futó gondolatok

nem azé, aki fut

Mélypontok, szenvedély, futás - vendégként a To Do List podcastban

2020. június 03. - őze bálint

kepernyofoto_2020-06-03_13_45_31.pngÁllandóan nyaggatnak, hogy velem/rólam miért nem készül élveboncolós Büntetőkör-adás. Szerintem nemcsak az alanyról, de az interjúkészítőről is sokat elmond, hogy kivel, hogyan és miről beszélget, és hogy kivel és miről nem.

De a további nyaggatást megelőzendő: nemrég a To-do-list podcastban a krízisekről kérdeztek, én meg elég sokat beszéltem a futásról, mélypontokról, szenvedélyről. Mint a pereces ember, aki ugyanazt hajtogatja, csak mindig máshogy.

Érdekesség: a másik vendég Czeczeli Tamás, a Deichmann egykori ügyvezetője. Őt egy nehéz időszak után kirúgták az állásából, aztán topmenedzserből árufeltöltő, munkakereső, statiszta lett.

Hallgassátok ide klikkelve: Spotify, Apple és Google  

kepernyofoto_2020-06-03_13_54_25.png

BÜNTETŐKÖR #12/2 - Szabó Gáborral az edzés elméletéről és gyakorlatáról

Stílusról, módszerről, feladatokról, folyamatos fejlődésről, gyors ultrákról


szabo_gabor_2x.jpg

Folytatjuk a Sashegy zergéjével,a Normafa kis útjainak kőszáli kecskéjével, az Info Park és Beac-pálya Nurmijával, Budaörs Zatopekjével, a futóboltok Klapka Györgyével, a honi futóedzők Guardiolájával, egyszóval Szabó Gáborral.

Esterházy Péter mondta egykor, hogy "az író az, akinek problémát jelent az írás." Ez szépen folytatható.

A futó az, akinek problémát jelent a futás. (Amivel egyébként élete különböző problémáit oldja meg, hegesztgeti.) A futóprobléma miatt fordul edzőhöz, hogy ne egyedül küzdjön, birkózzon az anyaggal (test, idő, táv).

Az edző az, akinek problémát jelent a futó. És persze megoldást. A Büntetőkörben Szabó Gábor, 2. rész.

Az 1. részben Gábor atlétamúltjáról és jövőjéről beszélgetünk, a Spuri futóboltos évekről, a maratonfutás műhelytitkairól, a test emlékezőtehetségéről és regenerációról, az elbohóckodott vagy épp vérkomolyan vett versenyekről, sérülésről és frissítésről, vegánságról, a megfelelő maratoni pályáról és az ideális bolyozásról, üveghangon futott versenyekről, repülőzésről, példaképekről, az együttfutás erejéről beszélgetünk.

Itt a 2. részben terítéken az edzői krédó, az edzés elmélete és gyakorlata, a gyorsan futott ultrák. Pedig neki eszébe sem jut ultrát futni, nehogy a sebességét elveszítse, na jó legfeljebb 50-100km-t, de azt is fenntartásokkal. Szó lesz stílusról és módszerekről, edzőkről, az öregedés lassításáról, az időskori fejlődés lehetőségéről, és a mennyiség vs minőség egymásnak feszüléséről.

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken a műsort, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson az adásfolyam.  

Mi az edző feladata? Mik az edzői munka alapfeltételei? Elsősorban a hitelesség, kölcsönös bizalom, sok tapasztalat, ami odavezethet, hogy tanítványa - kliense, futója, nevezzük bárhogy - Bódis Tamás nyeri a 2019-es Spartathlont, UB-t, valamint 12 órán országos csúcsot repeszt, vagy éppen összerohangássza a 24h vébé ezüstérmét. A lenti képen Gábor vár frissítővel Tomira a vébén.

95430025_527955078109592_6036481297923178496_n.jpg

Tovább

BÜNTETŐKÖR #12/1 - Szabó Gáborral a hatékony futásról

Frissítésről, sérülésről, futóiskoláról, maratonról, vegánságról...

Rövidlátóságunkra vall, hogy csak pár nevet ismerünk a (kvázi profi, félprofi) amatőr futóéletből, főleg azon érdemesekét, akik mutatják magukat és eredményeiket, és akiket a szájhagyomány és a média felhajtóereje felszínen tart. És ebből a merítésből is azokat tartjuk számon, akik kortársaink, akik a jelenben futkorásznak, míg a régieket, de akár a közelmúlt remek atlétáira már csak egy szűk kör emlékszik.

A háttérben csendesen megbúvókra, a nyilvánosságot kerülőkre miért is figyelne bárki. Ők azok a szürke eminenciások, akiknek a legendájukat szájról szájra terjesztik a velük (futó-, munka-, emberi) kapcsolatba kerülők.

Ékes példája ennek Szabó Gábor. Egyszerre profi és amatőr, edző és futó, és bár 44 éves, mégis szemtelenül fiatalnak néz ki. Filigrán alakjával és szemüvegével güzü bölcsésznek tarthatnók (amúgy végzettségre nézve az!). Csakhát...

szabo_gabor_1.jpg

Közel 30 éve fut, és még mindig a legjobb hazai maratonisták közé tartozik. 12 éve edzősködik, gyorslábú futócsapatába jelenleg három Spartathlon-győztes is tartozik. Jelenleg az egyik legkeresettebb és legsikeresebb tréner, azaz Edzőbá, aki nemcsak távolból ír terveket, de aktív jelenléttel, rendszeres közös futásokkal is fejleszti futóit. 

Mindent tud a futócipőkről, hisz hosszú éveken át dolgozott a Spuriban és tanulta Szűcs Csabától a maratonfutás műhelytitkait. 

Volt már OB 2. és 4. is maratoni távon, legjobbja 2 óra 26 perc (2010), de tavaly Berlinben is 2:28-t repesztett. 

95219746_326071611700858_5287223527286505472_n.jpgBüszkesége még a 31:38-as 10 kilométere (2001), 69 perces félmaratonja (2003).

44 éves, mégis szemtelenül fiatalnak néz ki.

Ha kell masszíroz vagy szélárnyékol, vagy telefonon ad futólelkisegélyt. Nem nagyon szereti sem a publicitást, sem a nyilvános megszólalást. Épp ezért szerettem volna nektek bemutatni, és most én megfuttatni. 

Itt az 1. részben az atléta életmódról, a test tanulási és fejlődési képességeiről, frissítésről és sérülésről, futóiskoláról, a jó maratoni felkészülés műhelytitkairól, a gyors futások hatásáról, együttfutásról, vegánságról beszélünk.

A nemsokára következő 2. részben az edzői felfogásáról, edzéselméleti sajátosságokról, a gyorsan futott ultrákról, stílusról és módszerekről, az öregedés lassításáról, az időskori fejlődés lehetőségéről, és a mennyiség- minőség egymásnak feszüléséről.

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ideiTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThisOsszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken a műsort, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson az adásfolyam.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #11/2 - A kenyai atlétákról Benedek Zsolttal

Az afrikai futózsoldosok titkos élete

Itt a 2. rész, amiben a kenyai atléták titkos életéről és menedzseléséről beszélgetünk két órában. A lenti posztban még számos kép és kiegészítő információ található. 

Az első részben az utcai versenyek világával, azaz a profi atlétika street fighter szakágával foglalkozunk: egy utcán versenyző atléta karrierjét vázoljuk fel, és ennek kapcsán nagy teret szentelünk az eredményeket és teljesítményt mozgató pénznek és persze a doppingnak.

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThisOsszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken a műsort, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson az adásfolyam.

img_7651_kis.jpg

Egykori profi utcai hosszútávfutóból (eredményei itt) vált afrikai atléták ügynök-menedzserévé és edzőjévé. Kelet-Közép Európa egyik legsikeresebb csapatával tarol a versenyeken. Maga szerint is véleményes és megosztó figura, sok a kritikusa, de kétségkívül hatékonyan működteti csapatát (Benedek Team), avagy ahogy ő nevezi: projektjét.

Egykoron pénzért futott, nincs ebben szégyellnivaló. Idő, energia, erő, rengeteg áldozat és lemondás kell ehhez az életmódhoz - ő meglépte. Bár itthon alig ismerték, külföldön mégis tarolt: 28:01-es Európa csúcs 10km-en (a burgenlandi pálya miatt nem hivatalos), aztán 63:18-as perces félmaraton, 2:21-es maraton. Mégis saját bevallása szerint a maratont nem neki találták ki, így maradt a 10-21 km műfajnál. Két OB-győzelem is összejött: 3000 méteren 8:18,48 (2001), félmaratonon 1:04:59 (2002).  

Aztán amikor a kiöregedés jeleit látta, amikor a melegítésre is melegíteni kellett, akkor tempót váltott, és az elmúlt tíz évben futás helyett futtat - szintén pénzért. Elsősorban kenyai hosszútávfutókat menedzsel, de időnként etiópokkal, sőt magyarokkal is foglalkozik. A külföldiek szerződése általában addig tart, míg le nem jár a vízumuk. Ez az időszak pár naptól akár egy évig is terjedhet, de általában negyedéves turnusokban jönnek Debrecenbe, a bázisra.

17992368_1317032898365315_3413641777828087776_n.jpg

Ebben a szűk két órában tehát a fennsíkok emberi gazelláiról, az afrikai atlétazsoldosokról, a kelet-közép európai versenyeken taroló C-kategóriás, de azért még mindig baromi jó tucatnyi kenyai futóról lesz szó, akik vetésforgóban váltják egymást negyedévente a debreceni bázison.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #11 /1 - Profi hosszútávfutásról Benedek Zsolttal

A pénzért futásról, utcai versenyzésről, ultráról és még sok másról

Ebben a másfélórás részben az utcai versenyek világával, azaz a profi atlétika street fighter szakágával foglalkozunk. 2. részben a kenyai atléták titkos életéről és menedzseléséről beszélgetünk két órában. 

A Runner's Worlddel közös adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud.  Letöltés pedig itt: HearThis.

img_7650_kis.jpg

Egykori profi utcai hosszútávfutóból vált afrikai atléták ügynök-menedzserévé és edzőjévé. Kelet-Közép Európa egyik legsikeresebb csapatával tarol a versenyeken. 

Tovább

(F)utópia

Nem szeretek aktuáltémákat érinteni futáson kívül, de elém került egy fotó, és abból elindult némi reflux, majd levezetés, és a futásból indulva kívülre is kerültem. Ebből meg az indult el, hogy a billentyűundoromon felülemelkedve elkezdtem leírni az elmúlt évet - azóta nem volt szöveges poszt! -, szóval az is várható majd mini versenybeszámolókkal, műhelymunka leírásokkal. Meg jópár új podcast és rengeteg előkészített írás, amit most elkezdek összegereblyézni - az élet nálam biztos nem áll meg, nektek meg lesz mit böngészni a hosszú kényszerpihenő alatt. Egy éve nem írtam ide semmit, csak podcastoltam. 

Aki a vírushisztéria milliomodik észosztására nem kíváncsi, az jobb, ha most távozik, és szépen megőriz emlékezetében. Senki ne kezdjen nyavalyogni, hogy "tényleg a blogírás a legfőbb dolgod most a válságban?" Tudom, hogy luxusproblémákról írok az elején, de aki figyelmesen olvas, mélyebbre jut.

Gyorsan kirakom éjfél előtt, és akkor még nem számítok rémhírterjesztőnek - hisz a  a büntethetőség már akkor is fennáll, ha a valós tény állítása erre csupán „alkalmas”. Vagy van még visszamenőleges szankcionálás és már buktam? Nem lepne meg. 

img_7562.jpg

Ez a fotó mementó és szimbólum egyszerre.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #10 - Időmérésről Szarvas Gáborral

img-2195xx.jpgVégtelen, szétfolyó, rémisztő barátunkról, az időről lesz szó, és annak kordában tartóiról, az idő urairól. Az egyikről a sok remek őrzőből.

A futás, akarcsak a földrajz, leíró jellegű: merrre hány méter, mennyi perc, milyen táv, tav, nem lehet hozzá ideológiákat gyártani, manipulálni.  

Az ember (pláne a futóember) az időt akarja kontrollálni. Hajtja az időt, pedig csak a távot lehet sietettetni, az időt nem. Jól tudja ezt mai alanyunk is, akit bekarikáztunk, hisz a nevét és arcát csak kevesen ismerik.

Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #9 - Csécsei Zoltán


img_6332.jpgKlasszikus zenész akart lenni, de egy gyerekkori baleset miatt a horgászatra váltott. De abból csak egy államelnök tud megélni, így faipari mérnök lett. Úgy gondolta, szép az elmélet, de egy szakma mélységét a gyakorlati, kétkezi munkával lehet jobban megismerni. Gyakorlatiassága, munkaetikája és koncentráltsága mindenben visszaköszön: legyen szó ivászatról egykoron vagy versenyekről manapság. "Idegből szúrja" - mondja a sajátos szófordulatával Zoli. A csodás képekért nézzétek végig a posztot! Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #8 - Fizio & gyógytorna Sinkó Judittal és Ruzsinszki Andrással

fizio_kep_nemaze_kis.jpgCore, henger, izmok, gerinc, medence, térd, Achilles, húzódás, gyulladás. Ezek mind megtalálhatók korunk modern inkvizítorainak repertoárján. Mit csinálnak ők, és mi hogyan szolgálhatjuk a testünket, ha már ő is szolgál minket, ha sportolunk, dolgozunk vagy inaktívan élünk. Mi a jó edzés, milyen területekkel kell kiemelten foglalkozni? Sinkó Judit gyógytornásszal, sportfizioterapeutával és férjével, Ruzsinszki András funkcionális trénerrel, preventiv gerincedzővel beszélgettünk az aktuális Büntetőkörben mindenről - is.

A magyar Runner's Worlddel közös adások elérhetők itt: iTunes, SpotifyMixcloud. 

Hallgatás & letöltés pedig itt: HearThis.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #7 - Bódis Tamás (+ Márkus Öcsi kísérő)

bodis_simonyi_rw_podcast_tegla.jpg
Bódis Tamás hosszú évek alatt hitte el és tett érte nagyon sokat, hogy az áhított férfi elsőség övé legyen a Spartathlonon vagy éppen egy vébén a dobogóra lépjen. Mint a mesebeli királyfivá vált legény, ő is messziről érkezett és messzire jutott-futott. Milyen az egész életen át vitt cél-tudat? Hogyan edz a taxis, szakács, kamionos és az elitkatona - aki ugyanaz a személy? Mi van a győzelmek mögött: mennyi lemondás, micsoda felkészülés és taktikai csatározás? Milyen fizikum és tűrőképesség, amivel akár hosszú időre dominálhatja a hazai és nemzetközi mezőnyt?  És egyáltalán: ki ez a fiú? 

Hát egy valódi kemény csávó, akinek sajátos véleménye van a holtpontról, értékről és teljesítményről. És aki hosszú időre dominálhatja a hazai és nemzetközi mezőnyt: a 2019-es UB és a Spartathlon bajnoka, és a podcast után lezajlott 24 órás világbajnokság egyéni és csapat ezüstérmese, Bódis Tamás futja a mai Büntetőkört valamint Márkus Öcsi is elmondja, milyen profi kísérés dukál egy bajnoknak.

Az adások elérhetők itt: iTunes, SpotifyMixcloud. Hallgatás & letöltés pedig itt: HearThis.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #6 - Bogár János

bogar_simonyi_2019szept.jpgVajon hány újdonsült futó vagy idézőjeles futó tud Bogár Janiról? Ő az eddigi egyetlen magyar férfi Spartathlon-győztes és 24 órás Európa-bajnok. Élő legenda, aki manapság is heti 3-4 alkalommal versenyez és akinek legendás a futás iránti szeretete, madjhogynem függősége. Különös ismertetőjele: madárcsontú, szikár, mosolygós. Kísérőautójából ritmusos zene bömböl. Orrban levágott cipők. Állandóan feltartott hüvelykujj. 

Fénykorában évi közel 100 versenyt vállalt, rövidet-hosszút. Hatszoros Bécs-Budapest- és kétszeres UltraBalaton-győztes. 55 éves, 35 éve vegetariánus, több mint 2000 versenyt futott eddig, csak ebből 120 ultraverseny 16000 kilométerrel. A Büntetőkör podcastban hihetetlen sztorik, elképesztő mennyiségek és eredmények jönnek és egy alázatos interjúalany, a magyar Ultrafutás Dicsőségcsarnokába 2016-ban beiktatott Bogár János. Itt lejjebb pedig egy kis képcsarnok a hallgatózás mellé.

Az adások elérhetők itt: iTunes, SpotifyMixcloud. Hallgatás & letöltés pedig itt: HearThis.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #5 - Lőw András

Van Óz, a nagy varázsló, és Lőw, a nagy duruzsló - mert mindig telebeszéli a fejed szép versenyekkel. hogy érdemes sokat és hosszan futni, mert van ott valami... Nagy idők nagy tanúja, örökifjú veterán. A Spartathlon törzsvendége és világrekordere: 22-szer finiselt, ez világrekord (Karl Huberttel vállt vállnak vetve), na nem mintha be lenne zsongva a csúcsoktól, mint egyes megélhetési extrémek. Pont egy hónap múlva összejöhet a 23 finis.

Disclaimer: minden tekintetben részrehajló vagyok, hisz a barátom, állandó szobatársam, szakemberem (off: Andriska, a gyerek nagyon várja már a 3D-s nyomtatott baszt), aki mindig elgondolkodtató és szórakoztató módon mutatja meg a dolgok másik oldalát a saját nézőpontjából. Szerény, alázatos, tud titkot tartani (Pl. az ULTRA esetében a kevés beavatott egyike volt).

Találóan kritikus, sőt szarkasztikus, aki magát sem kíméli, de másokat sem. Puha Konfliktusos Embernek látom, aki hajlandó érvelni és vitatkozni, néha fárasztóan és körömszakadtáig, szóval ami évtizedekkel korábban még alap emberi minőség volt, manapság kincs, erény és veszély. Hát akkor halljuk most milyen revelatív útravalókat ad! 

andris_bepakol_2018_1.gif

Tovább

BÜNTETŐKÖR #4 - Zelcsényi "Muki" Miklós / UB, UTT, Balatonman

Mai interjúalanyunk egy levendulamezőn értette meg, mi az ultrafutás - ehhez kellett pár futó, aki épp ott guggolt és fosott. A műsor is legalább ilyen szókimondó és bevállalós lesz. Az adások elérhetők itt: iTunes, SpotifyMixcloud. Hallgatás & letöltés pedig itt: HearThis.

img-3307.jpg

(A pólóért köszönet Büki Tivadarnak, jó csere volt a SakuraMichi-trikómat elcserélni a Pink Floydra.)

Volt londíner, amatőr bokszoló és fallabdázó, és sokáig balatoni kocsmahálózatot üzemeltetett, amíg személyes érdeklődése nem fordította az aktív sportolás, majd a versenyszervezés felé. Többszörös maratonista és ironman, üzletember és vendéglátós, aki sokezres, jól marketingelt és szponzorok által kedvelt versenyek igazgatója. Azt mondja magáról: "Az átlagembernél én sokkal kitartóbb vagyok." Ezért lehet sikeres. Szerinte "minden eladó, de nem lehet mindent megvenni - például a hagyományt." Így az UltraBalaton sosem lehet majd Spartathlon - vallja. 

Tovább

BÜNTETŐKÖR #3 - Gusztos Péter / SUHANJ!

Hétvégén itt a nyolcadik Suhanj! hatórás futás a legendás L-alakú, csípőgyilkos bójakerülgetős horányi pályán, ahol a fáradt célbaérkezőket - már ha hatórás futáson értelmezhető a cél kifejezés - bundás kenyér és napfelkelte várja. Ahol együtt sportol ép és fogyatékos - már ha lehet ezt így mondani, és nem sértő vagy eléggé PC. Amúgy erről az iszonyú nyelvi zavarról és hiperkorrekcióról is szót ejtünk és még sok régi-új dologról. Íme, a két áramvonalas fejű - már ha éppen nem a '93-as Csúcsfejek űrlényes film statisztái -  interjúpartner:

img_3265.jpeg

Fogyatékosok sportja kapcsán előbb-utóbb beugrik alapítványa. Politika kapcsán pártja. Futás kapcsán pedig a Suhanj! hatórás verseny, kerekesszékes városmaratonok és még sok más.

Gusztos Péterrel beszélgettünk:

Tovább

BÜNTETŐKÖR #2 - Maráz Zsuzsi

A második adás egzotikus körülmények között, valahol az orosz tajga fölött tízezer méterrel készült. Azon a repülőn, amin együtt jöttünk haza a Dunakanyar bombázójával (fiúk, sajnos foglalt), a Vaskapu Kalüpszó nimfájával, Komárom-Esztergom megye szép szülöttével és kitüntetettjével, a Hospice nagykövetével, a szponzorok célpontjával, egykori RW-címlaplánnyal, az immáron főállású edző, futó és háztartásbeli Maráz Zsuzsival a 250 kilis japán Sakura-Michiről.

kepernyofoto_2019-06-26_19_17_07.png

Miközben ki-be kapcsoltatták a biztonsági övet és a pilóta recsegett bele információkat a kabinba, szóval ezalatt cseverésztünk:

Tovább

BÜNTETŐKÖR #1/1. és 2. rész - Csanya

Na elindultunk! Az első adás rögtön kettő lett, mert elbeszélgettük az időt, s így sem tudtunk minden témára sort keríteni. (A Youtube-on szocializálódott generációnak mondom, hogy türelemmel legyen, nem 10 másodperc egy beszélgetés.) Az adások elérhetők itt: iTunes, SpotifyMixcloud. Hallgatás & letöltés pedig itt: HearThis.

img_1424.jpg
Csanyával, a terepfutás egyik emblematikus alakjával, az ösvények Vaskancellárjával, az ormok Napóleonjával, a lankák Zuckerbergjével a két rész alatt beszélgettünk:

Tovább

Ultrafutás belülről - TEDx 2018 előadás

A 2018. június 12-ei TEDx-es előadás egyéves évfordulójára - a pink gatya karrierje folytatódik a showbizniszben... A brit nagykövet, szociálpszichológus és közgazdász tudósok, valamint a BBC tudósítójának előadása mellett befért egy kis ultrás tartalom is. A tavalyi TEDx témája az (IR)RACIONALITÁS volt.

A rószaszín pantallócska első villanása 2017-ben a súgógép nélküli média világában. Íme a 2017-es Mindenki Akadémiája one-man-show:

Hét év blog

Változások, újdonságok, podcastok

Minden UltraBalaton arra emlékeztet, hogy egy évvel öregebb lett a blog. Most épp hétéves. 2012-ben indult az egész ezzel a klasszicizálódott poszttal, amikor tökutolsó lettem az UB-n, két és félórával kiesve a szintidőből, de végigmentem, meg is vártak a célban. Szép és fájdalmas minden visszagondolva, nehezen birkózom meg az idővel. Azzal is amit múlasztok futás közben, de föleg azzal, amit mulasztok. Csomó minden történt azóta, nyilván. (Például négy éve az UB felé sem néztem) Ez a blogos hét év (de a futásban töltött 12 is) egy baromira felemelő és megterhelő periódus volt-van, rengeteget kaptam a futástól, és rengeteget el is vett. Ráment egy csomó minden, visszajött jópár, de azt hiszem, ez nincs arányban. Nem tudom, hogy most ugyanezt választanám, ugyanígy csinálnám-e. Talán, nem, nem tudom. 

Hét év alatt rengeteg minden változik: test, szellem, nézőpont, viszonyulás, sejtek. Ez velem is így van. Hét év nem rövid, és a hetedik év sokszor kritikus pont kapcsolatokban, munkákban, hobbikban is. Pantha rhei - az egyetlen állandó a változás maga.

budapestrun_logo_tipoval_resize.jpgA blog is változik. Új arculatot és új logót kapott, és kicsit más hozzáállással íródik innentől. Marad reklámmentes - hacsak nem jön egy visszautasíthatatlan ajánlat, mint a BSI-nek a Nemzeti Futóverseny. Marad autentikus, szarkasztikus, (ön)kritikus. Hogy pózmentes-e, nem tudom - végülis minden póz és manír, s ez maga az ember. Továbbra sem vagyok zászló a mások ünnepén. 

Mostanában billentyűundorom van - ez a legkisebb problémám -, így a blogon is kevesebb lesz az írott tartalom. Az arányok a szövegről a hangra terelődnek. Nem utolsósorban azért, mert a futásból is visszaveszek egy időre, de az érdeklődésem iránta - s így önmagunk viszonylagos megfejtése iránt - töretlen. Erről még azért írok egy posztot a közeljövőben.

2019-től a Runner's World Magyarországban nemcsak rendszeres szerző lettem, hanem elindul a közös podcast-adásunk is, a Büntetőkör. Ebben a futó-szappanoperában az RW-vel közös metszéspontunkba eső alakokat szólaltatom meg, vesézek ki témákat a teljesség és részrehajlás igénye nélkül. Egyszerű kérdező és társalkodópartner leszek, nem török riporteri nívódíjra. A felvételek ott készülnek és úgy, ahogy a sors az interjúalannyal összehoz minket.

Azok a témák és figurák, akik nem férnek bele a RW-s podcastokba, mert túl személyesek, marginálisak vagy speciálisak, azok a blog saját bejáratú podcastjában, egyfajta nemazés hangjáték-sorozatban fognak megjelenni. A nevéről és tematikájáról később, úgyis kiderül.