futó gondolatok

nem azé, aki fut

BÜNTETŐKÖR #16/1 - A testedzésfüggőségről 1. - Demetrovics Zsolt addiktológussal, a PePszi dékánjával

2020. szeptember 20. - őze bálint

img_0225.jpg

Az érzékeny téma szakértője nemcsak docens, de dékán is - méghozzá nem a norvégmintás kötöttpulcsis szobatudós fajából. Ráadásul fülbevalós. És maga is fut. Ki tudja, lehet, hogy ő is futva hallgatja majd ezt a podcastot.

A BÜNTETŐKÖR podcast testedzés-dependenciáról szóló első részében Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológus, az MTA doktora, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja, a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője, egyetemi tanár, a Pszichológiai Intézet igazgatója és az Addiktológia Kutatócsoport vezetője adja meg a válaszokat. Egy kivételével: arra nem tudott válaszolni, miként hat a libidóra, a szexualitásra a fokozott testedzés - lévén ezt nem mérték a kérdőíveken.

Zsolt főbb kutatási területe a szenvedélybetegségek epidemiológiája, a kémiai és viselkedési addikciók személyiségpszichológiai és családdinamikai előrejelzései.

Ebből kifolyólag régóta ismerem: amikor még fotográfusként több éven át fiatalok szokásait fotóztam plázákban, sokat beszéltünk környezetpszichológiáról, egészséglélektanról. A teljes sorozat itt, ide meg felrakok egy mini galériát.

Ajánlom még a fotósorozat előzményét, ami a lakótelepi srácokról szól, és utózmányát, ami a bentlakásos fiatalok életét mutatja be drogrehabon, kollégiumban és fociakadémián (Felcsút többek közt, és az egyik képen az Első Szolga fia is feltűnik) - a három sorozat közel 10 éven át készült. És még mondják, hogy az ultrázáshoz kell türelem, kitartás és állóképesség, no meg tudatosság és fokozatosság...

A Plázafiatalok-kiállítást is interjúalanyom nyitotta meg, később adtunk elő együtt: én mint hosszútávfutó, ő pedig - erre rímelve - a testedzésfüggőségről.

A testedzésfüggőség (TEF) a viselkedési függőségek közt viszonylag új jelenségnek számít.Erről egyébként már hat éve interjúztam Zsolttal. Ezt a Magyar Narancsban vagy itt a blogon el is olvashatjátok itt, roppant érdekes, de tényleg, és abszolút kiegészíti a mostani podcastot. Most innen vesszük fel a fonalat a podcastban, amit számos platformon (Spotify, iTunes, Mixcloud, HearThis vagy SimpleCast).  

MI A TESTEDZÉSFÜGGŐSÉG?

(hosszabban az Addiktológia 4. kötetében olvashattok róla, pdf itt.)

A rendszeres mozgás, sportolás, testedzés alapvetően pozitívumként értékelhető, hiszen nagymértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Számos kutatás is igazolja, hogy a rendszeres, megfelelő mennyiségű és intenzitású sportolás pozitívan hat testünkre, lelkünkre. Mégis a sporttevékenység maga is jó példa arra, hogy bármely tevékenység túlzásba vitele problémákat vonhat maga után.

Brown (1993) szerint a testedzésfüggőség legnyilvánvalóbb jelei:

A „kiemelkedőség”, mint tünet akkor jelenik meg a sportolónál, amikor már mindennél fontosabbá, az egyén életének legfontosabb részévé válik az edzés. Egyszerűen elkezdi uralni a gondolatait, érzelmeit, viselkedését.

Megjelenik a tolerancia, ami azt jelenti, hogy egyre több edzésre van szüksége az elvonási tünetek elkerülése, illetve annak érdekében, hogy még jobban érezze magát. Ilyenkor szokták növelni az edzések gyakoriságát, vagy intenzitását.

A megvonási tünetek kellemetlen testi és lelki állapotot jelentenek, ami az edzés hiányának az eredménye. Ilyenkor fellépő érzések az idegesség, rosszkedv, szorongás, hangulatingadozás, bűntudat érzése, alvászavar, erőtlenség, esetleg depresszió.

Megjelenhetnek konfliktusok az egyén és a környezete között, ami általában az edzések miatt adódnak.

Az ilyesfajta edzéseknek vannak hangulatmódosító hatásai is, ami arra a szubjektív élményre utal, amit a sportoló az edzés következményeképp tapasztal (pl. feldobottság, felfrissülés érzése, vagy pont az ellentétje: menekülés, illetve a letargia elkerülése).

Kezelésében a szorongások és depresszió oldására gyógyszeres terápiák és feltáró pszichoterápiák ajánlatosak. Jó hatású lehet a csoport pszichoterápia, ahol a sorstársi érzés plusz terápiás hatásként jelen van.

A legfontosabb tényező az önismeret, önbizalom, testkép és önelfogadás területe, hiszen ebben a betegségben is az öndestrukció (vagyis a mérhetetlen megdolgoztatása a testnek) a vezető tünet. Általában minden ilyen betegség gyógyítása csak akkor kezdődhet el, ha az illető felismeri és beismeri, hogy baj van vele.

Külső nyomásra (családtagok, barátok) sikertelen kezelések történnek, mert saját elköteleződés nincsen. Hiába mondják a többiek, „már karcsú és izmos vagy”, ez nem számít.

(Demetrovics Zs. és Kun B. 2010. Az addiktológia alapjai IV., Demetrovics Zs., Kun.B., Szabó Attila, Kurimay Tamás: Testedzésfüggőség. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó)

Régen még lehetett tojást enni, akkor még nem volt koleszterin - szól a vicc. A TEF-fel is ez a helyzet: régóta létező probléma, aminek az akusztikáját csak felerősítette, a benne-tőle szenvedőket pedig megsokszorozta a tömegsport széles körű elterjedése és a sportokhoz való hozzáférés. Az más kérdés, hogy mennyire láthatók a függők.

Sokan nem tudják, hogy azok, sokan tagadják, kikérik maguknak, nem vallják be, megint sokakról meg tudni vélik, vagy rájuk sütik ismerősök, családtagok, sporttársak. Hisz a mennyiség és milyenség mindig is egy szubjektív kategória volt. Persze a normalitás képlékeny határait érezzük közmegegyezés nélkül is, mégis mind emberenként, mind sportáganként, mind magánéletenként más és más a kevés, a normális, és a sok. 

És hogy még sok adás és blogposzt jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt: https://www.patreon.com/nemaze 

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. 

Én is gyakran mondogatom, főleg a realitástól teljesen elszakadt politikusok kapcsán, hogy

Tovább

Hotto hotto! - avagy a 250 km-es japán repríz

Sakura Michi 2019

Belekezdek az elmúlt másfél év történéseinek - versenyek, edzések, stb - leírásába, mielőtt nyomtalanul tűnne el. Időrendben jöjjön akkor a Sakura Michi Nature Run 250 km-ének repríze 2018 után.

Az előző Restancia-részek tartalmából: Cipők // “Keresztedzés”.

A Karantén-részekből: (F)utópia // Szervezni vagy nem szervezni

Pocsékul indult a 2019 - minden értelemben. Sőt pocsékul ért véget 2018. Kora tavaszra felépültem egy hathetes Achilles-gyulladásból, semmit nem vártam, mint azt, ami eddig is volt: versenyekre járkálás, készülgetés, hol jobb, hol közepes eredmények, minden ugyanúgy. A szokásos terhelésélettani felmérésen ötévvel ezelőtti formát produkáltam, és ez nem hízelgő volt, hanem pont hogy gyenge mutatók jöttek ki.

Sem fejben, sem testben nem voltam penge. A szakmai és privát létben masszív földrengések, csalódások, syntax error. Időkérés, hegyibeszéd, frissítés, és a második félidőre - tehát 2019 nyarától - már egy másik csapat jött ki az öltözőből, de ez egy másik történet, majd később.  

A téli lesérülés miatt lesétáltam egy kínai maratoni meghívást, az egyik legmediterránabb városban, Xiamenben. (A kínai futásokról itt írtam, benne arról az 50-esről, amit a hírhedt Vuhanban futottam. Elvileg a piacáról  indult a koronavírus.) Tavassztól a szokásos verseny-disznósajt volt tervezve, mindent-bele-alapon rövidek és hosszúk. És nagypofájúan még odaraktam: “a japán Cseresznyefutásra, a Sakura Michire úgy készülök, ahogy bármelyik ultrára: sehogy.”

img_1736.jpg

A versenyről 2018-ban már írtam részletesen... 

Tovább

BÜNTETŐKÖR #15/2 - Bérces Edit Kúroszról, UB-ról, futópadról és az ultrás erényekről

img_9332x_1.jpg
Folytatjuk a 2. résszel hangban, képben, videóban és linkekben. Az első részt itt találjátok, benne az eredménylistákkal, edzésnaplókkal, rengeteg életrajzi képpel és versenypillanattal, két videóval és egy 12 nyelvű nemzetközi futós társasalgási szótárral. Megnyitjuk a nagy dossziékat! 

Először a Janisz Kúrosz dossziét, benne részletesen elemezzük a kúroszi ultrafutás definíciót. Ezt az angolul tudók itt olvashatják. 

Aztán felcsapjuk az UltraBalaton dossziét (hőskori sztorikkal, eredettörténettel). Mert nem úgy volt ez egykoron, hogy 2007-ben megrendezték az első UltraBalatont. Előzményei között felbukkan Schirilla-körbefutása a hetvenes évekből (vicces poszt erről itt), vagy a négynapos változat, vagy a zöldgömb egyesületes nonstop változat. Ehhez egy kép az első Balaton-kerülésről 2000-ből.

A képen balról Horváth Jenő, Bérces Edit, Kiss Zoltán, Végh Attila.

balaton_nonstop_2000_horvath_jeno_kiss_zoli_vegh_attia_berces_edit_1.jpg

Ez pedig a 2004-es, még mindig nem UB-kompakt verseny kötényes rajtszáma. Régen a verseny dátuma nem volt kérdés. Közvilágítás és fejlámpák hiányában a leghosszabb nappalt kellett választani.

balaton_nonstop_2004.jpg

Majd végilapozzuk a 2004-es futópados világrekordjainak dossziéját, ami sok mulatságos epizódot tartalmaz a 2000-s évek celebritásairól. Például Schobert Norbi szakértői véleményét a kövérség és ultrafutás témakörében. (lásd legaljára görgetve a könyvrészletet). A 9 fokos teremben zajló rekordkísérlet amúgy eredetileg a női csúcsra ment rá, de evés közben jön meg étvágy, így hősünk a férfi csúcsot is megdöntötte. Részletes beszámoló itt, benne az óránkénti splitjei Editnek.

Beszélünk az ultrafutáshoz szükséges erényekről, kellékekről, adottságról. Bárányok legyünk vagy birkák? Hol vannak a teljesítőképesség határai, ha egyáltalán vannak. A sérülésekről, reménykedésről, feladásról és egyéb szívfájdalmakról. 

kepernyofoto_2020-08-28_17_32_37.pngSzó lesz a tajvani Marathon Mamáról is, és arról, hogyan lesz egy  vízhólyagból amputáció.

A trófeamizériát sem hagyjuk ki hősünket Brüsszelben még megsüvegelik győztesként, Kispesten már rendőrök vegzálják az aluljáróban.

Felmenői közt ott találjuk a 17. században elhurcolt 40 prédikátor egyikét. Maga Edit is úgy véli, hogy megcselekedte, amit megkövetelt a haza - a podcastban erre nem tértünk, ki de a patriotizmus szívügye.

 A stratégiája egyszerű volt:

életem legjobbját futni, a világgal nem törődni. 

Csekkoljátok a linkeket, képeket és videókat. Minden más a podcastokban! 

És hogy még sok adás és blogposzt jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt: https://www.patreon.com/nemaze 

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. 

Tovább

BÜNTETŐKÖR #15/1 - Bérces Edit futóéletpályája

img_9323_x.jpgEgy kicsi nő, aki 13 évesen látta a Balczó Andrásról szóló dokumentumfilmet, és ez benne is elvetette a Küldetés-tudatot. Két évtizeddel később a világ egyik legeredményesebb ultramaratoni futója lett. Most 56 éves és visszavonult már közel 10 éve. Felmenői közt ott találjuk a 17. században elhurcolt 40 prédikátor egyikét. (A második részt itt találjátok.)

Karrierje során öt világcsúcsot ért el, ezekből néhány a mai napig is áll. Nyilván emiatt számos hazai rekordot is felállított, 100 kilométertől 48 óráig jelenleg is szinte minden rekordot tart. Például a magyar 6 órás és 100km női csúcsot. Különböző távokon vagy időalapú versenyeken ért a csúcsra, de említhetnénk az A-B versenyeket is: Bécs Budapest, Békéscsaba Arad, vagy épp Zágráb-Csazma köztiek. Ja és többször állt a nagyatádi ironman táv dobogóján.

Ebben a posztban: infók, Edit hívószavai, linkek, képek és videók. Minden más a podcastokban! Az egyes képekre kattintva galériákat találtok.

Spartathlonon sosem indult. Kiderül, miért. Ahogy az is, mi a Bérces-szendvics.

Heti 180-230 km-t edzett fénykorában. Az úszós edzésnaplóját magyarul...

... a triatlonos és futós edzésnaplóit angolul vezette.

A Szovjetunióban illetve USÁ-ban, Kaliforniában tanult tovább az egyetemi évek után-közben.

És hát a lényeg, mert itthon elvileg ugye csak az arany számít. Egyéniben nyert 24h és 100 km VB-t és EB-t is, valamint a 2+2 arany mellé az évek alatt egy ezüst és egy bronzot is behúzott 24h-n. Kétszer választották a világ legjobb ultrafutó nőjének.

Annyit hozzá, hogy Bogár Jani azt mondta, szívesen elcserélné vele a Spartathlon győzelmi trófeát Edit egyik világbajnoki aranyáért. Interjú Edittel 2002-ből:

2000, 2001, 2002 és 2005 versenyévében az összes versenyen, ahol elindult, első lett. A Magyar Nemzet, 2002. október 12-i cikke ezt írja: „Hazánk egyik legnépszerűbb sportolója lehetne Bérces Edit, ha fantasztikus eredményeit nem az alig ismert ultrafutásban érte volna el." 

És hogy még sok adás és blogposzt jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt: https://www.patreon.com/nemaze 

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. 

Tovább

BÜNTETŐKÖR #14/2 - Monspart Sarolta a kullancstól a tömegsportig

Folytatjuk Monspart Saroltával! Sacizmus, képek és egy 50 perces film a tájfutás titkairól 1978-ból - riporteri szerepben maga a Nemzet Sacija, a Nemzet Szurkolója és a Nemzet Sportolója. (2. rész).

Aki az első részre kíváncsi, hallgasson ide, és nézegessen exkluzív képeket és edzésnaplókat.

img_8765x.jpg

  

Ott hagytuk abba, hogy gőzerővel készült Saci az 1978-as szezon második félévére, a tájfutás mellett a maraton is beépült a repertoárjába, már számos meghívás is érkezett nemzetközi nagy versenyekre. Ám az élet 1978. június 26-án nagyot fordult.

És hogy még sok adás és blogposzt jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt: https://www.patreon.com/nemaze 

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. 

Tovább

BÜNTETŐKÖR #14/1 - Monspart Sarolta a (táj)futás műhelytitkairól

A Nemzet Sacija, a Nemzet Szurkolója és a Nemzet Sportolója két részben. Egészen pontosan 1960-tól - 1978 június 26-ig sportoló, onnantól sportvezető, szakedző és motivátor. Bár matek-fizika tanári végzettsége is van, a mai napig egész népét tanítja - nem középiskolás fokon - a mozgás szeretetére.

img_8762.jpg

1978_januar_img_8863.jpg

Lerágott csont, gondolhatnánk, hisz annyiszor szerepelt mindenhol és annyi előadást tartott.

A kullancsos sztori is bevésődött, és talán nem kétlem, ha az ő betegsége óta lett a kirándulások, terepfutások rettegett ellensége ez az ízeltlábú. 

De mindez többnyire a felszín.

A rengeteg interjú ellenére a futás műhelytitkairól keveset tudtunk meg tőle. Most mélyen belemegyünk a sacizmusba két részben.

Ebben a részben exkluzív képekkel és edzésnaplókkal rukkolunk elő, utóbbiért végig kell pörgetni a posztot.

A második részben (klikk ide!) egy eddig fiók mélyén rejtegetett 50 perces dokumentumfilmet láthattok majd a tájfutás titkairól 1978-ból, riporteri szerepben maga Saci.

Tartsatok velünk itt és majd következő podcast posztban is.

És hogy még sok adás és blogposzt jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt: https://www.patreon.com/nemaze 

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

kepernyofoto_2020-07-06_23_54_25.png

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. 

Tovább

Szervezni vagy nem szervezni?

img_7612_1.jpgEgy versenyrendezőnek ez a hamleti kérdés.

Sok futónak is szinte létkérdés a verseny. Futó vagyok-e attól még, ha nem méretem meg magam másokkal és az idővel/távval, és nincs rögzített, hitelesített, publikus, visszakereshető eredménye?

(A poszt képei a karantén alatti, kihalt futóútvonalakon készültek, vagy valami közük van a quarantine-hez, azaz a 40 naphoz.)

A leállt versenyéletben elkezdtek sokan magukkal és másokkal foglalkozni, élesedett a kommunikáció hangneme és a reakciók is nagyon eltérők voltak. Most, amikor újraindulni látszik a versenyélet - hol döcögösen, hol pánikszerűen összerántva - érdemes visszanézni mi volt, és előre nézni, mi lehet.

Nyilván a versenyszervezői fórumon és eseményszervezői egyesületben ötven chatablak volt nyitva és ment a paláver. Volt miért.

Voltak versenyek, akik hiánytalanul visszaadták a nevezési díjakat. Szinte önfeláldozón, mint a pelikán, aki a legenda szerint a feltépett mellsebéből, a vérével eteti a kicsinyeit szorult helyzetben. Ezért lett a Vérellátó címerállata. Mindenki nehéz helyzetbe került, a szolidaritás fontos. A szervező visszautal, de sok versenyző jelezte, hogy neki nem kell, benntartja a legközelebbi versenyig. A sokkal nehezebb helyzetben levő színházak esetében is ez történt.

img_7749_1.jpg

Jellemzően egyszemélyes cégek vagy családi vállalkozások szerveznek futóversenyeket. Nyilván a két legnagyobb szervezőcégnek (BSI, Balatonman) vannak alkalmazottai, irodái, stb, amik egész éves állandó költségek. Egyébként ők is visszautatak maradéktalanul vagy át lehetett vinni a nevezést. A nagy importőr, Kína is leállt minden szállítással, és az érmek, bizbaszok nagy részét onnan importálják a magyar szervezők. 

És hogy még sok ilyen túlírt blogposzt és agyonpofázott podcast jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt:

 https://www.patreon.com/nemaze

kepernyofoto_2020-06-22_21_09_24.pngNyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre fordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy reklámokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. 83-an már megtették. Köszönöm!

Voltak olyan versenyszervezők, akik nem túl elegáns (s tán jogilag is kifogásolható) módon menet közben módosítottak a nevezési szabályzaton, hogy pénzüknél maradjanak valamelyest. Semmilyen visszatérítés nincsen, őszre halasztották őket. Miközben ezeknek a versenyeknek a neveit eleve szponzorcímkével látták el, tehát nemcsak a nevezési díjból tartják fenn magukat. Ha jól tudom, a vásárláskor érvényes szabályzat az, amire lehetne hivatkozni. De ezek a szervezők vélhetően a futóboom miatt kialakult tölcsérhatásban bíznak. Ha egy futó nem jön, mert berágott, akkor majd ott terem három, alig férnek be a rajtlista helyekre, úgyhogy megengedheti magának ezt egy szervező.   

Tovább

"Keresztedzés"

karanten_blog_fedo.jpgAz előző, bevezető rész a cipőkről szólt. Most jöjjön a karantén alatti dolgos hétköznapokról szóló jelentés, avagy mindent a fizetett keresztedzésekről, ezen belül az elkényelmesedett életmódról, rossz táplálkozásról, pazarlásról és az ezt kiszolgáló háttérről. 

INTRÓ

Feltorlódott futós ügyeimmel tervezek leszámolni folytatásokban a közérdeklődésre számottartás illúziójába ringatva magamat. Munka elvégzetlenül, történet elmeséletlenül nem marad. Elsodortak a hónapok, tennivalók, hovatovábbok. 

Nem akaródzott írni, pláne most, hogy hamarosan age groupot váltok, és az M40-44-ben vitézkedem; amúgy nincs még célkapu-zárási pánikom.

De mivel elfelejteném az elmúlt egy évet, így itt rögzítem, összegzem, és leírom, ami még közben felmerült. Elmesélem az idényt eddig, hátha másoknak is szolgálatot tesz, és a végén még erre a posztra is igaz lesz a Magyar Diafilmgyártó Vállalat szlogenje: Tanít, nevel, szórakoztat. 

Tehát ismét közszemlére teszem futásom és ehhez kapcsolódó életrészem kiáltó hibáit és persze pirruszi győzelmeim.  

És hogy még sok ilyen túlírt blogposzt és agyonpofázott podcast jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt:

 https://www.patreon.com/nemaze

kepernyofoto_2020-06-22_21_09_24.pngNyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre fordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

Nem klasszikus sportedzésekről írok itt. Ha az edzések utáni nyújtás, ugrálás (ugrókötelezés), erősítés keresztedzésnek számít, akkor mindennap van keresztedzésem. Ha az alkalmi fizioterápiát, erőnléti edzést annak vesszük, azok foghíjasabban, de jelen voltak-vannak az életemben...

Tovább

Cipők avagy a "miben futsz" kérdés rövidre zárása

img_7787_1.jpgFeltorlódott futós ügyeimmel tervezek leszámolni folytatásokban a közérdeklődésre számottartás illúziójába ringatva magamat. Munka elvégzetlenül, történet elmeséletlenül nem marad. Ez egy lájtos bemelegítő téma lesz, de már rég szeretném letudni. Előtte a tudnivalók!

Erre a csúszásra nem lehet elnézést kérni*. Talán nem is kell. Elsodortak a hónapok, tennivalók, hovatovábbok. De most ismét közszemlére teszem futásom és ehhez kapcsolódó életrészem kiáltó hibáit és persze pirruszi győzelmeim.  

Eredetileg az egyéves hallgatás-halogatás feloldását kérdezz-felelekes formában, egyfajta futó lakossági fórumként terveztem megírni a blogon, ahol MTVA-s riporter sztilóban alákérdezek magamtól, tupírozva eredményeim és lényem. 

Lett volna itt tömör évadleírás (hozadéka, hiányai, változásai, edzésmódszere), versenyzanza (kiemelten a mézesmadzag Spartathlon), kötelező patetikus iránymutatás a jövőbe, melléktémák populistára hangszerelve. A "törzsnek" (runners' tribe) kemény odamondások, poénok, és azonosulást, megerősítést szolgáló bekezdések - így tanultam a nagyoktól. Végül Himnusz / Szózat / Nélküled / Szőkített nő - igény és világnézet szerint, hazamenés.

Aztán maradtam a szokásos gondolatfolyamnál, de folytatásokban, hisz a kortárs olvasó szem kevés karaktert szeret egyszerre befogadni. Osszátok be, kattintsatok, relinkeljetek, mittomén.

Sok kérdés érkezett hozzám futóktól (kiemelem Toldi Peti episztoláját), dehát amint a nóta tartja:

az én szívem nagyon fáj,

nem buzgott a közlésvágy.

Billentyűundor a felszínen, csendes készülés és mindenmás a mélyben. Szóval a blog egy podcast-faliújsággá változott. Egy sivataggá, amiben a podcastok jelentik az oázist. Egy kopár tajgai fennsíkká, ahol a podcastok a menedékházak. Habosítsam?

Nem akaródzott írni, pláne most, hogy hamarosan age groupot váltok, és az M40-44-ben vitézkedem; amúgy nincs még célkapu-zárási pánikom. De mivel elfelejteném az elmúlt egy évet, így itt rögzítem, összegzem, és leírom, ami még közben felmerült. Elmesélem az idényt eddig, hátha másoknak is szolgálatot tesz, és a végén még erre a posztra is igaz lesz a Magyar Diafilmgyártó Vállalat szlogenje:

Tanít, nevel, szórakoztat.

img_7916.jpgA következő bejegyzések várhatók 3-4 naponta: (előzetes címek, a változás jogát fenntartom)

- Cipők

- Fizetett keresztedzések, dolgos hétköznapok

- Lamentálás a 4X előtt

- Karanténügyek 1.: futó- és szervezői reakciók

- Karanténügyek 2.: szemléletváltás

- Esszé 1.: Dominancia avagy a titánok harca 

- Esszé 2.: Dominancia avagy töréspontok a futóéletben

- Kis színesek: hallgatni, olvasni, nézni

- Az elmúlt év mostanáig mint színuszgörbe: holtpontok és csúcspontok váltógazdasága (miket edzek, hogyan, mit nem, mit mond a statisztika, ki van-e a faszom?)

És persze a 2019-2020-as versenyek:

- Corfu Mountain Trail

- félmaratoni fejlődéstörténet: Vivicitta, Wizz, Balaton félmaraton

- kisiklások, finomhangolások: Korinthosz80, Esztergom 10km, Spartanion100 Izrael, BSzM egyéni 

- 250 kilis japán Sakura Michi, a szív egyik csücske/pitvara

- Spartathlon 5. hely, a szív másik csücske/kamrája

Induljon a banzáj, essen szét a ház!

És hogy még sok ilyen túlírt blogposzt és agyonpofázott podcast jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itt: https://www.patreon.com/nemaze

kepernyofoto_2020-06-22_21_09_24.pngNyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

Tovább

BÜNTETŐKÖR #13 - Futóórák és más kütyük // MagPet, Don Razzino, Sanyosz

Kisokos nagyokosoktól

Miről beszélek, amikor a futóórákról beszélek? Vagy amikor a trackekről, szintemelkedésről, köridőről, regenerálódásról, edzésterhelésről, VO2 maxról? Mi mutatja ezeket és hogyan? 

Következzen kétórányi kétórányi kisokos nagyokosoktól - a sportág nagy és színes egyéniségeivel!

És hogy még sok adás és blogposzt jöhessen, támogassátok a blogot & podcastot bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótól itthttps://www.patreon.com/nemaze 

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell. Nem szeretném fizetőssé vagy rekláokkal telipiszkolttá tenni. Ezért kérem, hogy patronáljátok a Nem Azét. Köszönöm!

oras_adas_2_resz.jpg

Remélem, tetszik a pólóm és remélem, tudod mi az.

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken az adásokat, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson. 

Nem az a kérdés, hogy...

Tovább

Wannabe my Mecénás? Avagy az Ingyen ≠ Végtelen.

Támogasd a Nem Azét a Patreonon!

Kedves Olvasók és Hallgatók,

a tavalyi változások után ismét egy fazonírozáson esik át a Nem Azé.

A patronálás, mecenatúra antik hagyomány. Kisebb-nagyobb támogatást jelentett a szabad alkotást, nívós eredményeket szem előtt tartva, elvárások nélkül. 

Innentől itt tudod támogatni a Nem Azét bármilyen szabadon választott összeggel kezdve havi 1 eurótólhttps://www.patreon.com/nemaze 

Aki nem akar tovább olvasni, annak itt kifejtem egy percben. De lejjebb bővebben is.

Mint tudjátok:

- A NEM AZÉ, AKI FUT egy futással és annak vonzáskörzeteivel foglalkozó blog 2012 óta sokszáz bejegyzéssel, beszélgetéssel, szubjektív beszámolóval és esszével gazdagította a futótársadalmat. Reklám-, szponzor- és bullshitmentes. Az egyik legolvasottabb és legrégibb ebben a kategóriában. Jelenleg ingyen elérhető.

- A BÜNTETŐKÖR a Nem Azé-blog Runner's Worlddel közös podcastja 2019 óta. Nemcsak aktuális témákkal, nagyobb témakörökkel jelentkezik (pl. időmérés, fizioterápia, futóórák), hanem mélyinterjús portrék keretében életutakról, egyéni módszerekről és viszonyulásokról is hallhattok. Az egyedüli futós podcast. Jelenleg ingyen hallgatható.

A blogon és a podcastokban eszmét futtatunk sportról, életmódról, szenvedélyről, kultúráról - kulturáltan, kíváncsian, nyitottan, tapasztalati alapon, hitelesen.

Nyolc éve kvázi közszolgálatként, lelkesedésből, reklámpiszok, bújtatott szponzortartalom nélkül csinálom a blogot, másfél éve low-budgetban a podcastot. 

Nyilvánvaló, hogy az erre ráfordított energiákat fedezni kell.

Ezért kérem, hogy támogassátok, patronáljátok a Nem Azét.

kepernyofoto_2020-06-16_17_43_18.png

Tovább

Mélypontok, szenvedély, futás - vendégként a To Do List podcastban

kepernyofoto_2020-06-03_13_45_31.pngÁllandóan nyaggatnak, hogy velem/rólam miért nem készül élveboncolós Büntetőkör-adás. Szerintem nemcsak az alanyról, de az interjúkészítőről is sokat elmond, hogy kivel, hogyan és miről beszélget, és hogy kivel és miről nem.

De a további nyaggatást megelőzendő: nemrég a To-do-list podcastban a krízisekről kérdeztek, én meg elég sokat beszéltem a futásról, mélypontokról, szenvedélyről. Mint a pereces ember, aki ugyanazt hajtogatja, csak mindig máshogy.

Érdekesség: a másik vendég Czeczeli Tamás, a Deichmann egykori ügyvezetője. Őt egy nehéz időszak után kirúgták az állásából, aztán topmenedzserből árufeltöltő, munkakereső, statiszta lett.

Hallgassátok ide klikkelve: Spotify, Apple és Google  

kepernyofoto_2020-06-03_13_54_25.png

BÜNTETŐKÖR #12/2 - Szabó Gáborral az edzés elméletéről és gyakorlatáról

Stílusról, módszerről, feladatokról, folyamatos fejlődésről, gyors ultrákról


szabo_gabor_2x.jpg

Folytatjuk a Sashegy zergéjével,a Normafa kis útjainak kőszáli kecskéjével, az Info Park és Beac-pálya Nurmijával, Budaörs Zatopekjével, a futóboltok Klapka Györgyével, a honi futóedzők Guardiolájával, egyszóval Szabó Gáborral.

Esterházy Péter mondta egykor, hogy "az író az, akinek problémát jelent az írás." Ez szépen folytatható.

A futó az, akinek problémát jelent a futás. (Amivel egyébként élete különböző problémáit oldja meg, hegesztgeti.) A futóprobléma miatt fordul edzőhöz, hogy ne egyedül küzdjön, birkózzon az anyaggal (test, idő, táv).

Az edző az, akinek problémát jelent a futó. És persze megoldást. A Büntetőkörben Szabó Gábor, 2. rész.

Az 1. részben Gábor atlétamúltjáról és jövőjéről beszélgetünk, a Spuri futóboltos évekről, a maratonfutás műhelytitkairól, a test emlékezőtehetségéről és regenerációról, az elbohóckodott vagy épp vérkomolyan vett versenyekről, sérülésről és frissítésről, vegánságról, a megfelelő maratoni pályáról és az ideális bolyozásról, üveghangon futott versenyekről, repülőzésről, példaképekről, az együttfutás erejéről beszélgetünk.

Itt a 2. részben terítéken az edzői krédó, az edzés elmélete és gyakorlata, a gyorsan futott ultrák. Pedig neki eszébe sem jut ultrát futni, nehogy a sebességét elveszítse, na jó legfeljebb 50-100km-t, de azt is fenntartásokkal. Szó lesz stílusról és módszerekről, edzőkről, az öregedés lassításáról, az időskori fejlődés lehetőségéről, és a mennyiség vs minőség egymásnak feszüléséről.

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis. Osszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken a műsort, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson az adásfolyam.  

Mi az edző feladata? Mik az edzői munka alapfeltételei? Elsősorban a hitelesség, kölcsönös bizalom, sok tapasztalat, ami odavezethet, hogy tanítványa - kliense, futója, nevezzük bárhogy - Bódis Tamás nyeri a 2019-es Spartathlont, UB-t, valamint 12 órán országos csúcsot repeszt, vagy éppen összerohangássza a 24h vébé ezüstérmét. A lenti képen Gábor vár frissítővel Tomira a vébén.

95430025_527955078109592_6036481297923178496_n.jpg

Tovább

BÜNTETŐKÖR #12/1 - Szabó Gáborral a hatékony futásról

Frissítésről, sérülésről, futóiskoláról, maratonról, vegánságról...

Rövidlátóságunkra vall, hogy csak pár nevet ismerünk a (kvázi profi, félprofi) amatőr futóéletből, főleg azon érdemesekét, akik mutatják magukat és eredményeiket, és akiket a szájhagyomány és a média felhajtóereje felszínen tart. És ebből a merítésből is azokat tartjuk számon, akik kortársaink, akik a jelenben futkorásznak, míg a régieket, de akár a közelmúlt remek atlétáira már csak egy szűk kör emlékszik.

A háttérben csendesen megbúvókra, a nyilvánosságot kerülőkre miért is figyelne bárki. Ők azok a szürke eminenciások, akiknek a legendájukat szájról szájra terjesztik a velük (futó-, munka-, emberi) kapcsolatba kerülők.

Ékes példája ennek Szabó Gábor. Egyszerre profi és amatőr, edző és futó, és bár 44 éves, mégis szemtelenül fiatalnak néz ki. Filigrán alakjával és szemüvegével güzü bölcsésznek tarthatnók (amúgy végzettségre nézve az!). Csakhát...

szabo_gabor_1.jpg

Közel 30 éve fut, és még mindig a legjobb hazai maratonisták közé tartozik. 12 éve edzősködik, gyorslábú futócsapatába jelenleg három Spartathlon-győztes is tartozik. Jelenleg az egyik legkeresettebb és legsikeresebb tréner, azaz Edzőbá, aki nemcsak távolból ír terveket, de aktív jelenléttel, rendszeres közös futásokkal is fejleszti futóit. 

Mindent tud a futócipőkről, hisz hosszú éveken át dolgozott a Spuriban és tanulta Szűcs Csabától a maratonfutás műhelytitkait. 

Volt már OB 2. és 4. is maratoni távon, legjobbja 2 óra 26 perc (2010), de tavaly Berlinben is 2:28-t repesztett. 

95219746_326071611700858_5287223527286505472_n.jpgBüszkesége még a 31:38-as 10 kilométere (2001), 69 perces félmaratonja (2003).

44 éves, mégis szemtelenül fiatalnak néz ki.

Ha kell masszíroz vagy szélárnyékol, vagy telefonon ad futólelkisegélyt. Nem nagyon szereti sem a publicitást, sem a nyilvános megszólalást. Épp ezért szerettem volna nektek bemutatni, és most én megfuttatni. 

Itt az 1. részben az atléta életmódról, a test tanulási és fejlődési képességeiről, frissítésről és sérülésről, futóiskoláról, a jó maratoni felkészülés műhelytitkairól, a gyors futások hatásáról, együttfutásról, vegánságról beszélünk.

A nemsokára következő 2. részben az edzői felfogásáról, edzéselméleti sajátosságokról, a gyorsan futott ultrákról, stílusról és módszerekről, az öregedés lassításáról, az időskori fejlődés lehetőségéről, és a mennyiség- minőség egymásnak feszüléséről.

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ideiTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThisOsszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken a műsort, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson az adásfolyam.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #11/2 - A kenyai atlétákról Benedek Zsolttal

Az afrikai futózsoldosok titkos élete

Itt a 2. rész, amiben a kenyai atléták titkos életéről és menedzseléséről beszélgetünk két órában. A lenti posztban még számos kép és kiegészítő információ található. 

Az első részben az utcai versenyek világával, azaz a profi atlétika street fighter szakágával foglalkozunk: egy utcán versenyző atléta karrierjét vázoljuk fel, és ennek kapcsán nagy teret szentelünk az eredményeket és teljesítményt mozgató pénznek és persze a doppingnak.

Az adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThisOsszátok meg, értékeljétek, kövessétek a különböző felületeken a műsort, hogy másoknak is feltűnjön és sokakhoz eljusson az adásfolyam.

img_7651_kis.jpg

Egykori profi utcai hosszútávfutóból (eredményei itt) vált afrikai atléták ügynök-menedzserévé és edzőjévé. Kelet-Közép Európa egyik legsikeresebb csapatával tarol a versenyeken. Maga szerint is véleményes és megosztó figura, sok a kritikusa, de kétségkívül hatékonyan működteti csapatát (Benedek Team), avagy ahogy ő nevezi: projektjét.

Egykoron pénzért futott, nincs ebben szégyellnivaló. Idő, energia, erő, rengeteg áldozat és lemondás kell ehhez az életmódhoz - ő meglépte. Bár itthon alig ismerték, külföldön mégis tarolt: 28:01-es Európa csúcs 10km-en (a burgenlandi pálya miatt nem hivatalos), aztán 63:18-as perces félmaraton, 2:21-es maraton. Mégis saját bevallása szerint a maratont nem neki találták ki, így maradt a 10-21 km műfajnál. Két OB-győzelem is összejött: 3000 méteren 8:18,48 (2001), félmaratonon 1:04:59 (2002).  

Aztán amikor a kiöregedés jeleit látta, amikor a melegítésre is melegíteni kellett, akkor tempót váltott, és az elmúlt tíz évben futás helyett futtat - szintén pénzért. Elsősorban kenyai hosszútávfutókat menedzsel, de időnként etiópokkal, sőt magyarokkal is foglalkozik. A külföldiek szerződése általában addig tart, míg le nem jár a vízumuk. Ez az időszak pár naptól akár egy évig is terjedhet, de általában 3 hónapos turnusokban jönnek Debrecenbe, a bázisra.

17992368_1317032898365315_3413641777828087776_n.jpg

Ebben a szűk két órában tehát a fennsíkok emberi gazelláiról, az afrikai atlétazsoldosokról, a kelet-közép európai versenyeken taroló C-kategóriás, de azért még mindig baromi jó tucatnyi kenyai futóról lesz szó, akik vetésforgóban váltják egymást negyedévente a debreceni bázison.

Figyelem: a podcast nem egy újkori fehér master és a néger running slave viszonyát mutatja be, sokkal inkább érdemesebb interkulturális / sportgazdasági szempontból nézni.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #11 /1 - Profi hosszútávfutásról Benedek Zsolttal

A pénzért futásról, utcai versenyzésről, ultráról és még sok másról

Ebben a másfélórás részben az utcai versenyek világával, azaz a profi atlétika street fighter szakágával foglalkozunk. 2. részben a kenyai atléták titkos életéről és menedzseléséről beszélgetünk két órában. 

A Runner's Worlddel közös adások sok platformon hallgathatók, klikk ide: iTunes, SpotifyMixcloud.  Letöltés pedig itt: HearThis.

img_7650_kis.jpg

Egykori profi utcai hosszútávfutóból vált afrikai atléták ügynök-menedzserévé és edzőjévé. Kelet-Közép Európa egyik legsikeresebb csapatával tarol a versenyeken. 

Tovább

(F)utópia

Nem szeretek aktuáltémákat érinteni futáson kívül, de elém került egy fotó, és abból elindult némi reflux, majd levezetés, és a futásból indulva kívülre is kerültem. Ebből meg az indult el, hogy a billentyűundoromon felülemelkedve elkezdtem leírni az elmúlt évet - azóta nem volt szöveges poszt! -, szóval az is várható majd mini versenybeszámolókkal, műhelymunka leírásokkal. Meg jópár új podcast és rengeteg előkészített írás, amit most elkezdek összegereblyézni - az élet nálam biztos nem áll meg, nektek meg lesz mit böngészni a hosszú kényszerpihenő alatt. Egy éve nem írtam ide semmit, csak podcastoltam. 

Aki a vírushisztéria milliomodik észosztására nem kíváncsi, az jobb, ha most távozik, és szépen megőriz emlékezetében. Senki ne kezdjen nyavalyogni, hogy "tényleg a blogírás a legfőbb dolgod most a válságban?" Tudom, hogy luxusproblémákról írok az elején, de aki figyelmesen olvas, mélyebbre jut.

Gyorsan kirakom éjfél előtt, és akkor még nem számítok rémhírterjesztőnek - hisz a  a büntethetőség már akkor is fennáll, ha a valós tény állítása erre csupán „alkalmas”. Vagy van még visszamenőleges szankcionálás és már buktam? Nem lepne meg. 

img_7562.jpg

Ez a fotó mementó és szimbólum egyszerre.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #10 - Időmérésről Szarvas Gáborral

img-2195xx.jpgVégtelen, szétfolyó, rémisztő barátunkról, az időről lesz szó, és annak kordában tartóiról, az idő urairól. Az egyikről a sok remek őrzőből.

A futás, akarcsak a földrajz, leíró jellegű: merrre hány méter, mennyi perc, milyen táv, tav, nem lehet hozzá ideológiákat gyártani, manipulálni.  

Az ember (pláne a futóember) az időt akarja kontrollálni. Hajtja az időt, pedig csak a távot lehet sietettetni, az időt nem. Jól tudja ezt mai alanyunk is, akit bekarikáztunk, hisz a nevét és arcát csak kevesen ismerik.

Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis.

Tovább

BÜNTETŐKÖR #9 - Csécsei Zoltán


img_6332.jpgKlasszikus zenész akart lenni, de egy gyerekkori baleset miatt a horgászatra váltott. De abból csak egy államelnök tud megélni, így faipari mérnök lett. Úgy gondolta, szép az elmélet, de egy szakma mélységét a gyakorlati, kétkezi munkával lehet jobban megismerni.

csecsei_lakasfeluj.png

Gyakorlatiassága, munkaetikája és koncentráltsága mindenben visszaköszön: legyen szó ivászatról egykoron vagy versenyekről manapság. "Idegből szúrja" - mondja a sajátos szófordulatával Zoli. A csodás képekért nézzétek végig a posztot! Az adások sok platformon hallgathatók: iTunes, SpotifyMixcloud. Letöltés pedig itt: HearThis.

Tovább