futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #51 A tesi | 3. Svédtorna avagy a skandináv modell

2022. június 14. - SimonyiBalázs

tesi_3_blog.jpgA szemléletformáló sorozat 3. része következik

Egy régóta Svédországban élő, háromgyerekes magyar apuka (Fazekas Árpád) skandináv tapasztalatai, akinek az édesanyja is testnevelő tanár - Magyarországon. Megdöbbentő sztorik, természetközeliség, fair play, sport- és szabadidőközpontúság. Itt és ott kell élned, hogy elhidd.

Árpád nyolcéves lányának a sífutó klubmeze igen jól leírja, hogy milyen is a svédek hozzáállása a sporthoz. Beszédes, hogy mit tartottak ők fontosnak megjelenteni rajta hashtag-ként:

#Glädje: Boldogság

#Stolthet: Büszkeség

#Trygghet: Biztonság

#Gemenskap: Összetartozás.

A legjobb testtanár-mondat, amit eddig hallottam: nem röhög - együttérez! Tehát gúny helyett segítsük azt a társunkat, akinek valamelyik feladat - legyen bármennyire is haszontalannak, élettől elrugaszkodottnak tűnő vagy akár éppenséggel fontos gyakorlat - nem megy.

Hallottam olyan tesitanárról, aki kosáredző is, és akár tanórán, akár edzésen, letakarja azt eredményjelzőt, hogy ne a pontokra játszanak, ne frusztrálódjon semelyik csapat vagy egyén, csak játsszanak.

A fizikai edukáció milyen mély nyomot váj a közgondolkodásba és lelkünkbe. De tényleg így van? Vajon hány szülő kéri ugyanúgy számon a gyerekén a tesit, mint a matekot, törti vagy magyart? Hány szülő megy be fogadóórára a tanárhoz elbeszélgetni erről ahelyett, hogy egy kurta felmentést firkantson az ellenőrzőbe, e-naplóba?

Hát ilyesmikről lesz szó.

Mi is ez a Runner's Worlddel közös széria? Körbejárom kilenc adásban a testnevelés (avagy "tornaóra") mai és egykori helyzetét a teljesség igénye nélkül. Szubjektíven, de sok oldalt megszólaltva. Az első adást mindig érdemes meghallgatni az új belépőknek, az segít navigálódni és összefoglalást nyújt.

A cél: egyéni történeteken, tapasztalatokon át feltárni a testneveléshez való kapcsolatunkat, hozzáállást diák, szülő és tanár részéről.

Az adásokban feltűnik:

- aktív és nyugdíjas testnevelő,

- főállású, besegítő, napközis (tesi)tanár

- jelenlegi és egykori iskolás

- speciális igényű gyerekekkel foglalkozó,

- külföldön élő családapa, aki a skandináv tesimodellt mutatja be

- budapesti szülőpár, akiknek fiai elit, drága, idegennyelvű alapítványi iskolába járnak

- edző, gyógytornász és fizioterapeuta,

- ismert profi és amatőr sportolók, közszereplők

- nő és férfi egyaránt. 

Megszólalnak mai és egykori diákok - örömökről, frusztrációkról, vegyes tesis élményekről. Szülők és gyerekek elvárásokról, hozzáállásról. És ne feledjük: sok testnevelő tanár szülő is, tehát látják az érem két oldalát, és elmondhatják: mit várnak el szülőként egy ideális tesitanártól.

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

Szó lesz az adásfolyamban a sport megszeretettetéséről, hozzáállásról diák és tanár részéről, megközelítésekről, (de)motivációról.

Korszellemről, generációs különbségekről. Milyen módszerekkel lehet megfogni a mai gyerekeket, amikor nagyságrendekkel több hatás éri őket, mint akár 10 vagy 30 éve.

Mi korszerűtlen és mi életszerűtlen? Mi ódivatú és mi mai is menő? Mennyire igazságos azt mondani, hogy a tesi megrekedt a múltban, és hogy sok tanár csak a nyugdíjig akarja kihúzni alibi tesioktatással? Lehet, hogy a régi beidegződések ma is működnek?

Személyes sztorik, tesivel kapcsolatos gondolatok és önreflexiók jönnek. Beszélünk sztereotípiákról, szakbarbárságról. Testnevelők szubkultúrájáról. Arról, hogy ki milyen sportot "erőltet" a gyerekekre. 

Beszélünk arról is, hogy a testnevelésnek mi lenne a missziója, értelme. Körbejárjuk, hogy mik a legbefolyásolóbb: körülmények, óraszám, hozzáállás, gyerekanyag, tanár. Mi a mindennapos tesi előnye, hátránya?

pexels-cottonbro-9654723.jpg

Egy évfolyamon, egy osztályon belül számos fizikai különbség van: hogyan lehet differenciálni? Mi van az osztályozással vagy a pálcikarajzzal? Tud-e, kell-e egy tesitanárnak vetélkedni külsős órákkal, iskolai sportkörrel vagy egyesületi sportolással, amivel a jegyet is gyakran kiváltják a diákok?

Mi van az elhízással? Mi van a melegítéssel: nem tudnak vagy nem akarnak? Van-e értelme a tornasornak? Vagy a tesztelésnek, és melyiknek? Talán Cooper? Ingafutás? 

Van-e értelme a kislabdahajításnak, a távol- és magasugrásnak? Mi van a kinevetéssel? Mi van a menstruáló lányokkal? Egyáltalán: koedukált vagy szétválasztott tesioktatás üdvös?

A kilenc részes adásfolyamból kiderül. 

Become a Patron!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemaze.blog.hu/api/trackback/id/tr5617846529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siroki 2022.06.16. 12:10:57

Szia! Szuper sorozat, a 12 éves kislányommal hallgatjuk és mindig kérdezi, hogy mikor lesz újabb rész? Számomra a svédszekrény és a zsámoly otthonosságot kölcsönzott a tornaórai hangulatnak. Szerettem ezeket a cuccockat. Emlékszem, 10 éves korunk körül egy apuka vitt minket külön tornára. Amikor szabadfoglalkozás volt, szerettünk koporsósat játszani a svédszekrénnyel: egyik gyerek belefeküdt, a többiek rátették a tetejét. Elég fura játék, de nekünk bejött! A hosszú padokat használtuk partizán kidobóshoz - a padok választották el a térfeleket. Még anniyt, hogy általánosban és gimiben összesen 3 tornatanárom volt, mindegyik elhivatott jó sportoló (atléta, evező, kosárlabdás). A gimis tanár, Dakota, bármilyen szertorna gyakorlatot bemutatott tökéletesen és amikor beszállt kosarazni, nem volt kérdés, hogy majdnem 60 évesen isŐ volt a király!

siroki 2022.06.16. 12:16:45

mek.oszk.hu/16100/16133/16133.pdf

Ez itt egy PDF Kaposi Gyula egykori olimpikon-testnevelőtarár életéről.
A végén rengeteg kép található Gyuszi bácsiról, ahol látható, hogy miket megcsinált még 50-60 éves korában.
Naphegyen lakott, Petőfi Gimiben és a TF-en tanított.

Szerintem nagyon érdekes.

SimonyiBalázs 2022.06.16. 15:31:27

@siroki: hej, rég hallottam felőled! köszi, átnézem, már csak azért is, mert Kaposi a szomszédom volt, 100 méterre lakott, igaz 11 éves voltam, amikor meghalt. A Petőfi gimihez csak le kellett gyalogolnia! Koporsós elég mókás játéknak tűnik. A kommentet berakom a akövi tesis posztba.

siroki 2022.06.17. 09:49:08

Hej, Balázs! Nagymamámnak szintén szomszédja volt, csak ők a Piroska utcában laknak, de a kertek szomszédosak. Sok szép emlék köt a Naphegyhez és a Czakó utcai pályához is: 1988-ban láttunk ott szürke uniformisos alakokat és a tesómmal bementünk mi is. Kiderült, hogy a rendezvény egy munkásőr majális volt:) A munkásőrök fociztak és sört ittak, mi pedig jó sok sörösüveget gyűjtöttünk!:)
A Koporsós jó játék volt tényleg. Gimiben már más volt a kedvencünk: a tornaterem 2 távoli pontján elhelyezkedettt a 2 csapat, kiosztottunk egyszerre vagy 20 kosárlabdát és jó erősen rugdaltuk, próbálva eltalálni a másik csapat tagjait. Sok labda esetén nagyon kell figyelni, nehogy fejen találjon egy csutkán meglőtt kosárlabda! Ennek a játéknak a tornatanár nem igazán örült, ezért inkább óra előttre időzítettük. Az egy koleszos gimi volt és tavasszal mi is kijártunk hajnal fél 6-kor focizni, esténként pedig minden nap kosaraztunk. Télen korizás/jégkorong ment a győri holtágon! Lassan 30 éve érettségeztünk és egy hónap múlva megyünk ezekkel a haverokkal + gyerekekkel Győr mellé egy hétre, kenuzni, bringázni, úszni.

SimonyiBalázs 2022.06.19. 09:20:14

@siroki: 1991-ben pedig a pápa helikoptere szállt le a pályán, Ferihegyről behozták oda, onnan ment a pápamobillal a Hősök terére
süti beállítások módosítása