga Joe hódított, nincs fenn a neten.

Itt elárulom még, hogy én magam pedig a Mindent vagy semmitben játszottam, szóval ebből is látszik, hogy ki mivel próbált kitűnni a kilencvenes években: eszével, szépségével vagy épp csínytevévésel. Tessék, az internet setét sarkai mit tartogatnak:

A kommentek voltak a legjobbak:

mindent_vagy_semmit_komment.png

Miután kiszórakoztátok magatokat, térjünk vissza a futóélet A) fenegyerekéhez, aki egymaga Sid Vicious és Liam Gallagher, illetve B) kompetitív hajlamú Maharishi Mahesh jógijához.

A repertoáruk rendkívül bő: az instant versenye, például Szénás Kör sokszoros teljesítésétől, pályacsúcsaitól a nagy, nem virtuális versenyek sikeres teljesítéséig, netán dobogójáig ível.

Van itt pályaverseny, terepfutás, aszfaltos móka, szinte minden hétvégén megméretődnek valahol, legyen az akár 10 kilis hendikep, hegyi maraton vagy épp ultra. Az egyiknél BSZM, 12 órás, UTH, privát és versenyekben lenyomott UltraBalatonok. A másikál futva megtett El Caminó, Terep100-ak, UTH, Mátrabércek, fedettpályás trappolás. 

Mindkettejüknek tengernyi emléke van, láttak megrogyott futót, sérültet, sírást, dühöt, elkeseredettséget, ezerszer és ezerszer kiáltották ők is és nekik is, hogy: HAJRÁ! És mindketten imádnak dumálni, vitatkozni, szóval gyakran olyan érzésem volt, mintha Butch Cassidy-t és a Sundance kölyököt, vagy a Muppet show két öregjét hallgatnám. Érzelmekből és meghatásból sem lesz hiány:

joe1.jpg

csipi2.jpg

Az első rész érdekessége, hogy az aláfestő zenét Varga Joe szolgáltatja, hisz műkedvelő basszusgitáros. 

A Büntetőkörben a börzsönyi vagabund, Takács Krisztián Csipi és a két lábon járó tüdő, Varga József Hundián - első rész.

Podcastet hallgatni akkor is tudtok, amikor főztök, autóztok, tömegközlekedési járművön robogtok, kertészkedtek, pakoltok, szobát festetek, amikor könyvet olvasni sajnos nincs idő vagy lehetőség, és persze amikor sportoltok. Informál, szórakoztat és elgondolkoztat. Altatónak sem utolsó. És kevesebből is kijön a támogatása, mintha vennél egy levél xanaxot vagy macskagyökér-kivonatot.

Become a Patron!

Ja és, többek közt a patronálók támogatásából indult egy új futós podcastom, a Laza Tízes. A Büntetőkör szakmai, "futószubkulturálisabb" adásával ellentétben ez könnyedebb, populárisabb. Az első évad 6 részes lesz, és kora tavasszal indul a második évad. Házigazdaként olyan közismert emberekkel beszélgetek, akik az élet különböző területein munkálkodnak, a futás mégis összeköti őket. Elég impozáns a vendéglista: Palya Bea, Parti Nagy Lajos, Nick Thorpe, Veiszer Alinda, Nagy László, Esterházy Marcell, Bagossy László, Tompa Andrea, Ónodi Eszter és még sokan mások...

lazatizes_fb_cover_v2_1.jpg

Az adásokban arra vagyok kíváncsi, hopgy miként tükröződik vissza egy-egy közismert ember személyisége és az ő foglalkozása, elhivatottsága a kocogásaiban, versenyeiben, futós történeteiben? És fordítva: mire tanítja a futás, milyen érzéseket vált ki belőle, hogyan hat az életére? Teljesítményről, energiáról, motivációról, életmódról, hivatásról és szenvedélyről beszélgetek vendégeinkkel, akik a kultúrában, sportban, tudományban, oktatásban vagy gazdaságban tettek le az asztalra fontos és értékes dolgokat. 

Keresd, hallgasd ezeken a streaming felületeken: iTunes / Spotify / Mixcloud / HearThis / Anchor / Google Play

Kövessétek a Facebookon: https://www.facebook.com/lazatizes

Hamarosan érkezik a 2. rész majd Csipivel és Varga Joe-val. Abban szó lesz öregedésről és a generációk kikopásáról, éremgyűjtésől és a test rombolásának határáról, a vertikál meredekségéről és mélységeiről, a síkság szépségeiről és a versenyzés mibenlétéről. Csalásról és írigységről, a futáshoz kellő tulajdonságokról és a benne megmutatkozó emberi karakterről, influenszerkedésről és szponzorációról, az előzés élményéről és könnyű léptekről, a futás javító hatásáról, sörözésről és UB-ról, és a 2:30-as maraton amit mindenki megcsinálna...   

1240275_401774439944530_760388548_n.jpg

A BÜNTETŐKÖRben, ebben a futó-szappanoperában a Runner's Worlddel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatok meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner vagyok, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahol és ahogy az interjúalannyal összehoz minket az élet. 

kepernyofoto_2020-08-28_16_31_39.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr4516346802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2020.12.26. 16:45:41

hogy is volt a kérdés a podcastban? Mutassunk egy embert aki sok munkával és nem tehetséggel ért el jó eredményt? DK Gergő mikor Olipapa volt az edzője futott 3 óra 33 perces maratont pedig 90 kg volt! Ez azért eléggé le a kalappal eredmény szerintem a "magunkhoz képest" kategóriában.
süti beállítások módosítása