futó gondolatok

nem azé, aki fut

nem azé, aki fut

Talán a legszebb verseny | Thassos100

2022. május 12. - SimonyiBalázs

img_9134x.jpg

Talán a legszebb verseny, amin futottam 15 év alatt. (Mondjuk a  Corfu Mountain Trail is nagyon szép.) Amikor azt mondom "szép", akkor minden elemére értem, nemcsak részeire, mert nyilván sok verseny van, ami így-úgy szép (pl. a Toszkán 100-as első fele, vagy a Nemea-Olümpia 25. kilométere), de hogy végig! Na ez ilyen volt, az 1. hely csak hab a tortán.

280556405_3064787813738920_4498796126380454566_n.jpg

9 óra elrepült a tájmoziban: Thassos szigetét kerültem meg Észak-Görögországban.

kepernyofoto_2022-05-09_20_52_45.png

Ez a legzöldebb sziget, nyáron sem kiégett, kopár, hanem dús, burjánzó, dzsungeles néhol. Sokkal kevesebb a szemét, mint általában Görögországban. A Covid miatt 3 évet csúszott a találkozásunk, az Athosz-kolostorköztársaságba így sem jutottam be, ott még mindig lezárás van.

img_9017.jpg

A Thassos100 szervezői Nikos és Yiannis. Utóbbi jelentős futómúlttal (UTMB, Spartathlon, Rodopi, CCC, OMT) rendelkező helyi bringakölcsönzős és apartmanos.

img_9151.jpg
Akárcsak a Nove Collinál, itt is egy héttel korábban a bringások tekerik körbe a szigetet, aztán a futók. Itt nem a "mert ott van" véleményes marketingmondatért kell körbefutni (lásd ✪ lent), hanem mert minden métere gyönyörű. Az öncélú futás esszenciája.
img_9016.jpg
 
A Thassos100-nál karnyújtásnyira balra mindig hegyek, jobbra mindig tenger (a Trák-tenger), folyamatos hullámzás a horizonton és a pálya vonalvezetésében is.
img_9109.jpg
Sópárlat, orgona- és narancsvirágillat, intenzív méhzümmögés.
img_9169.jpg
A hegyből lépten-nyomon hűs levet fakasztanak, sok helyen forrás, kifolyás - de ez megszokott a görögöknél.
img_9083.jpg 
Amúgy hihetetlen csend van, csak a természet hangkulisszái. Autók, turista alig, helyiek elszórva. Távolban az Athosz havas lankái (a Chalkidiki utolsó nyúlványa), és persze a kúpsziget, Szamothraki.
kepernyofoto_2022-05-09_20_53_36.png
Van, hogy aszfaltos szerpentinen szaporázzuk, akad köves erdei ösvény,
img_9072.jpg
és a legfantasztikusabb: egy külszíni márványfejtőn is áthalad az útvonal, fogkrémreklámba illő fehérség, mint valami síterepen -- márvány, nap, tenger egyszerre vakít.
img_9112.JPG
img_9116.jpg
A közeli beach nem homokkal van leszórva, hanem márványporral. Ezért is a neve: Márvány Strand. A napernyőtartók is márványkockák.
img_9114.jpg
Az 1. helyért járó díj is ebből készül, 3 kilós.
img_9165.jpg
 
Örültem, hogy egyáltalán körbeértem, hetek óta tüdő/légcső problémákkal küzdök, futás közben csak a slejm és a takony jön, de ha megállok, köhögőroham tör rám, egy vaskéz próbálja a mellkasom összenyomni, miközben fuldoklom. Tudom, nem kell megállni. A versenyen orvosi jóváhagyással indultam.
img_9128.jpg
 
CP 6-8 kilinként, minimál, de épp elég frissítés, zselé mindenhol. A korai startnál 10 fok, ez 30-ra melegszik. A célban sör, ouzo, kalamaki (szálra húzott hús), pita, paradicsom, tzatziki.
img_9140.jpg
Amúgy 4 csillagos, 3 étkezéses hotel pazar kilátással 30 euróért/nap. (Én Yiannisnál laktam). Bőkezű rajtcsomag neoprén mellénnyel, narancslekvárral, stb. 60 euróért. Van 20 kilis táv is, vagy előtte egy héttel - mint írtam - bringás ultra.
img_8976.jpg
 

A kompozás előtt / után távolsági buszozgattam, a sofőr simán megtekert egy cigit a kormánykeréken, miközben 100-zal hasított.

img_9272.jpeg

Kulturális / természeti szépségből akad elég, de ezek pusztába kiáltott szavak: a magyar futók legtöbbje évtizedes tapasztalatom szerint - ha el is jön egy görög versenyre, abból is csak a nagyokra -, akkor is csak touch & go alapon, odamegy, lefutja, csá, a többi érdektelen. miközben nekem a versenyek épp csak apropók, hogy évi 5-6x Görögországba menjek kulturális-gasztró-természeti alapon.

A magyar embere eleve zárt, nem túl érdeklődő, bizalmatlan, a jártat a járatlanra nem szívesen cserélő, és kevéssé kíváncsi nép, nem szereti elhagyni a komfortzónáját, ami gyakran eleve a saját nyelvébe zártságát (is) jelenti.

Egy kezemen meg tudom számolni hányan jöttek oda hozzám az utóbbi 10 évben, hogy ajánljak nekik valamit, mert van 1-2 szabad napjuk verseny előtt/után. Mindegy, az ő hiányuk. 

Egy posztban majd összeszedem az elmúlt pár év görög futásait, amiket szeretek és ajánlok, legyen hosszú ultra vagy beugrószintű kellemes verseny.
De aki mégis felkerekedne, annak ott van a Nestos-delta nemzeti park, a Rodopi alatti hegyi falvacskák, ott van Xanthi (a görög Szarajevó), aho kelet és nyugat ölelkezik egybe,

img_9186.JPG

img_9188.JPG

img_9195.JPG

ott van Kavala (római kori vízvezeték) 
img_9261.jpg
aminek a másik oldalán az görög ortodox egyház logójával jelzett útitbla áll Isztambulra mutatva. Ilyen sárga-piros táblákkal alig lehet találkozni Görögországban, ez valami fricska talán...
img_9266.JPG
És ott van persze a történelmi jelentőségű Filippi ("Találkozunk Filippinél" - Shakespeare: Julius Caesar).
img_9225.jpg
 
img_9215.jpg
Thesszalonikit csak erős idegzetűeknek, akárhányszor vagyok ott, a motorizációtól mocskossá változtatott antik épített értékek amortizációja mindig lelomboz. Görögök amúgyis elképesztő természeti díszletek között élnek otromba modern / funkcionális épületekben, amikkel gyakorlatilag leokádják a saját kulturális örökségüket.
 
Pazar élmény volt Thassos, és ez manapság sokkal fontosabb, mint a nagy távok ropogtatása, vagy az eredmény / teljesítmény - az mellékes, ha kijön a lépés.
img_8990.jpg
És ezt a kombót (számomra érdekes versenyek, táj, hangulat, emberek) receptszerűen Görögországban kapom meg, ezért is ebben az évben - a budapesti városi családi félmaratonokon kívül - ott szándékozom eseményeken kocorászni.

Sok nagynevű, elismert verseny van, amik bár a teljesítésre nézve jó lehetőségeket kínálnak, van felhajtóerejük, ugyanakkor az élmény / látvány faktorban nagyon alulteljesítenek, és ezt csak marketinggel fedik el. Főleg azok a versenyek ezek, amik víz mellett haladnak.

Minő fájdalom, hogy a víz szinte sosem látszik, csak úgy érzetre van ott, vagy ha látszik, abban nincs köszönet. Ilyeneken leszegett fejjel is lehet futni, tanulni a monotóniatűrést, mert alig jut valami az érzékszerveknek, vagy öncsalással azt állítjuk, hogy "de, ez szép és jó, hisz olyan sokan futnak még itt", persze jobb híján."

Dettó nekem a KKEu flóra és fauna - egysíkú számomra. Látom a szépségeit, de unalmas, vagy túlságosan is megszokott. A viacoloron futtatott OB-kat meg hagyjuk is.

Ceruzák és radírok | Egy éve hunyt el Monspart Saci

img_8880.JPG

A most következő írással emlékezem Monspart Sacira, aki épp egy éve, 2021. április 24-én hunyt el. A szöveg eredetileg a Runner's World 2021-es késő tavaszi számában jelent meg.

A blogra két részes életút-interjút csináltam Sacival még 2020 júniusában. Itt az első és második rész sok képpel, és a Büntetőkör podcastok közt meg is hallgathatók.

Pár napja náluk jártam, Feledy Péterrel, Saci férjével beszélgettem hosszan egy készülő új műsorhoz, ami a halálra készüléssel és a halállal, méltósággal, tudatossággal, önrendelkezéssel, gyásszal és gyászmunkával fog foglalkozni különböző történeteken keresztül - nem titkoltan a hospice-üggyel. 

img_8846x.jpg

Ceruzák és radírok

Amikor a 2008-ban először futottam maratont Budapesten - már a falon túl, de a céltól még relatíve messze – elcsigázottságomból 38 kilométer táján kereplés ébresztett fel. Egy szőke nő hajtotta a Nyugati pályaudvar felüljáróján kaptatókat. Ilyenkor az ember pokolba kíván minden pályaszéli kibicet, de tőle felvillanyozó volt a pátoszmentes noszogatás, csipkelődő és bátorítő, pláne mert utána lejteni kezdett az út. 

img_8840.JPG

Az egyetlen profi sportoló volt a futóversenyek környékén, aki mindig ott volt 38-nál, szurkolt (talán a múltját is újraélte látva a futókat), és hitelesen képviselte a sport ethoszát. Nem azért volt ott, hogy a tömegre lenézve ellője a startot, nem VIPeskedett. Pedig az volt.

Tovább

IZZÓSZTÁR #22 Lőrincz Olivér, coacholi

oli_izzo_fekvo.jpg

Fél-életút-podcastinterjú.

Ma 50 éves. Nős, egy 17 éves leány apja. Szinte csak a Budai-hegységben fut. Már keveset versenyzik, az edzősködés tölti ki a napjait. Eredményei: DUV, Itra.

Egy időben rengeteg ultrafutót edzett, az elit nagy részét. Női tanítványai 7 Spartathlont és egy 24 órás vébét nyertek.

2016-ban interjúztam vele: a rövid változat a Magyar Narancsban, a hosszú, három részes itt, a blogon jelent meg

Itt vettük fel a fonalat.

Beszélgettünk egóról és imidzsről.

84171-b.jpgÉletútról és élményekről, zenitről és megújulásról, doppingról és hibázásról, májbajról és pulzusról, szakmáról és annak hiányosságairól. A "botrányt" kavart Alex Ferguson-jelzőről.

10313180_10202199060927140_6576527412458310022_n.jpg

A kivagyiságról, adatbámulásról, kütyübebuzulásról, a Strava-betegségről.

Szó volt szemléletváltásról a versenyzői és edzői hozzáállásban, a Plandurance szakmai vezetéséről. 

kepernyofoto_2022-04-23_14_27_58.png

kepernyofoto_2022-04-23_14_28_08.png

Montizásról, terepfutásról, maratonról és persze Spartathlonról.

A teljes, 3 órás adás AUDIO és VIDEÓ formában is hozzáférhető a Patreonon.

A képgaléria pedig most kezdődik.

lorincz_panorama_final_1.jpgEmlékezetes mondatok Olitól interjúkból:

Ugyanakkor a napi nyolc órában dolgozó, háztartást vezető családanyák – bocsánat, hogy ezt mondom – csupán „darab-darab" futók, mint az utcai versenyeken még milliónyian, s bár az akaratuk, a mentalitásuk átlagon felüli, viszont edzői szempontból a fizikai teljesítésük kibontakoztatása rendkívüli kihívás. Az a nagy szerencse, hogy az állóképesség fejleszthető a legtovább.

Sokszor emlegetem az olasz Marco Olmót, aki építőipari munkásként harminc esztendősen kezdett futni, majd ötvennyolc és ötvenkilenc évesen megnyerte Európa legkeményebb terepultraversenyét, az Ultra Trail Mont Blanc-t. Öregedett, de fejlődött az állóképessége.

Arra nincs szakmai magyarázatom, miért a női versenyzőim értek el visszhangos sikereket, talán az jelenthet némi pluszt, hogy ők jobban hallgatnak rám, kevésbé önfejűek, nekik az edzésterv szentírás.

1781576_556032844497228_3304826519438665506_o_1.jpg

12336342_10205321917916613_1682354408_n_1.jpg

2016-os interjú:

Manapság van felvételi, vagy várólistázol?

Ma csak valamiért különlegeseket veszek fel: vagy legyen nagyon jó futó, legyen benne jövőbe mutató fejleszthetőség, vagy más miatt jelentsen kihívást. Például nagyon kövér, és idővel maratont akar futni.

Hol húzod meg a különlegességet, mondjuk úgy az elit szintet?

Ott, hogy vagy nemzetközileg ismert név és/vagy vannak erős eredményei.

Azért nincsen sok ilyen ultrás itthon, de tudtommal mondjuk Maráz Zsuzsi még nem edz nálad. Tudatos döntés, hogy keretszűkítesz?

A sikerorientáltságom miatt van. Az elitben van meg a potenciál. Elitmaratonistám például nincs, de ha jönne, edzeném. 

Az nem érdekel, hogy a kőből gyémántot csinálj?

Nagyon sok kő kell ahhoz. Meg persze szerencse is és szakértelem is. Bár ha belegondolok, amikor elkezdtem a mostani két legjobb versenyzőmmel – Lubics Szilvivel és Nagy Katával - foglalkozni, akkor még dirib-darab futók voltak. Nem láttam előre, hogy csodát tudok belőlük alkotni.

12355828_10205321933917013_1373290180_o_1.jpg

12356103_10205321957437601_1557053277_o_1.jpg

Ahogy haladok előre a korban, csökken ez a láz.

Nem azért van, mert kevesebb sikerélmény ér, mert nem tudod felvenni a versenyt másokkal?

Ez is benne van, nehezebb eredményesebb lenni. Nem vagyok kudarckerülő, csak nekem már nem ez a virtus, nem hajt a versenyzés. Szeretek készülni, nem esek kétségbe, ha valami nem úgy sikerül. Az UTMB feladásokat nehezen éltem meg, egy hónapnyi letargia, molyolás a miértek után, válaszok gyártása.

12363968_10205321956837586_379833390_o_2.jpg

12348338_10205321962317723_30428777_n_1.jpg

Keresem azt a maximális mennyiséget munkában és intenzitásban, amiből én a maximumot tudom belőle kihozni, de ez szűk mezsgye, mert vagy alul- vagy túlterhelem. Az optimálist nehéz megtalálni, mert vagy lesérül vagy nem fejlődik.

Úttörőként ismernek itthon az állóképességi rekreációs és versenysportolók egyénre szabott online edzésével kapcsolatban. Sok száz sportoló sikereit volt szerencsém végigkísérni az utóbbi, több mint húszéves szakmai utam során. A sportolóimmal elért eredményeink önmagukért beszélnek.

11391243_10204231405454483_9058943146044921521_n_1.jpg

1275407_10200396225217374_1229948822_o_1.jpg

12375638_10205322002838736_2100078703_o_1.jpg

Engem sem ismernek: a Magyar Atlétikai Szövetségben szerintem nem is tudják, ki vagyok. A TF-en sem.

Uugyanakkor az atlétika kapcsán ugyanígy felvetődhet a kérdés: vajon miért nincs jó tízezres vagy maratoni futónk? Sarkos válaszom van: azért, mert az edzők többsége lefékezett a hatvanas éveknél.

Engem még mindig sokan kiröhögnek a pulzusméréses módszeremért, pedig ez a legmodernebb terület, és világszerte elterjedt. Persze az alkalmazásához utána kell olvasni, rengeteget kell tanulni és tapasztalni.

Ha valaki ért az edzéselmélethez, jártas az élettan, az elemzés tudományában, a kapott adatokból képes felépíteni a valóban hatékony, hosszú távú edzésmunkát, a versenyzői eredményesek lehetnek.

Az atlétaedzők többsége a hatvanas évek módszereit követi. Persze ezek használhatók, de hiányolom az öntovábbképzést.

089a4072.jpg

20190713_125144_1.jpg

Az Fb-n bár barátokat fogadunk el a jelöléseknél, ezen ismerősök jelentős többsége, még ismerősnek sem mondható. Barátod, jó ismerősöd pont annyi van, aki felhívott az utóbbi évben és megkérdezte hogy vagy. Úgy gondolom érdemesebb rájuk szánni a szabadidőd, ha emberekre vágysz.

20200528_195643_1.jpg

20211016_plandurance_00224.jpg

A sportolók többsége nem képes csoportosan nyugodt állóképességi munkát végezni. Mindegyik edzésnek megvan a maga helye és szerepe a felkészülésben.

A modern edzés túlnyomórészt könnyű, beszélgetős aerob munkát ír elő az állóképességi versenyzőknél. Tíz kilométer, maratoni, ultra, mindegy. Az arányok hasonlóak.

Erre sok sportoló folyamatosan túltolja. Mindennap bizonyítani akarja kifelé vagy magának, hogy ő bizony futó. Gyorsan futó. Mindennap gyorsan futó. Kár, hogy ebből lesz leginkább a fejlődés helyett egy helyben totyogás.  

A sportban azért rendeznek versenyeket, hogy akiknek kompetitív ambíciói vannak, ott ezt kiélhessék.

6588286_58976_8dbe2b00ffa2c3070983be1e627e6207_wm.jpg

img_3162.jpg

img_20180707_210605.jpg

Az egész sport persze egy kivagyiság. Mindenki keresi a saját kitűnési pontjait. Az ego gyakrabban rúgja fel a tervet a kelleténél.

A Strava-alkalmazás kiváló pszichológiai érzékkel találta meg az emberek ezen gyenge pontját. Az ész nélküli, mindennapos bizonyítási vágyat, a kivagyiságot.

Ma már bizonyítani is tudjuk, bizonyítani is akarjuk és bizonyítani is fogjuk úton-útfélen, napról napra egyediségünket és utánozhatatlan nagyszerűségünket. Kifelé és befelé egyaránt.

Mert bizonytalanok vagyunk, jólesik a megerősítés, szükségünk van a vállveregetésre és a magasnak tűnő pozíciókra az önmagunknak gyártott, elképzelt társadalmi szegmenskéinkben. 

Ezek a tényleges életünkre gyakorlatilag semmi érdemi hatást sem gyakorló álértékmutatóink. Nemcsak hogy imádjuk, de keményen meg is küzdünk ezekért nap nap után. 

Már a motiváció sokszor irányító szerepet kap a cselekedeteinknél, és nem egészségesen segítő a szerepe. Óriási a kettő között a különbség. Megy a nagy licitálás minden nap minden percében. Ki a jobb, szebb, ügyesebb, erősebb, gazdagabb, gyorsabb. A sportban is.

img_8729.JPG

Itt mint a Das Boot kapitánya.

olifin.png

Volt olyan is, hogy én is épp versenyeztem és akkor hívtak föl tanácsért.

Talán ez a legnehezebb, mikor te is kész vagy és még a másik baját is meg kell próbálni átlátni és segíteni.

ct3a9436_1.JPG

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

 Become a Patron! 

 

Kölyökmaratonisták

gettyimages-862674174jpg.jpg

Életet az éveknek! Műbőrülést a HÉVeknek!

A futás jótékony hatását nem ecsetelem. Arról is számtalan cikk (ez vagy ez), tudományos szöveg, podcast stb. van, hogy az egészen fiatalkorban mi (nem) hasznos a fejlődő szervezetnek, mennyire szabad terhelni futtatással a még törékeny vázrendszert, hogy működik a kisgyerektől a pubertáskorig a test biomechanikája, mennyire érdemes játékos / szórakoztató atletizálást (pl. fogócska, akadálypálya, futóiskola, core-edzés) űzni a keringési rendszer csúcsrajáratása érdekében. 

Most inkább a kivételekről, szélsőségekről lesz szó, de ezt máris visszavonom, mert simán el tudom képzelni, hogy ami egy felnőttnek extrém, az egy gyereknek belülről fakadóan naturális.

Az apropó: mivel a napokban négygyerekes apa lettem, immár nemcsak nagycsaládosnak és szja-élősködőnek számíto (hahaha, vállalkozóként lószart sem kapok szja-kedvezményként), hanem lassan ki tudom állítani egy magyar atlétika OB mezőnyét a sajátjaimból. Belémhasított az indiai kissrác sztorija, a kisebbik fiam is szívesen futogat, hatévesen most a Vivicittán 7 km-re neveztette magát, semmi presszió nem volt a részemről sőt inkább óvom, se filmes, se futó ne legyél, mucikám.

Hét éve olvastam egy cikket egy 3 éves (hároméves!) gyerekről, aki addigra már 48 maratont futott le.

Ez a srác utána 40 mérföldet (kb 65 km) futott 7 óra 2 percre - 5 évesen (öt évesen). A Wikipedia szerint anyja eladta,  mert szegények voltak, később visszavásárolta, később egy árvaházi edző kezére adta, az edzője futással büntette, elfeledkezett róla, és öt óra múlva is futva találta.

13600319_679950838830294_543330102090759470_n.jpg

Később egy börtönszerű sportsuliban nevelkedett, majd felkapott híresség lett, reklámokban szerepelt, Emmy-díjra jelöt HBO-doksiban szerepelt, elcsépelt címmel (Born to Run) fikciós  film is készült róla. Tinédzserként még edzett hébe-hóba, de ebből az ígéretes képességből - már ha ezt lehet ennek nevezni - nem lett további sportcsoda.

Találtam egy lányt, aki 24 éves koráig 100 maratont futott le.

2015-ben írtam egy kétrészes posztot a szerb Lazar Rišarról, a bácskai Forrest Gumpról. (Első és második rész). Felhívom a figyelmet az atlétában cigiző sporttársra.

lazarbochkor-2.jpg

Lazar 17 éves, mindössze két kisegítőosztályt végzett, mélyszegény, istenfélő, gyengeelméjű fiú. (Vagy legalábbis rettenetesen elhanyagolták az oktatását. A nevét csupán nyomtatott cirill betűkkel tudja leírni, és ezen az öt nyomtatott cirill betűn kívül állítólag a többi írásjelet nem is ismeri.) 

Utcai ruhában, szakadt cipőben, mintegy "véletlenül" futott le egy félmaratont. Ráadásul különösebb megerőltetés nélkül. Még egyetlen korty vizet sem ivott a közel harminc fokban, mert nem mert venni a versenyzőknek felkínált frissítőkből. 

Gondoltam, szörfölök kicsit, a teljesség igénytelensége nélkül, kik is a legfiatalabb hazai futók. Nyilván idekí„ánkozik egyértelműen a Lóci megcsinálja, ahol már Olivér is megcsinálja. Tán hamarosan egy podcastban is találkozhattok velük.

Megnéztem a két legutóbi nagy BSI-versenyt (2021 Bp Maraton, 2022 Vivicitta).

A pár hete megrendezett Vivicittán ezt találtam:

vivicitta_felmaraton_2022.png

Gondolom, félmaratonon nincs korhatár. 

A 2021-es Budapest Maratonon a 17 éves Gulyás Andris a Suhanjosokkal tekert kerekesszékben.

kepernyofoto_2022-04-08_21_24_38.png

Illetve a legfiatalabb, nem kerekesszékes futó ippeg 18 éves.

kepernyofoto_2022-04-08_21_24_31.png

A komolyabb "zigótafutó" eredményekhez sokkkal korábbra kellett visszatúrnom.

A BSI-eredménylistában a maratoni számot tekintettem origónak. 10 és 11 éveseket is találni szép számmal a '80-as, '90-es években. Szerintem normális edző ilyenre nem bujtogat egy tizenévest, persze, lehet, hogy le vagyok maradva.

Leginkább lelkes civilek felbuzdulása ez, és szinte mindig családosan, együtt beérkezve nagyobb testvérrel, szülővel.

Megerősíti ezt egy kedves régi olvasóm bárahogy nickname-mel még hét éve küldött e tárgyban levelet. Lassan őrölnek, de legalább őrölnek a levélfeldolgozós malmaim. Azt írta:

A 12,5 évesen elkövetett első maratonomról: hosszas családi múltidézés és fotólapozás után sem emlékszem többre, minthogy nevetségesen keveset edzettünk rá, heti néhány erdei futás, olimpiai ötpróba tókerülés, efféle, igazából fogalmunk sem volt akkor, mit csinálunk, még apámnak sem, aki anno versenyzett, igaz max. 3000m-ig, jó kaland volt.

Mellékelem a család maratoni-eredménylistáját, látható, hogy fater megvárt mindkétszer, és hogy nővéremet is elkapta a gépszíj. Felnőttkorban már nem próbálkoztunk annyira, engem később a BéBu 32km-s távjai is untattak, fejben vagyok kevés.

Neveket nem takartam ki, tudom, hogy GDPR, de az idő alapján úgyis beazonosítható mindenki.

Az 1972-es születésű Ákos 1985-ben futotta első maratonját 4 óra 23 perc nettó idővel. Én az elsőmet 28 évesen Barcenolában 4 óra 7 percessel.

maraton.jpg

De van még ilyen is. A lenti eredménylistában láthatók mind tizenötéves finisherek: 1969-ben született srácok az 1984-es IBUSZ maratonon.

Aztán: a srác, aki 13 évesen 3:38-ra futja a 42 kilit az 1986-os maratonon?

Vagy aki 11 évesen 3:33-ra?! (Ehhez érkezett egy olvasói levél, lásd lejjebb!)

278282473_686715902546185_1509856244053709832_n_1.jpg

Nem tudom, hogy ezek valid eredmdények, elírások, csalások vagy csapatváltó eredmények, netán egyéni valós teljesítmények. Hajlok az utóbbi felé.

Ha ezeket az 1984-es Budapest Rank Xerox Maratonon készült képeket elnézem (fotó Szalay Zoltán / Fortepan), akkor simán kivehetők 18 év alatti indulók.

fortepan_213051.jpg

fortepan_213053.jpg

fortepan_213054.jpg

Hej, ha majd egyszer Kocsis Árpit megkérdem erről. 

kepernyofoto_2019-04-10_5_34_11.png

Jelentkezett időközben a vívással foglalkozó Magas Ádámtól, aki 1986 tavaszán 11 évesen 3 óra 33 perces maratont futott Budapesten. A mezőny erősségét jelzi, hogy ezzel is csak a 416. helyet szerezte meg:

1985-ben még nem volt korhatár, ekkor 10 éves voltam. 12 évesen tudtam lefutni utoljára a maratont,mert úgy emlékszem, ezután vezették be a korhatárt.

1984-ben amikor, édesapám lefutotta a maratont, nagy élményekkel mesélt róla, és gyerekként kedvet kaptam, hogy fussak vele. Persze akkor még nem a maratonra gondoltam. Ezekből az 5-6 km-es futásokból lett először 7-8 km, kis körből nagy kör, majd egyre több alkalommal mentünk különböző amatőr futóversenyekre. Egyszer csak ott álltam a maraton rajtvonalánál 10 évesen. Ifjú emberek és meglett férfiak között találtam magam.
Mai napig, ha visszagondolok ezekre az időkre, pozitív élmények társulnak hozzá. Így felnőtt fejjel meg vagyok győződve arról, hogy ez kihatott az egész életemre, hisz úgy érzem, hogy céltudatos, kitartó emberré váltam. Ennek köszönhetem későbbi sporteredményeimet, és munkámban szerzett sikereimet.

A sport mai napig is meghatározó az életemben, hisz rendszeresen sportolok, illetve a munkám mellett edzőként is dolgozom.

278377959_527308945496675_7826597747838185157_n.jpg

Vannak ifjú maratonista ismerőseid? Oszd meg a sztorijukat kommentben.

És hogy hol a vége a dolognak?

Az ultra térnyerésével (a "100km az új maraton" szövegekkel és a hasonló uralkodó trendekkel) biztos, hogy a korfa is változik, egyre több valóban fiatal fog ultrázni, akár 18 év alatt. Hogy a szervezt miként adaptálódik, azt az egyéni adottságok, genetika, terhelhetőség, fokozatosság dönti majd el. A DUV-n nem lehet életkorra szűrni, így ilyen statisztikával nem szolgálhatok.

A kérdés persze ugyanaz, mint a felnőtteknél: ha mindez nem egy belső igényből fakad, hanem divat / kiemelkedés / becsvágy / csoportnyomás okán, akkor mi értelme.

IZZÓSZTÁR #21 Nagy Péter | Kinder-tojástól UltraBalatonig

nagy_peti_izzo_fekvo.jpg

Három társával - Szász "Szasza" Norbert és Varga Zoltán - ő alapította meg a később ikonikus versennyé vált UltraBalaton 2007-ben. Az a verseny szűk két percen dőlt el Bogár Jani és a másik Jani, a Kúrosz között, a 3. Lőw András volt. Kúrosz egy évvel később nyert, és azóta számos legendás futás, remek eredmény kötődik a versenyhez. Változott a táv, némileg a koncepció is. Mindenkinek van 1-2-sok sztorija az UB-ról.

Nekem is van, az egész blog az első UB (nem) teljesítésem miatt indult egy évtizede. A hozzá kötődő posztot - meglepetésemre - rengetegen olvasták el.

Nos most az alapító mondd el majdnem mindent 3 órában. Nem éppen a szigetes Gerendai "Nullszaldó" Károly stíljét követjük, itt lényegretörés lesz. Főleg, hogy "hősök" beszélgetnek. De pesze előbújik belőlem a futóelszámoltatási államtitkár.

kepernyofoto_2022-03-28_13_36_07.png

kepernyofoto_2022-03-28_13_36_15.png

És persze a szokásos masszív képgaléria.

A teljes, 3 órás adás AUDIO és VIDEÓ formában is hozzáférhető a Patreonon.

Ez az előzetes:

Nagy Petiről sok információ nincs a neten. Kicsit Columbo felesége, adatokat így csak barátokról, futó ismerősöktő lehet szerezni. De azért is van ez a podcast, hogy megismerjük közelebbről. Olvass tovább!

Tovább

Berger-dilemma | Futni vagy beleállni?

 

berger.jpg

Offtopic poszt - nem futós tartalom. "A félreértés is legitim értés" (Esterházy Péter). Naiv és idealista poszt, másfelől érzéketlen, cinikus és ostoba - lehet választani. Egy hónapja tört ki a háború (ukrán, orosz, orosz-ukrán, pre-3. világ). 

Fullasztóan sok tartalom születik az (orosz, ukrán orosz-ukrán) háború kapcsán. Ehhez egy új nézőpontot tennék. Ami igazából egy egybites kérdés, ahol a halál 0, az élet 1, és szerintem az 1 mindig több, mint a 0. Biztos nem píszi poszt, nem is képviseli a közkeletű nézeteket / álszentségeket.

Az idézetek Radnóti Miklós À la recherche... verséből vannak.

Tovább

IZZÓSZTÁR #20 Baranyi László | Egy végigélt évszázad

baranyi_fekvo_kis.jpg

Idén lesz 95 éves. Megélte az 1920-30-as évek konjunktúráját, a Horthy-korszakot, a nyilas hatalomátvételt, a II. világháborút, a kommunista hatalomátvételt, az '56-os forradalmat, a Kádár-korszakot, a rendszerváltást és a XXI. század eleji KKEu-demokráciák tesztüzemmódját.

Atlétának készült, színész lett belőle. 

Nagy idők nagy tanúja. Hihetetlen, mi minden történt élete során, fejlődés és rombolás, technológiai és életmódbeli változás. (A poszt a Fortepan és az Arcanum adatbázisának használatával készült.) Olvass tovább!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

Tovább

IZZÓSZTÁR #19 Speró | Csak a terep!

xspero_izzo_fekvo_1.jpg

Sperka Tamást csakis Sperónak ismeri mindenki a hazai szabadidő- és versenysportos, terepes, ultrás, BSI iram- és jótékonyfutós és még ki tudja milyen szubkultúrákban. DUV-link itt.

Igaz egyszer a családi könyvkötő műhelyben, ahol több mint negyedszázada dolgozik egyszer egy gyengébb memóriájú kuncsaft következetesen Sütler Ferencnek nevezte.

img_8079.JPG

Hollywood-i szervízprodukcióknak ilyen szép fantasy-könyveket is csinál:

274543685_1671099096568078_7337937774365904646_n.jpg

De ő Speró, Budakeszi szép szülötte, Pilisborosjenő majdani díszpolgára, a Budai-hegység és a Pilis Burda-szabásmintaszerű ismerője, akinél otthonosabban kevesebben mozognak terepen.

Olvass tovább!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

Tovább

IZZÓSZTÁR #18 Mi az ultrafutás? És mi nem? | Kúrosz manifesztuma

x_kouros_fekvo.jpg

Hatvanhat, seggem a szádba pattanhat.

Tökéletes mottó ehhez az Izzósztár-adáshoz és poszthoz.

Ma, 2022 február 13-án 66 éves Jánisz Kúrosz / Yiannis Kouros / Γιάννης Κούρος - kinek, hogy tetszik. (Kúrós János nem ér.) Ez a mondat első fele.

És kábé a mondat második felét még hozzágondolhatta Kúrosz, amikor kilenc éve megírta, majd 2013 január 13-án megjelentette az alant tárgyalt, nagy vihart kavart manifesztumát.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #48 Mécs László | A kihívás és a felkészültség csapdáiról

mecslaszlo_fekvo2.jpg

Folytatódik a perspektívatágítás, a futás társterületeinek megismerése. Mit lehet tanulni egy hegymászótól a futónak, és mit visz el magával a futásból egy profi hegymászó? Mécs László ráadásul futó is. Ez a képi ízelítő:

Itt ajánlom figyelmetekbe még Laci testvérével, Mécs Mónika filmproducerrel készített Laza Tízes beszélgetést.

271243735_366397668626231_2294622414686975108_n.jpg

Itt most, a második részben szó lesz:

Hogy választódik ki az elit elitje?

Vajon az öreg hegymászó a jó hegymászó?

Lavinaomlásról, isteni nyugalomról.

Hálózsák nélkül töltött éjszakán nyolcezer méteren.

A hegyek áldozatairól.

Magadra utaltságról, párialétről.

Kihíváskeresésről és a felkészültség csapdáiról.

78302837_107625297383437_4288666729300623360_n_1.jpg

img_7366_1.JPG

life_1.jpg

200953749_10222958261358122_1987800244339164801_n_1.jpg

Laci 1992 óta foglalkozik életvitelszerűen a mászással, szinte minden ágát képviseli: sportmászás, nagyfalmászás, alpesi mászás, jégmászás, mesterséges mászás, síalpinizmus, expedíciós mászás. Elkötelezett híve a magashegyi teherhordó és az oxigénpalack nélküli expedíciós mászásnak.

img_2561_1.JPGA néhány magyar közé tartozik, aki a hegymászásból meg tud élni, nem a szponzorokból, hanem a hegyi vezetésből, oktatásból, előadásokból. Alapítója a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciós társaságnak, amelyet Erőss Zsolttal és Kollár Lajossal hoztak létre 2003-ban azzal a céllal, hogy a világ 14, nyolcezer méter fölötti csúcsát meghódítsák.

149643947_266231494856149_1479809353591801402_n_1.jpg

165006287_289697139176251_3327079665064203165_n_1.jpg

Laci eredményei:

http://m8000.hu/expediciok

http://komarnicki.hu/page.php?26

http://www.excelsior.hu/50-mecs-laszlo  
271134342_477701983714767_6337817156378683434_n_1.jpg

Az első rész itt érhető el. Abban a kockázatvállalásról, extremitásról, félelemmel való szembeszállásról beszélgettünk. Komfort- és élménykeresésről, elkényelmesedérő, a hegymászó drogról. És persze a futás és hegymászás metszéspontjairól.

Jöjjön a 2. rész!

Become a Patron!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

 

BÜNTETŐKÖR #47 Mécs László | Mit tanulhat a hegymászótól a futó?

mecslaszlo_fekvo1_1.jpg

És mit visz el magával a futásból egy profi hegymászó? Abszolút laikusként beszélgettem Lacival - az eredményei, mászásai a poszt alján. Olyan laikusként, aki ráadásul tisztelettel vegyes borzongással nézi, illetőleg teljes értetlenséggel, ha a mászónak még gyerekei is vannak. 

Folytatódik az a sorozat, amiben olyan, a futás határterületén mozgó dolgokat mutatok be,

 • amiből egy futó sokat tanulhat, kiegészítheti kelléktárát
 • amik tőlem mesze állnak, előítéletes vagyok és sztereotíp velük szemben
 • amikre a fentiek ellenére igen kíváncsi vagyok, és szeretném eloszlatni a prekoncepcióimat (fenntartva némi fenntartást!)

Volt itt e-sport (1. és 2. rész ), szókimondó teljesítménytúrázó (1. és 2. rész) és most extrém hegymászás jön szintén két részben.

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

Tovább

IZZÓSZTÁR #17 Sipi avagy Mr. Trans (America, Hungaria, Cendence)

sipiborito_fekvo3x.jpg

Azaz polgári nevén Sipos István. Hallottátok azt a kifejezést töriből, hogy a magyarok kalandozásai, ugye? Most is egy ilyen kalandor jön - egy korszakos futó - és modern magyar kalandozás New York, LA, Surgeres, Spárta, és egész Magyarország területéről.

A teljes, 2 és fél órás adás a Patreonon érhető el.

A cikk az Arcanum adatbázisának segítségével készült. A korabeli lapok az Arcanum adatbázisában érhetők el.

A kis Sipos István 1962-ben, négyévesen az óvodai csoportképen. A lányka igéző pillantása sem hatotta meg: céltudatosan tekint a jövőbe, s tán egy 5000 km-es futást fontolgat.

4_evesenx.png

Ismert ember volt, ma ki tudja, hányan tudják ki ő? Honlapja itt.

kepernyofoto_2022-01-23_23_28_05.png

A műsorban sajátos versenymetódusról is mesél: a gyaloglás-alvás kombinációjáról, tempóról, pulzusról, savasodásról az extra távokon.

A futótípusokról, akik vagy lelkesedésből, vagy spiritualitásból vagy görcsös akaratból futnak.

Egóról, meg nem válaszolt kérdésekről. Szervezésről, logisztikai kérdésekről, motivációról.

sipi_zoom.jpg

Érdekes, hogy

- Ultrabalatont nem futott soha

- nincsenek kiemelkedő eredeményei a legtöbb ultratávon (50km, 100km, 6-12-24-48 óra), viszont baromi jól bírta a sorozatterhelést, a multiday versenyeket.

Sipi példa arra, hogyan lehet méltósággal és kellemmel viselni, hogy a régi dicsőség nemhogy késik az éji homályban, hanem már csak egy szűk kör számára mond valamit. Intő jel lehet mindazoknak, akik

- like-ok, követők sokezres száma

- színes-szagos cikkek, posztok, interjúk, meghívások

miatt azt gondolják, hogy

örökéletű sztárok, futósztárok a kollektív emlékezetben,

- a plecsnik, a trófeák porfogáson kívül jók bármire

- a csúcsok ellenállnak a felülírásnak.

Ami marad az annalesben, az hogy egyszer volt, hol nem volt egy futó, aki finiselt itt és ott, esetleg nyert ezt és azt. Jobb, ha az élmények miatt csináljuk.

Részletek, extra képek és újságcikkek tovább a posztban!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_uj_2022.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

Tovább

BÜNTETŐKÖR #46 Pék Ádám | Hitvány szar a szürkezónában

pek2_fekvo_2.jpg

Lőw Andris mondta egyszer:

Sokan szeretünk teljesítménytúrákon futni. Ezeken nincs öt kilométernként frissítőpont, és ezt a szervezők bátran vállalják is. Ezért a résztvevők önellátásra rendezkedek be. Amikor az egyik pecsételőnél a pecsét mellé a pontőr előhúz még egy csokoládét is, én érzem magam megajándékozottnak és hálatelt szívvel gondolok a szervezőkre.

Na erről a világról lesz szó továbbra is. S benne - tadamm - Pék Ádámról. Ismét sok képpel! Igazából csak azzal, mert minden másért ott a podcast. Az első rész sok képpel itt található, de még több kép és infó pedig lejjebb.

Pár rendhagyó adat róla. Ádám saját bevallása szerint:

 • halmozottan előnyös helyzetűnek születtem
 • tök jó szüleim, családom, barátaim, iskoláim voltak
 • mindig volt módom és lehetőségem önmegvalósítani, azt tenni ami éppen a legjobban érdekelt
 • mentettem saját kezemmel emberéletet
 • van ipari mintaoltalom alá helyeztt találmányom, amit rengetegen elloptak
 • paintball versenyeztem, zenekaroztam
 • vannak szép és okos gyerekeim
 • és van Guinness-rekordom 72 órás pingpongozásban

Oké, nem volt egy Jan Ove Waldner, de azért ez nem rossz 1993-ból:

20170802_151434.jpg

20170217_173910.jpg

A műsorban beszélgetünk egy kutatásról, ami alapján még általános iskola alatt Ádám eldöntötte, hogy nem fog úgy élni, hogy bármit is megbánjon a halálos ágyán. Nem túl jó katolikus...

Nem meglepetés, hogy mindenki ugyazokat mondta: hogy keveset volt a szeretteivel, hogy túl sokat dolgozott, túl keveset tett saját örömére, stb.

Ha ezt előre lehet tudni, akkor ki / mi akadályozza meg az embert abban, hogy úgy éljen, hogy ne akkor kelljen sopánkodni ezen amikor már túl késő? Egyszer egy remek lány azt mondta, hogy azok a régi szép napok most vannak. 

pek_adam_1_rw.jpgAzt a mondást találta ki kamaszkorában, hogy

az élet azért van, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és aki mást mond, az el akar adni valamit, terméket, szolgáltatást, befolyásolást, akármit. 

Ádámot zavarja, hogy hogy milyen sokan stresszelik szét az életüket mindenféle elvárások miatt és, hogy mennyi ember bevonnak ugyanebbe a mókuskerékbe.

Amikor valaki azt mondja, hogy megy futni, hogy rendbeszedje a gondolatait, meg, hogy kiszakadjon a város zajából, meg a napi élet stresszéből, szóval szüksége van rá. Az mondjuk 2 óra futással számolva, plusz még 1 óra rákészülés levezetéssel, szóval napi 3 órát érzi jól magát, ha 8 óra alvással számolunk, akkor is marad a 24 órából 13 óra, amikor nem érzi jól magát, amikor nem boldog ott azzal ahol van. Az a 2-3 óra tartja benne a lelket? Mennyire szomorú dolog már ez?! A hétköznapokban, hétköznapi tevékenységek közben kell boldognak lenni, mert abból van a legtöbb. Hát így túrázom én.

És hogy miként gyorsgyalogol, arra jöjjön a hatnapos futás kalandja! Ádám nemrég - Csipi szavaival élve - begyalogolta magát a hazai ultrafutás Dicsőség Csarnokába. Magyarán egy teljesítménytúrázó a futó szakágban rakott le egy izgalmas teljestményt, totál szürkezóna.

Karácsony és szilveszter között saját szakállára és kedvtelésére lenyomott egy hatnapos versenyt önmagával. 721 km-t gyalogolt körbe-körbe egy 2700 méteres körön a saját munkahelyén, egy logisztikai telephelyen.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #45 Pék Ádám | A teljesítménytúrázó világa

pek1_blog_fekvo.jpgFolytatódik az a sorozat, amiben olyan, a futás határterületén mozgó dolgokat mutatok be,

 • amiből egy futó sokat tanulhat, kiegészítheti kelléktárát
 • amik tőlem mesze állnak, előítéletes vagyok és sztereotíp velük szemben
 • amikre a fentiek ellenére igen kíváncsi vagyok, és szeretném eloszlatni a prekoncepcióimat (fenntartva némi fenntartást!)

Volt itt e-sport (1. és 2. rész )után és lesz még extrém hegymászás is.

De most jöjjön valaki, aki évtizedek óta praktizál a túrázás, erőltetett kirándulás szakágban, aki amolyan guruként azt üzeni, hogy

ne fuss, inkább sétálj!

...és akinek az álló- és tűrőképessége, koncentrációja és önfegyelme egészen magas.

Tovább

IZZÓSZTÁR #16 Csere Gáspár & Csere János

xcseregaspar_fekvo_2.jpg

Illegál festéstől a riói olimpiáig? Szórólapozós diákmunkától kertészkedésen át a 14 magyar bajnokságig? Izgalmas, forgatókönyvbe illő pálfordulások történtek vele a gyermekkortól a jelenkorig. Itt a posztban a 172 cm magas, 56 kilós Csere Gáspár (pálya)futása képekben és adatokban. Minden máshoz ott a háromórás podcast, amiben édesapja, Csere János is megszólal. 

Ebben az adásban sokkal inkább egy élettörténetet, attitűdöt és gondolkodásmódot ismerhettek meg, mint szigorúan vett szakmai dolgokat. Kevés szó esik versenyekről, eredményekről, statisztikákról, edzésmódszerekről vagy éppen taktikáról.

Beszélünk meghatározó, de mégse determináló gyerekkorról, döntésekről, feladásról, istenhitről és spiritualitásról, ami miatt hősünk a jeruzsálemi hepehupás pályát jobban szereti a csúcsidőt garantáló berlinivel szemben.

Beszélünk emberi és atlétikai értékekről, sportfelfogásról, belátásról, terhek ledobásáról és újabbak felvételéről. 

Az adásban egy olyan szimpatikus, csendes, szerény (sport)ember jelenik meg, mint a Tűzszekerek Eric Liddle-je, akinek kendőzetlen, kikristályosodott gondolatai rezonálnak az én kétkedéseimre, piszkálódásaimra.

buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #44 Függőség, dopping, gamifikáció | Bíró Balázs e-sport elnök

bb2_blog.jpg

Folytatjuk Bíró Balázzsal, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) elnökével. Jönnek a magyarosított külföldizmusok: dependencia, addikció, gamifikáció, eszképizmus. 

A második rész tartalmából:

függőség / gamer házak mint kommunák / az élsportoló e-sportoló meccsnaptára / a kiadók speciális szerepe / kiválthatja-e az öttusában a lovaglást az e-sport / milyen az online és offline dopping, hogy lehet csalni / mi a szülő szerepe a gyerekek játékgépezésében / mi az a gamifikáció?

Mi motiválja egy e-sportolót, tehát aki komolyabb szinten játszik, mint egy hobbista? A kihívások, a verseny kompetitív jellege és a persze az eszképizmus (menekülés a való világból a virtuálisba). Mindez pozitívan hat a videojáték-használatra. Az e-sport erősíti a valahova tartozás igényét is.

Az már egy erős jelzés, hogy az e-sport hazájának számít Távol-Keleten, konkrétan most Japánban videójátékos középiskola indul E-sport High School néven.1640337373-temp-kkhbfa_cikktorzs_1x.jpg

Az e-sportot a "rendes" oktatásban is lehet használni (főleg tesin vagy annak alternatívájaként). Lehetőséget nyújt a problémamegoldó készségek fejlesztésére. A generációk közötti növekvő szakadék, részben az informatikai forradalom miatt, ez leginkább és elsősorban a pedagógusok és az oktatási intézmények számára jelent nagy kihívást.kepernyofoto_2021-12-02_19_57_52.png

A PWC statisztikája szerint:

fiúk körében nagyobb népszerűségnek örvend a (hobbista) e-sport: fiúk 57%-ára, a lányok 35%-ára jellemző, hogy szokott videojátékkal játszani. A szülők korlátozzák a játékkal töltött időt, 63%-uk szabályozza, hogy gyermeke mennyi időt játszhat videojátékkal. Ezen kívül 47%-a szabályozza, hogy milyen típusú videojátékkal játszhat és a szülők 30%-a videojátékon belüli pénzköltést is ellenőrzi. 

A 2018-as kutatásból kiderül, hogy a szülők 20%-a semmilyen módon nem korlátozza, ellenőrzi gyermeke videojáték használatát... A gyermek védelemnek elsődleges szempontnak kell lenni az esportban is. A szülői felügyelet és ellenőrzés megvédheti az online felületen történő „ káros” hatásoktól a gyermeket. Ezért fontos, hogy a szülő tisztába legyen azzal, mely korosztálynak szól a játék és ezt a besorolást miért kapta, a tartalom milyen elemeket tartalmaz (például erőszak, durva beszéd, szex). A neten minden esport játékról van fent összefoglaló, amely segítségével tájékozódni lehet a tartalomról. Sőt ki lehet próbálni is (demo verzió). 

kepernyofoto_2021-12-02_19_39_57.png

Vásárlás után érdemes együtt játszani a gyerekekkel és beszélgetni a játékban lévő tartalomról. Tájékoztatni, információt átadni, ezáltal is megakadályozni a félreértéseket. Elmagyarázni, hogy egyes játékok miért nem megfelelőek. Előre meg kell határozni, hogy mennyi időt tölthet hetente játékkal hétköznap és hétvégén. Fel kell hívni a figyelmet és bátorítani kell a gyerekeket a játék közbeni rendszeres szünetekre.  

Ellenőrizni kell, hogy a játékokhoz milyen további letölthető tartalmakat lehet vásárolni. Az esport játékokat virtuális közösségekben játsszák, lehetővé téve a játékosok számára, hogy ismeretlentársaikkal lépjenek kapcsolatba. Fel kell hívni a gyermekek figyelmét, ne adjanak ki személyes adatokat és jelezzék, ha társuk nem megfelelően viselkedik.  

A szülői felügyeleti eszközök segítségével be kell állítani a korlátokat (életkor, idő, kiadások, online hozzáférés). A versenyre jelentkezés előtt ellenőrizni kell a kiírást, a feltételeket, a játék korhatárát. Gyermekeknek feltétlen ajánlott a versenyeken a szülői felügyelet.

A kiadókról és a sporttörvényről egy korábbi interjúban így nyilatkozott a HUNESZ-elnök:

Az e-sportban megjelenik és nagyon fontos szerepet tölt be az adott játékszoftver fejlesztője, tulajdonosa. Nélküle nincs verseny, az ő érdekeit, céljait muszáj figyelembe venni. Ez teljesen más felállást eredményez. Emiatt az is kérdéses, hogy a klasszikus sporttörvény által meghatározott szabályok adják-e a legjobb keretet az e-sport működtetéséhez.

Azt gondolom, hogy nem biztos, hiszen abba a rendszerbe nehéz beilleszteni a szoftver tulajdonost és a terület sok egyéb fontos szereplőjét is kizárnánk a szövetségből. Mi ebben hiszünk. A Magyarországon működő másik szervezet, az NGES inkább a sporttörvény felől építkezik, mi nyitottabbak vagyunk.

Become a Patron! 

buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

4_podcast_kep.jpg

IZZÓSZTÁR #15 Futós tévhitek és legendák | prof. Kertész István

 x_kertesz_fekvo_1.jpg

Bárki, aki ma atléta, vagy csak maratonfutó, érdemes lenne tudnia, hogy mit csinál, amikor "maratont" fut. És mégis mihez vezethető vissza űzött sportága? 

A futás kapcsán beszélgetünk ókori legendák eredetéről, tévhitekről, amik máig velünk élnek, sokmillió ember hobbijának és soktízezer versenyportoló munkájának képezik alapjait és céljait, hatalmas biznisz épült rá, és sokan nem is szeretik. Például, hogy sem maratoni futásról, sem perzsa túlerőről nem beszélhetünk...

Egyszóval futás, olimpia, maraton, Spartathlon és még számos dolog szóba kerül, mint például történelmi eseményeknek emléket állító ultrafutóversenyek, pl. Aethlios vagy az Euchidias Hypeathlos (ami a plateai csata és az oltár újraszentelését "dolgozza fel".) Lásd lejjebb a sztorit.

marathon_route_1.jpgJópár illúzióval leszámolunk, helyrerakunk pár mítoszt, jönnek a történelmi tények. És megtudhatjátok, milyen kétezer éves könyvritkaságot adunk ki 2022-ben a futós társadalom javára, okulására!

Egy hosszú és alapos interjút hallhattok, amit számos beékelésem tesz teljessé, amolyan előugró pop-up ablakként világít meg egy-egy részletet. 

Kertész István professzor emeritusszal, a hellenizmus, ókori görög és római hadtörténet és az ókori olümpiai játékok kutatójával, ókor- és sporttörténésszel beszéltem át a témát. Több mint 30 tudományos és ismeretterjesztő könyv és közel 300 szakmai publikáció fémjelzi pályafutását.

Számos kedvencem van, amit jó szívvel ajánlok: A görög sport világa, Botrányok az ókorban, Ez történt Marathónnál Olümpiában, Hellászban, és az egyik legutóbbi könyve A görög-római hadművészet fejlődése a trójai háborútól Julius Caesar koráig.

Kertész professzor lassan 80 éves lesz, de mondhatnám a track recordja és szapora szerzőisége lenyűgöző. Magyar Olimpiai Akadémia tagja 1992–2007, MTA Sporttud. Szakbiz. tag, MTA Ókortört. Bizottság tag, Magyar Sporttud. Társaság tag, az ELTE Ókori Történeti Tanszék docense, habilitált doktor, akadémiai doktor, sőt 2012-ben belekeveredett Schmitt Pál plágiumügyébe, mint a doktori dolgozat egyik bírálója.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #43 E-sport sport-e? | Bíró Balázs elnök

bb1_blog.jpg

Az e-sportolók rocksztár státuszt élveznek Ázsiában, ott ez a No1 vágyott foglalkozása a fiataloknak. De kik azok az e-sportolók és miért hívják sportnak? Vendégem két részben Bíró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) elnöke. 

A Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) a magyarországi e-sport-közösség alakítóinak szövetsége. Összefogás a magyar e-sportért. Célja a hazai e-sport fejlesztése, az e-sport-élet szervezése.

game-boy-game-boy-jatekok-059b_2_big_2.jpg

Sok előítéletem volt az e-sporttal kapcsolatban. Sajnos a tű fokán átjutó tevénél is nehezebb dolga volt korábban annak, aki megpróbált meggyőzni az e-sport értelméről, eleve a sport szó ideillő használatáról. A beszélgetés végére a prejudikálásom csökkent és sikerült megértenem a másik oldalt is.

Sokat segített persze az, hogy fiatalon (forever young...) magam is PC-buzi voltam, átjátszott ájszakák, üveges tekintet, csak még egy várost hadd alapítsak, csak még egy rakományt hadd küldjek az Óvilágba, csak még egy meccset hadd játsszak le (*cinögéjm*), állandóan magammal alkudoztam.

Mindenkiben lakozik a homo ludens, a játékos ember, csak ki elfojtja felnőttként, kinek megtiltják (és van, aki hagyja), ki sajnálja rá az időt, ki más formában éli ki.

És igen, ez egy futós podcast, de mégis érdemes a jövőt is megismerni, ki tudja, hol fogja a futás és e-sport keresztezni egymást? 

Egy hallgatói kommentet rakok ide a Runner's World oldaláról:

Rengeteget futok, és szoktam játszani is, így írom ezt. Akkor szoktak ilyen heves viták lenni, amikor valami érzelmi töltet kerül a képbe, ha teljesen tényszerűen gondolkodnánk, akkor nem létezne ez a "sport-e az e-sport" vita. Arról szól a vita valójában, hogy a sportolókat valamiféle erős társadalmi megbecsülés övezi, ezzel úgymond kiemelkednek a tömegből. A társadalom pedig előszeretettel rúg bele a gyerekekbe, illetve a fiatalokhoz társított dolgokba (tehát ha én lenézek egy LOL játékost, akkor én vagyok az übermensh hozzá képest).

Namost erre jött az e-sport, és a sport képviselői úgy érzik, hogy a lenézett kis nyikhajok bejelentkeznek azokért a kreditekért, amik eddig csak nekik jártak (Kaszparov, Polgár Judit, Bobby Fisher és a többiek meg csöndben maradnak ). Ez nem egy jogi, vagy tudományos vita, hanem egy önteltségtől vezérelt farokméregetés, aminek nem sok értelme van.

Az első rész tartalmából:

sztereotípiák és prejudikálás / miért szkeptikusak az emberek az e-sporttal / a szerencsétlen e-sport elnevezésről / mi a különbség egy hagyományos sporthoz képest / miért nem sport hivatalosan az e-sport Magyarországon / mi a ragyogó és sötét oldala az e-sportnak / kik a digitális bennszülöttek / milyen szerepe lehet a testnevelésben / mennyi pénzt generál az e-sport / miért jelentős benne a férfi dominancia és miért hívja elő az ősi vadászó-vetélkedő ösztönöket?

Klikk tovább!

buntetokor_tablo_fb_fejlec_3.jpg

Érdekel ez az adás, a jövőbeliek az eddigi nagyinterjúk, vagy a másik három tematikus futópodcastom? Akkor szállj be a finanszírozásba, patronáld a 10 éve fennálló blog és a podcast nyilvános működését, továbbá férj hozzá exkluzív tartalmakhoz is, amik a a futás vonzáskörzetében levő, izgalmas és értékes alakokról, témákról készülnek.

Keresd őket a Spotify, iTunes, Google Podcasts, Mixcloud, Anchor streaming platformokon.

Tovább

Futórezsi // Mennyibe kerül egy edzés?

img-4947.jpg
Ezerszer hallottuk már:
"A futás az egyik legolcsóbb sport. A legkönnyebben űzhető. Egyszerűen hozzáférhető."

Satöbbi. Botcsinálta közgazdászként érdekel a futás beárazása. Na de mennyi is a nagyon olcsó? Mi mibe kerül egy szimpla edzésre vetítve? Mik a járulékos költségek? Meg fogtok lepődni. Persze minden annyit ér, amennyit adnak érte.

Sokan megússzuk a levezetést edzés után, de most aztán nem lehet ellógni. Olyan levezetést kaptok hobbisport-matematikai szempontból, hogy attól kódultok - meg az edzés árától. Sírva fogtok könyörögni egy futókompatibilis Németh Szilárdért, aki rezsibiztosként megpróbál csökkenteni kedves hobbink durva pénzszivattyúján. Mint amikor Escobar pénzkötegekkel fűtött be a családjának a kolumbiai télben. Dehát ahogy a korai (one & only) Edda mondta:

Ahogy élsz, az neked jó. Ahogy élsz, az neked való.

Jöjjön hát a levezetés, aminek a végén - quod erat demonstrandum - megtudhatjuk, hogy van fapados és van borsos árú edzés is egy napra vetítve! A versenyekre való nevezést egyáltalán nem számolom ebben a levezetésben, bár kétségkívül az edzések végpontját, sokszor értelmét jelentik. De kihagyható, hisz lehet futni csak úgy, cél nélkül is. 

Tovább
süti beállítások módosítása